Verem Hastalığı anlatıldı

Bartın’da ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ kapsamında tüberküloz (verem) hastalığına dikkat çekilmesi amacıyla Bartın İl Sağlı Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Veremin hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, toplumu veremden korumanın en etkili yolunun verem hastalığının erken teşhis ve tedavisi olduğunu ifade etti.
Bu haber 2023-01-13 17:14:15 eklenmiş ve 321 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan ve o hafta boyunca devam eden “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” Bartın’da da kutlandı.

 

 

Bu yıl 01-07 Ocak 2023 tarihleri arasında kutlanan 76. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında Müdürlüğümüz tarafından, vatandaşların Verem (Tüberküloz) hakkında bilinç ve farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenledi.

 

 

Aşının önemini vurguladı

 

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol,  veremin (Tüberküloz) hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, toplumu veremden korumanın en etkili yolunun  verem hastalığının erken teşhis ve tedavisi olduğunu ifade ederek,  ailelerin çocuklarına Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan ve çocukluk çağı aşılarından biri olan BCG (Verem ) aşısını yaptırmaları gerektiğini” sözlerine ekledi.

 

 

Eğitim ve sunumlar yapıldı

 

 

İlimizde haftayla ilgili gerçekleştirilen ve hafta boyu devam eden etkinlikler çerçevesinde ilk olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nde Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Açılış Toplantısı düzenlendi.

 

 

Sağlık Müdürlüğü idari yöneticileri ile ilimizdeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda; Tüberküloz Bartın İl Koordinatörü Dr. İsmet Kavaklı tarafından ilimizin 2022 yılındaki tüberküloz verileri ile hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma ile ilgili 2023 yılında yapılması gerekenler konusunda sunum gerçekleştirildi.

 

 

Haftayla ilgili yapılan diğer etkinliklerde; Organize Sanayi Bölgesinde bulunan TÜSA Denim Tekstil Fabrikasında çalışan işçilere yönelik, konuyla ilgili sunum ve eğitim gerçekleştirilerek çalışanların soruları cevaplandırıldı.

 

 

Öğrencilere ve vatandaşlara da anlatıldı

 

 

Kemal Sabriye Ocakçı İlkokulu ve Fatih Sultan Mehmet Lisesinde de öğrencilere yönelik verem hastalığı, bulaş ve korunma yolları ile ilgili sunum ve eğitim gerçekleştirildi. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Birimi ve KETEM Birimi tarafından, birimlere başvuran vatandaşlara verem hastalığı hakkında broşür dağıtımı yapılarak bilgilendirmelerde bulunuldu.

 

 

İlçelerde de bilgilendirmeler yapıldı

 

 

İlçelerde sürdürülen etkinlikler kapsamında, Ulus Şehit Piyade Er Hasan Hüseyin Oğuz İlçe Devlet Hastanesinde, hastaneye başvuran hasta ve hasta yakınlarına verem hastalığı ve hastalıktan korunma yolları hakkında video sunumu gerçekleştirilerek bilgilendirme yapıldı.

 

 

Eğitimler devam edecek

 

 

İl Sağlık Müdürlüğü’nün Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası etkinliklerinin önümüzdeki hafta içinde de merkez ve ilçelerde, halka yönelik bilgilendirme eğitimleri ile devam edeceği kaydedildi.

 

--------------------------Kutu------------------------------

 

Tüberküloz (Verem Hastalığı) nedir?  Belirtileri ve tedavi yöntemler

 

 

Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür ve mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır. Bu ortama giren sağlıklı kişiler Mycobacterium tuberculosis isimli mikrobu solunum yoluyla alır ve hastalık bu şekilde yayılmayı sürdürür.

 

 

Tüberküloz (Verem) belirtileri nelerdir?

