“Milletimiz için geceli gündüzlü bir çalışma gerçekleştireceğiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bir haftalık aranın ardından 3 Ocak Salı günü (bugün) yasama faaliyetlerine başlıyor. Sözleşmelilere kadro, EYT ve başörtüsüne yasal düzenleme gibi konular Meclis’in gündemindeki en önemli başlıkları olacak. Meclis gündemine ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, “TBMM’de 2023 yılına da hızlı başlıyoruz, Sözleşmeli personele kadro, EYT, Ailenin korunması ve Başörtüsüne Anayasal güvence, 7. Yargı paketi başta olmak üzere milletimiz için geceli gündüzlü bir çalışma gerçekleştireceğiz. 2023 yılında da milletimizin alım gücünü, refahını artırmaya devam edeceğiz. Ülkemizi geliştirmeye, kalkındırmaya, yatırımları daha da hızlandırmaya, büyük ve dev projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
Bu haber 2023-01-03 16:57:21 eklenmiş ve 361 kez görüntülenmiştir.

 

Tunç’tan Meclis gündemine ilişkin değerlendirme

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Özel Haber

 

 

TBMM, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023’e önemli konuları ele alacağı yoğun gündemle başlayacak.

 

Meclis, yeni yılda da toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak yasama çalışmalarını sürdürecek. TBMM Genel Kurulu, 2023'ün ilk toplantısını 3 Ocak Salı günü gerçekleştirecek.

 

Meclis'in yeni yıldaki ilk işi, çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması olacak. Komisyonun oluşturulması için görüşmeler, Genel Kurulda Salı günü (bugün) yapılacak.

 

Ayrıca Meclis Genel Kurulu, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun teklifinin yasalaştırılması için mesaisini sürdürecek.

 

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifi de Genel Kurulda görüşülecek.

 

Genel Kurulda, Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun teklifleri de müzakere edilecek.

 

EYT, sözleşmelilere kadro önemli gündem maddeleri

 

Gözler Meclis’e çevrilirken teklifler tek tek gündemde olacak. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile kamudaki sözleşmeli personele kadroyu içeren kanun teklifleri, Meclis'in gündemine gelecek. EYT düzenlemesinin 15 Ocak’tan önce yasalaşması beklenirken öncelikli konular arasında yer alan sözleşmeli personele de kadro verilmesi ile ilgili düzenlemede de 424 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Bu düzenlemede de 3 yıl çalışma şartı aranacak ve 1 yıl da aday memurluk süresi olacak. Daha önceki düzenlemenin dışında tutulan 227 bin kişi de doğrudan kadroya geçebilecek.

 

Başörtüsü düzenlemesi için “referandum” sinyali

 

Komisyon gündeminde yer alan bir diğer önemli düzenleme ise başörtüsüne ilişkin anayasal düzenleme olacak. Başörtüsüne ve ailenin korunmasına yönelik Anayasa değişikliği teklifinin, TBMM Anayasa Komisyonundaki görüşmeleri gerçekleştirilecek, daha sonra Genel Kurul süreci başlayacak.

 

AK Parti  ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ortak imzaladığı kanun teklifi önce Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak, daha sonra da Genel Kurul’da oy çokluğu elde edilemezse düzenleme referanduma götürülecek.

 

Bu düzenlemeye ilişkin de değerlendirmede bulunan Tunç, “Temennimiz 400’ün üzerinde bir oyla kabul edilmesidir. Tabi 360 ila 400 arasında bir oyda kalırsa o zaman da zorunlu referandum söz konusu olur. Bu durumda da tabi ki yaklaşan 2023 seçimleri var. Ocak ayında Komisyonda görüşülürse Genel Kurul aşaması referandum riski olduğu takdirde Meclis’in takvimi nasıl şekillenecek önümüzdeki süreç içerisinde diğer siyasi partilerin tutumunu bunu belirleyecek” dedi.

 

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı bünyesinde sözleşmeli çalıştırılan personele, iş sonu tazminatı ödenebilmesine imkan tanıyan kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak.

 

Ekonomiye yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifleri, Meclis Başkanlığına sunulacak. 7. Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifi de yeni yılda Meclis'e sunulacak düzenlemeler arasında yer alıyor.

 

TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da bir haftalık aranın ardından yeniden başlayacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Ocak Çarşamba günü yeni yılın ilk AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda, partililere hitap edecek.

 

“Büyük ve dev projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz”

 

Meclis gündemine ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, “TBMM’de 2023 yılına da hızlı başlıyoruz, Sözleşmeli personele kadro, EYT, Ailenin korunması ve Başörtüsüne Anayasal güvence, 7. Yargı paketi başta olmak üzere milletimiz için geceli gündüzlü bir çalışma gerçekleştireceğiz. 2023 yılında da milletimizin alım gücünü, refahını artırmaya devam edeceğiz. Ülkemizi geliştirmeye, kalkındırmaya, yatırımları daha da hızlandırmaya, büyük ve dev projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : Bartın TBMM AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›