Fındık üreticilerine müjde!

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” kapsamında Güzelcehisar köyünden Ayşe ve Murat Kurt’a ait bir fındık kırma ve işleme tesisi kuruldu. Yıllık 25 ton ürün alan üreticiler, tesiste sadece kendi ürününü değil diğer fındık çiftçisinin ürünlerini de işleyecek.
Bu haber 2023-01-14 15:53:21 eklenmiş ve 368 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’da ikinci tesis kuruldu

 

 

Kübra Nur AK

 

 

İlimiz Merkez İlçeye bağlı Güzelcehisar Köyünden Ayşe ve Murat Kurt’a fındık kırma ve işleme tesisi kuruldu. Üretici, ilimiz fındık üreticileri arasında da üretim kapasitesi bakımından ilk sırada yer aldı. Yıllık 25 ton ürün alan fındık üreticisi, sadece kendi ürünü işlemek amacıyla değil diğer fındık çiftçisinin ürünlerini de işleyeceği tesiste kabuklu fındığını tesise getiren çiftçiler, ücret karşılığında kırılmış, kavrulmuş ve paketlenmiş ürününü alıp uzun süreli şekilde muhafaza edebilecek ve ürünlerini daha yüksek fiyattan satabilecek.

 

 

İl Müdürlüğü’nce uygulanmakta olan ve büyük yankı bulan “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” uygulamasına dahil olan üreticinin birim alandaki verimliliği ve ürün kalitesi daha da artacak.

 

 

Yaklaşık 25 ton olan fındık üretiminin proje sonrasında yaklaşık 40 tona çıkarılması hedefleniyor.

 

 

Fındık işleme tesisi İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik çalışmaları ve KOSGEB-Genç Girişimci Projesi finansman desteği ile kurulurken üreticinin, proje kapsamında 100 bin TL hibeden faydalanacağı belirtildi.

 

 

11 Ocak 2023 tarihinde Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan, KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu, İş-Kur İl Müdürü Ali Solak ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin Özdemir’in katılımları ile işletme ziyareti gerçekleştirildi.

 

 

Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder konuşmalarında, fındık işleme tesisinin girişimci çiftçiler tarafından kurulan ikinci fındık işleme tesisi olduğunu kaydederken bu tesisine verdiği desteklerden dolayı KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu’na teşekkürü borç bildiğini söyledi.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında yüzde 50 hibeli olarak ilk işletmeyi 2021 yılında Atılım Küçük Sanayi Sitesinde kurduklarını hatırlatan Önder, ilimizde toplam 76 bin 600 dekar verim çağında fındık varlığında mevcut işleme tesislerinin yeterli olmadığını bu minvalde üretim, işleme ve pazarlama stratejisi çerçevesinde sayılarının artırılması için teşvik edici çalışmalara devam edileceğini söyledi.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Güzelcehisar
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›