“Yeni Evim”de başvurular başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla hayata geçen “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasına başvurular başladı. Yıldırım Emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık Sahibi Murat Yıldırım, “İlk etapta 100 bin konutun satışının planlandığı kampanya 81 ilde 16 Ocak’ta başladı. 81 ilde bitmiş konutlar yani sıfır daireler için konut almak isteyen vatandaşlarımız bulduğu daireye, kredi kullanmak için banka veya katılım bankalarına bu ön başvurularını yapabilecekler” dedi.
Bu haber 2023-01-18 09:06:46 eklenmiş ve 498 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası başvuruları 16 Ocak itibarıyla başladı.

 

Orta gelir grubundaki vatandaşların uygun finansman koşulları ile konut sahibi olabilmelerini hedefleyen ‘Yeni Evim’ kampanyasında detayların yer aldığı web sitesi yenievimkampanyasi.com.tr/ yayına girerken konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bartın’da emlak sektörünün öncülerinden Yıldırım Emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık Sahibi Murat Yıldırım, “İlk etapta 100 bin konutun satışının planlandığı kampanya 81 ilde bugün başladı. 81 ilde bitmiş konutlar yani sıfır daireler için konut almak isteyen vatandaşlarımız bulduğu daireye, kredi kullanmak için banka veya katılım bankalarına bu ön başvurularını bugünden itibaren yapabilecekler. Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler bu kampanyaya dâhil edilecek” dedi.

 

Müteahhitler başvuru yapacak, sözleşme imzalayacak, yüzde 5 katkı verecek

 

Firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projelerinin, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil edebileceğini belirten Yıldırım, “Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketler ve yerel müteahhitler bu programa dahil olabilecek. Bu kapsamda kredi kullandırmak isteyen müteahhitler ile bankalar arasında hem ‘Firma Katkı Payı’ sözleşmesi imzalanacak. Finansman kapsamında konutun ekspertiz yada satış değerinin yüzde 5’i, projelerde ise satış vaadi sözleşmelerindeki satış değerinin yüzde 5’i firmalardan peşin olarak tahsil edilecek. Kampanyaya katılmak isteyen müteahhitler yenievimkampanyasi.com.tr adresinden başvuru yapacaklar” şeklinde konuştu.

 

Süreç nasıl ilerleyecek

 

Yıldırım sürece ilişkin olarak da “Konut üreticileri kriterleri uygun olan konut projelerini bu web sitesinde ilan edecekler. Konut almak isteyenler daireleri kendileri yada yetki belgeli emlak işletmeleri aracılığı ile bulur ve finans kuruluşlarına başvurur. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetler. Uygun olan projeler için krediyi tahsis eder. Kişiler için ise mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olarak gerekli şartları sağlaması gerekir” dedi.

 

Azami tutarlar belirlendi

 

Yeni Evim Konut Finansmanı kredilerinde uygulama alanı olarak 3 bölge belirlendiğini ve bölgeye göre geçerli azami ekspertiz değerlerinin, kullandırılabilecek azami kredi tutarlarının ve kabul edilecek azami hane geliri tutarın farklı olduğunu ifade eden Yıldırım, “1. Bölge yani İstanbul için, ekspertiz değeri üst sınırı 9 Milyon TL, azami kredi sınırı 5 milyon TL ve azami hane geliri 80 bin TL olarak belirlendi. 2. Bölge yani Ankara, İzmir, Bursa, Muğla, Mersin ve Antalya illerinde ekspertiz değeri üst sınırı 7 milyon TL, azami kredi sınırı 3 milyon TL ve azami hane geliri 60 bin TL olarak belirlendi. Diğer illerimizde ise, ekspertiz değeri üst sınırı 5 milyon TL, azami kredi sınırı 2 milyon TL ve azami hane geliri 45 bin TL olarak kabul edilecek” diye konuştu.