 

 

Tüberküloz mikrobu ile karşılaşan kişiler aylar boyunca hiçbir belirti göstermeksizin sağlıklı yaşamlarına devam edebilir. Bu dönemde kişinin bağışıklık sistemi Mycobacterium tuberculosis bakterisi ile savaşarak hastalığın gelişmesini önlemeye çalışır. Ancak bağışıklık sisteminin yeterli direnci gösteremediği durumlarda tüberküloz mikropları aktif hale gelir ve verem hastalığı ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcından itibaren gözlenen tüberküloz belirtileri şöyle sıralanabilir:

 

 

15 günden uzun süren öksürük şikayeti, yüksek ateş, gece terlemesi, şiddetli göğüs ağrısı, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi.

 

 

Tüberküloz (Verem) nedenleri nelerdir?

 

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki bütün hastalıkların yüzde 2,5'ini, önlenebilir ölümlerin ise yüzde 26'sını tüberküloz hastalığı oluşturmaktadır. En yaygın görüldüğü yerler Güney ve Doğu Asya ile Afrika kıtaları olsa da dünyanın tüm kıtalarında ve tüm ülkelerinde görülen tüberküloz, yılda 9,2 milyon kişinin verem hastalığı ile karşılaşmasına neden olur.

 

 

Yapılan araştırmalar tüberküloz hastalığında görülen artışların yoğun göçlere ve AIDS hastalığının görülme sıklığına bağlı olarak geliştiğini gösterir. Sanayileşme ile artan göç oranı hastalığın bulaşıcılığını kolaylaştırırken AIDS hastalığına bağlı olarak zayıflayan bağışıklık sistemi de kişinin tüberküloz mikrobuna karşı savunmasını azaltır. Dünyada verem hastalığının görülme oranının en yüksek olduğu yer olan Sahra Güneyi Afrika, AIDS hastalığının da en sık ortaya çıktığı kıta olarak bilinir. Bu durum verem hastalığının AIDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabileceğini kanıtlar niteliktedir.

 

 

Tüberküloz tanısı nasıl konur?

 

 

Hastalığın şikayetleri ile birlikte tüberküloza işaret eden akciğer grafiği, verem hastalığını akla getirir ancak kesin tanı için balgam kültürü alınmalı ve Mycobacterium tuberculosis bakterisinin varlığı incelenmelidir. Hastadan alınan balgam örneği laboratuvar ortamında incelenir ve bakterinin mikroskobik yöntemle görülmesi ile kesin tanı konulabilir.

 

 

Özellikle öksürük şikayetinin sigara, soğuk algınlığı gibi farklı nedenlere bağlanması, kişinin doktor kontrolüne gitmesini geciktirir ve hastalığın büyük oranda ilerlemesine neden olur. Verem hastalığı kişi kadar toplumu da etkileyen ve halk sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalık olduğu için toplum tüberküloz konusunda bilgilendirilmeli, belirtileri doğru şekilde değerlendirebilmeli ve "Verem Nedir?" sorusunun cevabı hakkında gerekli bilgi sahibi olmalıdır. Doğru teşhis ve etkili tedavi uygulamasının yapılabilmesi için belirtilerin ilk andan itibaren önemsenmesi ve göğüs hastalıkları uzmanı tarafından detaylı muayene edilmesi gerekir.

 

 

Tüberküloz tedavi yöntemleri nelerdir?

 

 

Tüberküloz tedavisi için geliştirilmiş olan ilaçlar, hastalığın başlangıç evresinde yüksek oranda iyileştirici etki göstererek kişinin sağlığına hızlı şekilde kavuşmasını sağlar. En etkili tedavi uygulamasını sunan dört farklı ilaç çeşidi bulunur. Bu ilaç uygulamaları ile hastaların neredeyse tamamı son derece başarılı bir şekilde tedavi edilir.

 

 

İlaç tedavisi için belirlenen süre en az altı ay olmakla birlikte hastalığın şiddetine, toplumda görülme sıklığına, kişinin yaşına ve diğer hastalık öykülerine göre tedavi süresi değişik gösterebilir. Etkili tedavinin sağlanabilmesi için belirtilerin doğru değerlendirilmesi ve erken teşhis ile hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Eğer siz de tüberküloz belirtileri gösteriyor ya da sıklıkla kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız, mutlaka belirti takibi yapmanız ve uygun sıklıkta doktor kontrolüne gitmeniz gerekir.

ETİKETLER : Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Bartın İl Sağlı Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›