“24 saat aralıksız mücadele edecek güce ve ekipmana sahibiz”

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kış nedeniyle oluşabilecek olumsuz hava şartlarına karşı gerekli tüm önlemleri aldıklarını söyledi. Olası bir kar yağışında 200 personelin tüm ekipmanlarla anında müdahale edeceğini belirten Başkan Akın, “Bartın Belediyesi olarak kış ayında yaşanabilecek kar yağışlarında ve buzlanmalara karşı gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Günün her saatinde müdahale edecek ekiplerimizi oluşturduk. Belediyemizin araç filosunda bulunan kar temizleme araçları sayesinde seri bir şekilde hem kar temizleme hem de tuzlama yapacağız. Bartın Belediyesi olarak kış süresince 24 saat aralıksız mücadele edecek güce ve ekipmana sahibiz olası bir yağış durumunda yapacağımız çalışmalarla halkımızın rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlamış olacağız” dedi.
Bu haber 2022-12-19 09:33:34 eklenmiş ve 222 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Özel Haber

 

Bartın Belediyesi mücavir alanında bulunan yerlerde yoğun yağışlar ve hava muhalefetleri dolayısıyla oluşabilecek mağduriyetlerin oluşmaması için hazırlıklarını tamamladı.

 

Kış günlerinde yoğun kar yağışı ve hava muhalefetleri dolayısıyla mağduriyet yaşanmaması için günün her saatinde müdahale edecek ekipler oluşturuldu. Anında müdahale edilebilmesi için gerekli araç ve ekipmanlar hazırlandı.

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kış nedeniyle oluşabilecek olumsuz hava şartlarına karşı aldıkları önlemleri Bartın Pusula Gazetesi’ne anlattı.

 

Önümüzdeki haftalarda beklenen soğuk ve yağışlı kış günlerinde vatandaşların ulaşım ve diğer konularda mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirleri alındığını belirten Başkan Akın, şunları söyledi:

 

200 kişi 7/24 görev yapacak

 

“Bartın Belediyesi olarak kış ayında yaşanabilecek kar yağışlarında ve buzlanmalara karşı gerekli tuz stoklarımızı yaptık. Bizim elimizde 100 ton tuzumuz var, kumumuz var, araçlarımız var. 15’e yakın kendi aracımız var bizim. Kepçelerin önüne de greydere takılan o bıçaklardan kullanıyoruz. 3 kamyona onları takıyoruz. Kepçelerimiz var. Ayrıca 15 civarında da dışarıdan kiralık araçlar var. Bizim muhakkak bunları yapmamız gerekiyor.

 

Tabi biz kar yağdığında ne yapıyoruz? İlk önce ana arterleri açıyoruz. Hep bunu söylemişimdir ben. Halk otobüslerinin gittiği yolları açıyoruz. Sonra kaldırımları açıyoruz halk gidebilsin diye. Ara yollara giriyoruz. Kar kaldırma yapıyoruz. Alıyoruz kaldırıp ırmağa atıyoruz bu zor bir işlem tabi. 24 saat esasına göre 200 arkadaşımızla beraber çalışıyoruz. Bizim 8 tane kamyonet, 22 tane otomatik bıçaklı sulama kamyonu, ayrıca var. Hem kamyon hem tuzlama hem bıçaklı o var. Manuel bıçaklı 1 adet, manuel tuzlama 3 adet, greyder, yükleyici kepçe, minik kepçe, solüsyon malzemesi olan kamyonetimiz var. Mesela onu nerde kullanıyorum. Genel anlam itibari ile Davut Fırıncıoğlu Caddesinde kullanıyorum. Orası çok bozmak istemiyorum. Çünkü tuzluyorsunuz tuz yolu bozuyor.

 

İlk müdahale ettiğimiz yerler var. Hastane yolları, okul yolları, üniversite yolu, Orduyeri’nin tepeleri, Aladağ’nın tepeleri, İnkum giriş çıkışları, Kırtepe’de hava lokalinin olduğu yer, Orduyeri köprülerinin üzeri. Çünkü alttan üzerine kar var onu küreseniz bile tekrar orada çalışma yapmanız lazım çünkü oraya soğuk hava girdiği zaman buz yapıyor onun için kaymaları önlememiz lazım.

