“Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” masaya yatırıldı

“Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” çerçevesinde Bartın’da yapılacak faaliyetlerin görüşüldüğü “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Toplantısı” Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kış mevsimi ile ilgili alınması gereken önlemlere ilişkin sunum yapıldı.
Bu haber 2022-11-30 17:15:26 eklenmiş ve 309 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

İçişleri Bakanlığı’nca vatandaşların kış mevsimi süresince huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini ve sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik diğer olumsuzluklar da dikkate alınarak tedbirler alınması uygun görüldü.

 

Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nce Bartın Valiliği de dahil olmak üzere 81 il valiliğine “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” konulu genelge gönderildi. Genelgeye göre;

 

Vali/Kaymakamların başkanlığında, trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla kış mevsimi süresince alınması gereken bütün tedbirlerin planlaması ve uygulamaya konulması, kurum ve kuruluşlar arasında iş bölümü yapılması hususunda Kasım ayı içerisinde toplantı düzenlenmesi istendi.

 

Genelge kapsamında Trafik polis ekipleri ile jandarma trafik timlerince oluşturulan “Karma Ekipler” aracılığıyla şehir içi, şehirler arası ve köy yollarında çok sayıda araç ve sürücünün denetlenmesine yönelik uygulamanın devamlılığı sağlanacak.

 

Alternatif güzergahlar belirlenecek

 

Birden fazla ilin sorumluluğunda olan karayolu güzergâh ve geçitlerinde; yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan nedeniyle yolun trafiğe kapandığı durumlarda iller arasında koordinasyon Valilikler kanalıyla sağlanacak. İl ve ilçe merkezi ile dinlenme tesislerinde bulunan taşıtların karayoluna çıkışlarına müsaade edilmeyecek karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergâhları kullanacak olan taşıtların uygun yerlerde bekletilecek. Bu süre içerisinde otobüslerin de terminallerden çıkış yapmalarına izin verilmeyecek.

 

Gerekli diğer tedbirlerin alınmasının yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlarla belediyeler kendi görev alanlarına giren konularda gerekli ilave tedbirleri alacak ve özellikle karla mücadele kapsamında kullanılan araç, gereç ve donanımlarının tam ve çalışır vaziyette bulunmalarının sağlanacak.

 

Şehir içi ve şehirler arası “Alternatif Güzergâhların önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacak, olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafiğin yoğunlaşması halinde taşıt trafiği belirlenen alternatif güzergâhlara yönlendirilecek.

 

Koordinasyon artırılacak

 

Yol/çevre koşulları kaynaklı kazalarda istatistiki verilerin analiz edilerek alınan ve alınacak trafik tedbirler gözden geçirilecek ve yolun yapım/bakımından sorumlu kuruluşlar ile koordinasyon artırılacak.

 

Hava muhalefeti ve diğer etkenlerden dolayı görünürlüğü azalan, kirlenen, yıpranan, kırılan ve reflektif özelliğini kaybeden maket/model trafik araçları ile maket/model trafik personelinin en kısa sürede eksiklikleri giderilecek.

 

Karayollarında şiddetli hava akımına bağlı sis, kar sürgünü, gizli buzlanma vb olumsuzlukların yaşandığı karayolu kesimlerine gelinmeden önce özellikle yüksek ve ağır taşıt sürücülerinin durdurularak megafonla veya LED ekranlı panel cihazı bulunan ekip/tim otolarıyla; “görüş mesafesinin azaldığı”, “takip mesafesini artırmaları”, “şerit izleme kurallarına uymaları”, “sis farlarım kullanmaları”, “yavaş ve dikkatli seyretmeleri”, “gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları” hususlarında uyarılacak.

 

“Yaşam İçin Kısa Bir Mola” sloganıyla oluşturulan “Yaşam Tünelleri’nin çok ağır kış koşulları istisna olmak üzere aktif olarak kullanılmasına devam edilecek. Bu alanlarda kış mevsimi dolayısıyla yaşanacak olumsuzlukların trafik güvenliğine etkileri ile alınması gereken tedbirler konusunda da bilgilendirme yapılacak.