 

 

“Konut ve finans sektörü, devletimizin desteğiyle bir araya geliyor”

 

“Yeni Evim” kampanyasında detayların yer aldığı internet sitesinde “Yeni Evim” başlığı altında da şu bilgilere yer verildi:

 

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla, 81 ilimizde, ilk kez ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlarımız için konut ve finans sektörü, devletimizin desteğiyle bir araya geliyor. İlk evini alacak vatandaşlarımız piyasa koşullarına göre çok daha uygun vade yapısı, ilk 3 yıl devlet katkısıyla ödeme kolaylığı hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkânlarıyla huzurlu ve güvenli yuvalarına kavuşuyor.”

 

“Kampanyadan faydalanmak isteyen vatandaşlar bilgilendiriliyor”

 

“Yeni Evim” web sitesinde “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasına ilişkin detaylar vatandaşlarla paylaşıldı.

 

-İlk evlerine sahip olmak isteyen vatandaşlara 3 yıl ödeme kolaylığı tanınacağı belirtilerek, yüzde 10 peşinat, yüzde 0,69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıla varan vade imkânıyla ev sahibi olunabileceği bilgisi verildi.

 

-Hanehalkının toplam gelirinin dikkate alındığı kampanyadan; son 1 yıl içinde konut alınacak ilden konut satışı yapmamış olunması, 1’inci bölge olan İstanbul ve 2’inci bölge Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da son bir yıl içinde ikamet etmesi ve finansman desteğinden faydalanmak için kişilerinin konutunun olmaması şartı aranıyor.

 

-Kırsaldaki evler, devre mülkler bu kriter kapsamında değerlendirilmeyeceği belirtilerek, hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane yüzde 50 ve üzeri hisseli konut tapusu olan ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli konut tapusu olan kişilerin programdan yararlanamayacağı ifade edildi.

 

-Finansman desteği ile edinilen konutun 5 yıl boyunca satışının yapılamayacağı belirtildi.

 

-Konut üretici firmadan proje bedelinin yüzde 5’i kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak peşin alınacağı ifade edildi.

 

 

“Kredi miktarı 3 bölgeye ayrıldı”

 

 

“Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla ilk evine sahip olacak vatandaşlar, 1’in bölge olan İstanbul’da azami 5 milyon lira kredi kullanabilecekken, 2’inci bölgede yer alan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da ise azami 3 milyon liraya kadar kredi kullanılabilecek. 3’üncü bölgede yer alan diğer şehirlerde ikamet eden vatandaşlar ise azami 2 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.

 

Bitmiş, belirli oranda tamamlanmış ve yeni projeler…

 

-Yeni finansman modeli ile vatandaşlar bitmiş konutlardan satın alabilecek.

-Konut sahibi olmak isteyen kişiler bankanın konut tamamlanma oranını, kredilendirme için uygun bulması halinde belirli oranda tamamlanmış konutlardan da faydalanabilecek.

-Proje sahibi konut üreticisi, banka ile Garantörlük Sözleşmesi yapar ve tüm konutları Yeni Evim Finansman Desteği kapsamında yapmayı taahhüt ederse, yeni projeden konut alımını da yapılabilecek.

Kendilerine uygun daireyi seçerek finans kuruluşlarına başvuracak

“Yeni Evim” internet sitesinde konut alım süreci aşamalar halinde anlatıldı. İlk olarak konut üreticilerinin kriterlere uygun yapılan konut projelerinin web sitesinden ilan edileceği bildirildi. Konut almak isteyen vatandaşlar ise kendilerine uygun daireyi seçerek finans kuruluşlarına başvuracak.

Sonraki süreçte ise finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyerek uygun olan projeler için kredi tahsis edileceği ifade edildi. Kişilerin mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacağı bildirildi.

Web sitesinde, Yeni Evim Konut Finansman Programı Konut Üreticilerine İnşaat Destek Paketi kredi limitinin 25 milyar lira olarak belirlendiği ifade edildi.

Yeni Evim Konut Finansman Programı kapsamında konut arzının arttırılabilmesi için konut üreticilerine uygun finansman imkanı sunulacaktır. Yararlanıcı projeyi Yeni Evim Konut Finansmanı Programı kapsamında yapmayı taahhüt etmesi ve finans kuruluşuyla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalaması gerekecek.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın "Yeni Evim" projesi Yeni Evim Konut Finansmanı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı Yıldırım Emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık Sahibi Murat Yıldırım
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›