 

“Bereketiyle gelsin”

 

Bunlar için de bütün arkadaşlarımız görevlerinin başında oluyor. 24 saat esasına göre çalışıyoruz. 200 arkadaşımız gece- gündüz çalışıyor. Kiralık araçlarımızla beraberde Bartın’da bu hizmeti yapıyoruz. Kara da alıştık artık. Çünkü kar evvelki sene 1 buçuk metre yağdı kaldırdık. 1 metre yağdı kaldırdık. Sonra 80 santim yağdı kaldırdık imha ettik. Allah’tan bu sefer iki kere yağdı. Biri 1 buçuk metre biri 1 metre. Kürümek kolay ama kaldırıp atmak çok zor. Allah korkutmadan kar versin. Kar gelirse de bereketiyle gelsin yağmur bereketiyle gelsin. Allah bereketiyle versin felaket vermesin.”

 

“Artık evlere, iş yerlerine su girsin istemiyoruz”

 

Kuvvetli sağanak yağışın etkili olduğu dönemlerde su taşkınlarının yaşandığı Toptancılar Sitesinde başlatılan kanalizasyon ve yağmur suyu hattıyla ilgili de gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Akın, bu çalışmaları da şöyle anlattı:

 

“Biz Bartın Belediyesi olarak sadece Toptancılar sitesinde değil tüm Bartın’ın her yerinde alt yapıya çok önem vermiş bir belediyeyiz. Özellikle belediye başkanları altta yapılan işlere çok fazla girmezler. Çünkü girerlerse üst yapısının da yapılması lazım ve çok görülmediği için de çok fazla yapmak arzu etmezler. Ama biz Bartın Belediyesi olarak Bartın’da yağmur yağdığında gece muhakkak bir kriz merkezi oluşturduk. En az 300-400 tane evin içine veya iş yerlerine yağmur suyu girer. Normal yağmurdan bahsediyorum. İlk göreve geldiğimden bahsediyorum 2009 ve sonrası. Bartın’ın her tarafını elden geçirmeye çalıştım. Özellikle doğalgaz yapılmaya gelirken yollara girdiğimizde buradaki alt yapılarını da yani yağmur sularını da yaptık. Izgaralar küçükse ızgaraları büyüttük. Eğer yağmur suyunun ızgaraya gelmediği yerler vardıysa oraları da düzelttik. Allah’ın izniyle bunları gerçekleştirdik. Bir de başka bir şey yaptık. Bu yağmur sularını ve kanalizasyon hatlarında temizlik yaptık büyük kukalardan. Daha evvel dışarıdan kiralıyorduk bunları. Şu anda kendi büyük kuka var. Onla beraber 1 ton 1 buçuk tonu çekiyor içerisinden ve zaman zaman oralardan mehleler dediğimiz bizim tabirimizle çamur birikiyor içerisinde o zamanda yağmur suyunun hepsini alamıyor. Onun için Bartın’da normal yağmur yağdığında ben artık bir kriz masası oluşturmuyorum. 2-3 arkadaş orada oluyor. Onlar müdahale ediyorlar. Evvelde ise bir kriz masası oluşturuluyordu. Tabi selden bahsetmiyorum. Sel büyük afet. Irmaktan çıkıyor ırmaktan çıkan bütün Bartın’a yayılıyor. Bu sefer yaşadık. Allah bir daha yaşatmasın.

 

Yağmur dediğim gibi yağmur suyu hatları bizi telefonla ararlar bu kriz masasında 200-300 adet evden vatandaşımızdan bize telefonlar gelirdi biz de adreslere sevk ederdik bütün ekipler oralarda olurdu. Arkadaşlarımız Toptancılar Sitesinde yağmur suyu hattı yapıyorlar. Hep yaptığımız işler bizim. Çünkü biz Bartın’ı en ufak yağmur yağdığında da evlere, iş yerlerine su girsin artık arzu etmiyoruz.

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın kış hazırlıkları kar karla mücadele
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›