 

Trafik kazalarına neden olan; ağır taşıtların kasa/römork yüklerinin kayması ve direksiyon hâkimiyetinin kaybolması sonucu devrilme, savrulma ve kaymasına neden olan “yanal rüzgarın oluştuğu köprüler, tünel giriş ve çıkışları ile boğaz niteliğindeki topografik yapının bulunduğu kesimler, yağan karın “sürgün” şeklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu yol yüzeyinde oluşan açık ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin karayolu yüzeyi ile olan temasını önleyen bölgeler, hava sıcaklığının ani düşmesi sonucunda viyadüklü/viyadüksüz köprülerin alt ve üstünden geçen rüzgarların etkisiyle oluşabilecek, “erken ve gizli buzlanma” riskinin yüksek olduğu kesimler, köprü ve yol eğiminin farklılaştığı yol kesimleri ile yağmur ve eriyen kar sularını karayolundan hızla tahliye etmek amacıyla yapılan ve “sanat yapıları” olarak adlandırılan menfez, mazgal, rögarların kapanma olasılığı bulunan yerler önceden tespit edilerek ve alınacak tedbirler planlanarak uygulanacak.

 

Ağır tonajlı taşıt sürücüleri dikkat!

 

Ağır tonajlı taşıtların, yük üzerini branda gibi gereçlerle kapatmamaları sonucunda taşınan yük eşyasının yola düşmesi nedeniyle diğer sürücülerin refleks ya da düşen malzemeden kaçınma gerekçesiyle yaptıkları manevra veya direksiyon hakimiyetini kaybederek kazaya karıştıkları dikkate alınarak yük üzerini kapatmayan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 65’inci maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 128’inci ve devamı maddeleri gereğince işlem yapılacak.

 

Karayolu üzerindeki dinlenme tesis işletmecileri/yöneticileri ile koordinasyon kurularak tesiste bulunan iletişim araçları vasıtasıyla sürücülerin hava, yol ve trafik şartları konusunda bilgilendirilmesi sağlanacak.

 

Yerleşim yeri dışındaki karayollarında mahsur kalan sürücü ve yolcuların mağduriyet yaşamamaları amacıyla yerel yönetimlerce imkânlar dâhilinde her türlü yardımın ulaştırılması, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerden istifade etmeleri sağlanacak.

 

Kış lastiği denetimleri artırılacak

 

 “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile kış lastiği zorunluluğu, kullanım şartları ve denetimlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup bu kapsamda ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirler arası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulması ve buna yönelik denetimlerin artırılması sağlanacak.

 

Şehir içi/şehirlerarası yollarda önceki yıllardan edinilen tecrübeler, yaşanan aksaklıklar ile meteorolojik şartlar göz önünde bulundurularak kış lastiği uygulamasının yapılıp/yapılmayacağı hususunda Valilikler tarafından alınan tedbir ve kararlar kamuoyuna duyurulacak.

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na “Kış lastiği kullanma zorunluluğu” başlıklı 65/A maddesine göre cezai işlemin uygulanması, terminal/otogar giriş ve çıkışları başta olmak üzere mevzuatta belirtilen veya Valiliklerce karar alınan araçların yapılan tüm kontrollerde “KIŞ LASTİĞİ” bakımından da denetlenecek. Lastiklerin mevsim koşullarına uygunluğuna yönelik denetimlerde trafik birimlerinde bulunan “Lastik Diş Derinliği Ölçer” aparatları kullanılacak.

 

Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçların bu zorunluluğa uymadıklarının tespiti halinde idari para cezasının yanında, araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmeleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yayımlanan Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ekinde yer alan “İzin Belgesi” düzenlenerek izin verilecek, hangi yerleşim yerine kadar izin verildiği de trafik idari para cezası karar tutanağının açıklama bölümüne not olarak yazılacak.

 

Eksiklikleri tespit edilen sürücülere cezai işlem uygulanacak

 

Okul servis araçları daha dikkatli kontrol edilecek ve Okul Servis Araçları Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu yönünden de denetlenecek.

