Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada KYK bursu, öğrencilere başarı desteği, sosyal yardım ödemeleri gibi konularla ilgili önemli müjdeler verdi. Başarılı öğrencilere destek ödemesi yapılacağının müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sosyal yardım alma hakkına sahip olan ailelerimize mensup devlet okullarında okuyan, dereceye giren öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60’ına kadar, yüksek öğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar desteği vereceğiz” derken Bartın’daki binlerce üniversite öğrencisini de yakından ilgilendiren yeni KYK bursu rakamlarını paylaştı.
Bu haber 2022-12-13 12:15:59 eklenmiş ve 470 kez görüntülenmiştir.

 

 

KYK bursu, öğrencilere başarı desteği, sosyal yardım ödemeleri....

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Kabine Toplantısı’nda ekonomiye yönelik konular görüşüldü. EYT’de yaş seçeneklerinin bütçeye etkisi ve düzenlemenin Meclis takvimi ele alındı.

 

Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen sel felaketinden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.

 

Toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük müjdeleri öğrencilere oldu.

 

Devlet yurtlarında kalan öğrencilere verdikleri barınma yardımını aylık 750 liradan bin 800 liraya çıkardıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni burs rakamlarını da paylaşarak şunları söyledi:

 

“Küresel krizlerin dünyada zaten bozuk olan sosyal adaletsizliği büyüttüğü bir dönemde biz her alanda olduğu gibi bu hususta da diğer ülkelerden ayrışıyoruz. Yaşanan gelişmeler bizi sosyal yardımları sadece en temel ihtiyaçlarına ulaşamayan vatandaşlarımızla sınırlı olmaktan çıkartıp daha kapsayıcı bir yaklaşımla yeniden ele almaya yöneltmiştir. Sosyal yardım politikamız, yoksulluk sınırının altına düşenleri kollama yanında, günümüz gerçeklerine uygun şekilde insanlarımızın hayat standartlarını daha yüksek bir seviyede tutmayı amaçlıyor. Bu anlayışla, hayata geçirdiğimiz ve sürekli geliştirdiğimiz son sosyal yardım projemiz, Türkiye Aile Destekleridir. Temmuz ve Kasım ayları döneminde Türkiye Aile Destekleri kapsamına giren 2,8 milyon hanemize toplam 9,2 milyar lira nakdi kaynak aktardık. Bu ay aynı proje dâhilinde 3 milyon haneye 3,8 milyar lira daha nakdi kaynak aktarımı yapacağız.

 

Eskiden beri devam eden engelli ve yaşlı aylıklarının ödemelerini de titizlikle sürdürüyoruz. Kasım ayında 1,3 milyon yaşlı ve engellimize 2,1 milyar lira ödedik, Aralık ayında da aynı miktar ödemeyi gerçekleştireceğiz. Yine Kasım ayında 9,4 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımızın 2,9 milyar lira tutarındaki genel sağlık sigortasını ödeyerek ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesini sağladık. Doğal gaz tüketim desteği için Kasım ayında 386 milyon lira ödeme yaptık. Türkiye çapındaki binin üzerinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı aktarılmak üzere her ay gönderilen payı 224 milyon liradan 450 milyon liraya çıkardık. Böylece sadece Kasım ayında sosyal yardım programları üzerinden vatandaşlarımıza aktardığımız kaynak 10,2 milyar lirayı bulmuştur. Aralık ayında da 10,3 milyar liralık bir kaynakla vatandaşlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz. Kasım ve Aralık aylarındaki tutarı 20,5 milyar liraya ulaşan bu sosyal destek ödemeleri yeni yılla birlikte katlanarak artacaktır. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız ile belirli konularda desteğe ihtiyaç duyan insanlarımızı çekinmeden valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız üzerinden ilgili kurumlarımızla irtibata geçmeye davet ediyorum.

 

“Başarı desteği vereceğiz”

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti hamdolsun her bir insanına sahip çıkacak, zor gününde yanında olacak güce ve dirayete sahiptir. Bu çerçevede hayata geçireceğimiz yeni bir sosyal yardım faaliyeti de, şimdi gençlerimize sesleniyorum, öğrencilerimize sesleniyorum, biliyorum ki merakla bekliyorlar, nedir o? Başarı teşvik programıdır. Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60’ına kadar, yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz.

 

Ayrıca, 4 yıllık örgün eğitim yapar yükseköğretim kurumlarını kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize aylık 100 lira destek ödemesi yapacağız. YÖK’ün belirlediği dünyada ilk 500 üniversiteye girme hakkı kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize devletlerinin yanında olduğunu hissettirecek başarı destekleri sağlayacağız. Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılacak gençlerimize de net asgari ücrete orantılı desteğimiz olacak.

 

Yine aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarından işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor ve sanat yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Detayları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca açıklanacak bu program için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdık. Geleceğimizin teminatı evlatlarımızı eğitimlerini destekleyerek hayata hazırlanmalarına katkı sağlayacak bu programın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

 

Üniversite öğrencilerine müjde!

 

Bugünkü son müjdemizi de üniversite öğrencilerimize vermek istiyorum. Yükseköğrenim öğrencilerimizin kredi burs miktarını; hatırlayın, biz göreve geldiğimizde ne veriyorlardı? 45 liracık, verdikleri buydu. Bu yıl itibariyle, lisansta 850 lira idi, şimdi bunu 850 liradan bin 250 liraya çıkarıyoruz, yüksek lisansta bin 700 liraya, doktorada 2 bin 550 liraya yükseltmiştik.

 

Ayrıca, geçtiğimiz Temmuz ayında daha önce kredi almış öğrencilerimizin geri ödemelerindeki TEFE-TÜFE oranlı güncellemelerin tamamını silerek, sadece anapara ödemesini sağlayan bir düzenlemeye gittik. Böylece, 3,3 milyon öğrencimizi 27 milyar liralık bir maddi yükten kurtardık.

 

Bununla kalmadık, 2022-2023 döneminde ücretlere zam yapmayarak öğrencilerimizin geçen yılki fiyatla yurtlarımızda barınabilmelerini sağladık. Yine yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz barınma yardımını da aylık 750 liradan bin 800 liraya çıkardık. Hamdolsun, bu yıl 850 bin kişiyle yurtlarımızda rekor barınma sayısına ulaştık.

 

Şimdi de Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan kredi veya burs alan 1 milyon 424 bin öğrencimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakamı açıklıyorum; evet, 2023 yılı kredi burs rakamını lisans öğrencilerinde 850 liradan bin 250 liraya, yüksek lisans öğrencileri için bin 700 liradan 2 bin 500 liraya, doktora öğrencileri için 2 bin 550 liradan 3 bin 750 liraya çıkartıyoruz. Yeni kredi ve burs rakamlarının tüm öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

ETİKETLER : Bartın Cumhurbaşkanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›