25 Ocak’a kadar Komisyon Raporu TBMM’ye verilecek!

TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Taner Yıldız ve Komisyon Üyesi Milletvekilleri ile uzmanlardan oluşan heyet, Amasra’ya gelerek patlamanın yaşandığı maden sahasında incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı Taner Yıldız, 25 Ocak’a kadar Komisyon Raporunu TBMM’ye vereceklerini açıkladı.
Bu haber 2023-01-03 17:04:40 eklenmiş ve 465 kez görüntülenmiştir.

 

Meclis Araştırma Komisyonu, Amasra’da facianın yaşandığı maden sahasına geldi

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim'de meydana gelen grizu faciasında 42 madenci hayatını kaybetti. Maden kazası sonrası TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu çalışmalara başladı.

 

Komisyon üyeleri, Meclis’teki 8 toplantının ardından facianın yaşandığı maden sahasında incelemede bulunmak üzere Amasra’ya geldi. Komisyon Başkanı Taner Yıldız ile birlikte 19 komisyon üyesi milletvekili, akademisyenler ve teknik heyet, kazanın yaşandığı maden ocağı sahasına gelirken ilk olarak maden işçilerine “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

 

Komisyon çalışmalarının maden kazalarının önlenmesine katkı sunacağını inandıklarını ifade eden Komisyon Başkanı Yıldız, yaptığı açıklamada yargı sürecinin devam ettiğini belirtti.

 

Komisyon çalışmaları kapsamında sivil toplum örgütleri, sendikalar, özel sektör, kamu sektörü, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi ilgili bütün kuruluşlarla bu görüşmeler yapıldığını söyleyen Yıldız, “Bugün burada TBMM, Bartın Amasra’daki meydana gelen elim kazada ve bununla alakalı TBMM Araştırma Komisyonu olarak, bunların yerinde tespit edilmesi ve bir sonraki kazaların önlenmesine dönük bugün buradayız.  Bugün 21 tane komisyon üyemizin 19’u ile birlikte buradayız. Uzmanlarımızla birlikteyiz. Yasama organları, yasama uzmanları ile beraberiz. Öncelikle Amasra’daki oluşan maden kazasında vefat eden 42 tane maden şehidimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Yaralı 6 tane şuan da 4 tanesi hastanede olmak üzere hepsi yoğun bakımda. Allah’tan şifalar temenni ediyoruz. Komisyonumuz bugüne kadar, 8 tane toplantı yaptı ve bu toplantıda sivil toplum örgütleri, sendikalar, özel sektör, kamu sektörü, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi ilgili bütün kuruluşlarla bu görüşmelerini yaptı ve burada bütün komisyon üyesi arkadaşlarıma, bütün partili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“Yargı süreci devam ediyor”

 

Komisyon Raporu’nu 25 Ocak’a kadar Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını kaydeden Yıldız, böyle kazaların bir daha yaşanmaması için çalışma yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi:

 

“Herhangi bir hüküm cümlesi kullanmaksızın, çünkü bu yargının ve yürütmenin başında bulunduğu bir durum. Yargı süreci devam ediyor. Şu ana kadar yaptığımız toplantılarda gerek havalandırma ile alakalı, gerek tahkimatla alakalı, gerekse teknoloji ve donanımlarla alakalı, gerekse de eğitim ve personelimizin durumu ile alakalı birçok konuyu müzakere etme imkânına sahip olduk. Herhangi bir şeye kapalı kalmaksızın inandığımız bütün doğruları bu komisyon raporuna ekleyerek nasipse 25 Ocak’a kadar bize tanınan üç aylık süre içerisinde TBMM Başkanlığına da vermiş olacağız. Uzman arkadaşlarımızla bizlerde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

“Kanun ve mevzuat çalışmalarını tamamlamış olacağız”

 

Allah bir daha böyle kazalar göstermesin. Bizim buradaki gerek kanun bazında, gerekse mevzuat bazında yapacağımız tespitleri inşallah bundan sonraki maden kazalarının önlenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Gerek taşkömürlerinin, gerekse linyitlerin müstakil bir çalışma ile beraber diğer madenlerden ayrılan bir yanı var. Metan gazı ile olan ilişkisi çok daha farklı incelenmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili tedbirlerin çok daha farklı bir şekilde alınması gerekiyor. Bununla ilgili bir kurumsal hafıza var. Şimdiye kadar bir birikim var. Bunların işletmelerle doğru şekilde birleştirilerek inşallah bu kazaların önüne geçmesi ile ilgili hem yetkimizi hem gayretimizi hem de bütün bunlarla alakalı kanun ve mevzuat çalışmalarını tamamlamış olacağız. Bütün maden kazalarında şimdiye kadar gerek Bartın’da ve diğer müesseselerde, ülkemizde vefat eden bütün maden şehitlerimize bir kez daha rahmet temenni ediyoruz. Yaralı arkadaşlarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyoruz.”

 

İşçiler “izin” sorunlarını gündeme getirdi

 

Komisyon Başkanı Yıldız’ın açıklamasının ardından maden işçilerinden biri “Patlamadan sonra işçiler olarak, yaklaşık 40 gün civarında bir izne çıkarıldık. Bunlar bizim yıllık iznimizdi. Bu izinler 2023’ün yıllık izinlerinden kullandırıldı. Bizler işçi olarak bu konudan mustaribiz. Hastalık ve özel durumlarda izin kullanamıyoruz. Burada herkes kamu çalışanı, yaklaşık 70 civarında harici ocağa girmeyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşların bugün burada aldıkları ücret asgari ücretin altına düştü bu konuda arkadaşlarımız da çok mağdur” diyerek izin konusunda yaşadıkları sorunu gündeme getirdi.

 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bekleniyor!

 

Bunun üzerine de Komisyon Başkanı Yıldız, “Komisyon çalışmalarımız sırasında bu konu gündeme gelmişti. Biz de yasama organı olarak buradayız. Yürütme olarak hem Enerji Bakanımızla hem Enerji Bakanlığının yeni Bakan Yardımcısı ve çalışan arkadaşlarımızla konuyu paylaştık. Bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bu konuda çıkacağını söylediler. Tabi ki bu konunun takibini yaparız ve aydınlatırız ve inşallah nihayetlenir diye ümit ediyoruz. Tabi ki asgari ücretin altında herhangi bir ücretin alınması söz konusu olamaz. Bu düzenleme ile birlikte mutlaka buradaki arkadaşlarımız buna dikkat edecektir” ifadelerini kullandı.

 

“28 kişi mağdur kaldı”

 

Komisyon Başkanı Yıldız’ın sahada inceleme yaptığı sırada yanına gelen maden işçilerinden biri de facianın ardından psikolojik olarak zor günler yaşadığını dile getirirken bu anlamda da destek beklediklerini ifade ederek “Ben maden kazasından sonra tedavi almaya başladım, artık bin miligram ilaç kullanmaya başladım. Geceleri ölen ve yaralanan madencilerin üzerime dökülen kanları gözümün önüne geliyor. 28 tane kazalı arkadaşımızı mağdur ettiler, kimse bunu söylemiyor, ne sendikamız ne işverenimiz. Tamam, şehit olan 42 kişimiz bizim canımız, ciğerimiz yandı. Kalanı komple kazalı, 11 tanesi her türlü desteği aldı, psikoloğundan hepsine kadar destekleri aldı. 28 kişi mağdur kaldı. Bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›