 

Güzergâh veya bölgelerde görevli ekipler, sıralı ve sorumlu amirlerinin bilgisi dışında sorumluluk alanlarından ayrılmayacak, görevli ekibin zorunluluk nedeniyle güzergâhtan ayrılması durumunda yerine imkanlar nispetinde başka bir ekibin görevlendirilmesi ve değişimlerin güzergâhta yapılması sağlanacak.

 

Denetim amacıyla durdurulan kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, yansıtıcı malzeme, takograf, ışık donanımı/avadanlık gibi teknik denetimlerin yanı sıra diğer araçların da mevsim şartlarına uygun gerekli teçhizat ve avadanlıkların kontrolleri yapılacak, eksiklikleri tespit edilen sürücülere cezai işlem uygulanacak.

 

Çekme-kurtarma ve zincir uygulaması gibi özel beceri ve alet gerektiren servis hizmetlerini veren kişi ve kurumların telefon ve adresleri güncellenerek telsiz nöbetçilerinde ve harekat merkezlerinde kolay erişilebilir yerde bulundurulacak, bu yönde talep olması halinde vatandaşa yardımcı olunacak.

 

Sis, buzlanma gibi kaza riskinin yoğunlaştığı hava ve yol koşullarında ivedilikle müdahale edilmesi ve karayolunun trafiğe derhal açılması amacıyla kurtarıcıların güzergâhta uygun yerlerde hazır bulundurulması sağlanacak ve art niyetli şekilde sürücülerden fahiş fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alınacak.

 

Kış turizminin gerçekleştirildiği (kayak merkezleri gibi) turizm bölgelerine diğer illerden trafik akışının yoğunlaşacağı değerlendirildiğinden bu illerin güzergâhlarında ek trafik tedbirleri alınacak, ihtiyaç halinde trafik ekipleri asayiş ekipleriyle takviye edilecek.

 

Yerleşim yerlerinde alınacak trafik tedbirleri

 

Özellikle kış ve kötü hava ve yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla yerel medya kuruluşları ile iş birliği sağlanarak halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmaları tavsiye edilecek.

 

Belediyelerin kar yağışı ve küreme sırasında cadde ve sokakların kaldırım kenarlarına sürülen karların kısa zamanda alınmaması sonucu yol üzeri park disiplininin bozulması, akan trafiğin kullandığı şeritlerin işgal edilmesi gibi olumsuzlukların ortaya çıkabileceği değerlendirildiğinden bu olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kar yığın ve kümelerinin derhal kaldırılması sağlanarak gündüz hava sıcaklığının artması nedeniyle eriyen karların yol yüzeyinde kalması ve akşam saatlerinde buzlanmaya dönüşerek karayolu güvenliğini olumsuz etkilemesi önlenecek.

 

Taşıt ve yaya trafiğinin yol ve kaldırım yüzeyinde oluşabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla hedef cadde ve sokaklarda “Tuz Varili” uygulaması yapılacak. Uygulamanın sürdürülebilir olması amacıyla muhtarlar marifetiyle vatandaşların ve çevre esnaf bilgilendirilecek.

 

Tuzlama ve küreme işlemlerinin trafiğin yoğun olduğu saatler dışında yapılarak karayolunun ulaşıma hazır hale getirilmesi sağlanacak.

 

Yerleşim yeri dışında alınacak trafik tedbirleri

 

Arıza, trafik kazası, hava muhalefeti gibi nedenlerle trafik akışının sağlanamadığı durumlarda yolun tamamen trafiğe kapanmaması amacıyla gerekli tedbirler ivedilikle alınacak. Acil müdahale taşıtları ve karayolu ekiplerinin kurtarma ve yardım yapmasına engel olmayacak şekilde taşıtların karayolunda beklemelerine özen gösterilecek, emniyet şeritleri ile banketlerin açık tutulması sağlanacak.

