Çocuklarda “Teknoloji bağımlılığı” çığ gibi büyüyor

Dijitalleşme çağının ortasında doğan çocuklar için telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar yaşamın olağan akışının bir parçası haline geldi. Fakat Bartın’da dahil ülkemizin pek çok bölgesinde sınırlandırma yapılmaksızın kullanılan telefon, tablet vb. teknoloji cihazları çocuklar için büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Peki çocuklardaki teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için ne yapmalı, nelere dikkat edilmeli?
Bu haber 2022-12-19 16:49:19 eklenmiş ve 455 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK – Özel Haber

 

 

Çocuklarda “teknoloji bağımlılığı” özellikle pandemi döneminden sonra daha da artış gösteriyor. Uzmanlar bu konuda oluşabilecek sağlık sorunları konusunda aileleri uyarıyor.

 

 

Uzmanlar, teknoloji bağımlılığının çocuklarda düşünce süreçlerinde bozulma, sosyal gelişimde gerilik, özgüven düşüklüğü, yüksek sosyal kaygı düzeyi ve saldırganlık eğilimi gibi zararları bulunduğunu söyledi.

 

 

İyi yönlerinin olduğu kadar kötü yönleri de var!

 

 

Ebeveynler günümüzde önlerine koydukları telefon, tablet gibi teknoloji aletleriyle çocuklarını oyaladıklarını sanıyor fakat uzun süre teknoloji kullanımının çocuklar üzerinde ne gibi zararlar yaratabileceğini düşünmüyor. Teknolojinin iyi yönlerinin olduğu kadar kötü yönlerinin de olduğundan bahseden uzmanlar, çocuklarda teknoloji bağımlılığı hakkında, sanal ile gerçekliği ayırt edememe, dikkat dağınıklığı ve aşırı hareketlilik, sırt ve bel ağrısı gibi ciddi sorunlara yol açabileceğinden bahsediyor.

 

 

TÜİK açıkladı!

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021 yılı “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçları da bu uyarıları doğrular nitelikteydi.  TÜİK verilerine göre; çocukların İnternet kullanım oranı yüzde 82,7 olduğunu, çocukların günde yaklaşık 3 saat sosyal medyada vakit geçiriyor, çocukların yüzde 32,3'ü her yarım saate bir cep telefonu/akıllı telefonunu kontrol ediyor. Ayrıca dijital oyun oynayan erkek çocuk oranı dijital oyun oynayan kız çocuk oranından daha fazla olurken en fazla oynanan dijital oyun türleri arasında savaş oyunları ilk sırada yer alıyor. Yine yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler çocukların ekran başında daha fazla kalabilmek için daha az kitap okuduğunu gösteriyor.

 

 

Peki önlemek için ne yapılmalı?

 

 

Peki çocuklardaki teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için ne yapmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte bu konuda da uzmanlar çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemek için, çocukların bilgisayar başında geçirdiği sürenin sınırlandırılması gerektiğini, internetin nasıl kullanılması gerektiğinin öğretilmesi gerektiğini, bilgisayar ve internetin nasıl kullandıklarının takip edilmesi gerektiğini ve en önemlisi de sosyal medyada kimlerle görüştüklerinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

ETİKETLER : Teknoloji bağımlılığı Çocuk
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›