 

Sürücülerin buzlanma, yoğun yağış, tipi gibi görüş mesafesinin azaldığı ve kaza riskinin yoğunlaştığı kesimlerden önce hava, yol ve çevresi hakkında bilgilendirilecek, hatalı geçme/sollama ve şerit kullanma ile takip mesafesi konusunda uyarılacak, zincir takılması/taktırılması, gerekiyorsa taşıtlar trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecek.

 

Karayolları ekiplerinin trafik zabıtası ile iş birliği içerisinde çalışması amacıyla gerekli tedbirler alınacak, trafik kazalarına ve karayolundaki olumsuzluklara birlikte müdahale edilebilmesi için uygun yerlerde bulunmaları sağlanacak.

 

Otoyollar başta olmak üzere ikiden fazla şeritli ve bölünmüş karayollarında ağır tonajlı taşıtların en sol şeridi kullanmamaları, otomobil cinsi taşıtların ise sürekli olarak bu şeridi işgal etmemeleri yönünde gerekli denetimler yapılacak.

 

Kazaların en önemli nedenleri arasında bulunan “aşırı hız, yorgun veya uykusuz olarak taşıt kullanma’’ ihlallerine ilişkin yol kontrollerinde sürücülerin uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.

 

Terminal/otogarlarda alınacak trafik tedbirleri

 

Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförlerin sürücü belgesi ve alkollü olup olmadığı kontrol edilecek.

 

Otobüslerde sürücü, yardımcı personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacak, şoför ve yolcuların emniyet kemeri takma zorunluluğunun anons edilerek hatırlatılması ve farkındalık oluşturulması sağlanacak.

 

Otobüslerde mevsimsel olarak kış lastiğinin olup olmadığı, çekme halatı, yangın söndürme tüpü gibi avadanlıklarının bulunup bulunmadığı, ışık-far donanımı kontrol edilecek. Bahse konu eksiklikleri tamamlamadan otobüslerin yola çıkışına izin verilmeyecek. Otobüslere yönelik bu tür denetimlerin terminaller, dinlenme tesisleri, mola yerleri gibi taşıtların durduğu park alanlarında yapılmasına özen gösterilecek.

 

Yoğunluk durumuna göre terminallerde lastik denetimi için ek personel görevlendirilecek.

 

İlimizde alınacak tedbirler konuşuldu

 

İçişleri Bakanlığı’nca tüm illere gönderilen yazı kapsamında kış mevsiminin başlaması ile birlikte oluşabilecek sis, yağmur, kar, tipi, fırtına, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak olumsuz durumlarda alınacak trafik tedbirleri ve “Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” çerçevesinde Bartın’da yapılacak faaliyetlerin görüşüldüğü Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Toplantısı, geçtiğimiz gün Valilik 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda yapıldı.

 

Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığındaki toplantıya, Garnizon Komutanı Dz.Kd.Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Ersin Aslan, İl Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Bnb. Yavuz Daylak, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Uzun, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kış mevsimi ile ilgili alınması gereken önlemlere ilişkin yapılan sunumun ardından görüş ve önerilerin alınması ile toplantı sona erdi.

 

“Tüm hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz”

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, “Kurum ve kuruluşlarımızın, kış mevsiminden kaynaklı olarak vatandaşlarımızın trafikte karşılaşılabilecekleri olumsuz durumlara karşı Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda hazırlıklarını eksiksiz olarak yerine getirecekler. Bizler Bartın Belediyesi olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sorumluluk alanlarımızda sorun yaşanmaması için tüm önlemleri alacağız. Kış mevsiminde, trafiğin güvenli ve sağlıklı bir şekilde işlemesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması çok önemli. Bu kapsamda ilgili kurumlarımızla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı geçmişte olduğu gibi sürdüreceğiz. Meteorolojik ihbar alındığı andan itibaren birimlerimiz harekete geçerek vatandaşlarımızın trafikte yaşayabilecekleri sıkıntıları bertaraf etmek için koordinasyon halinde çalışacağız. Tüm hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz. O nedenle inşallah sorunsuz bir kış ayını geride bırakacağız” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği İçişleri Bakanlığı kış tedbirleri
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›