Bartın’da da hissedildi

Düzce geçtiğimiz sabah 04.08'de 5.9 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldı. Depremin merkez üssü Gölyaka, Sarıdere olarak tespit edilirken bölgede en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 123 artçı deprem meydana geldi. Düzce merkezli deprem Bartın başta olmak üzere İstanbul, Sakarya, Ankara, Eskişehir, Bursa, Yalova, Kocaeli, Bolu, Zonguldak, Çankırı, Edirne’de de hissedildi. Düzce'de bir kişi panik sonucu kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Bakan Koca deprem sonucu en az 68 kişinin yaralandığını açıkladı. Düzce Adliyesi'nde hasar meydana geldi. Düzce başta olmak üzere bazı illerde eğitim-öğretime bir gün süreyle ara verildi.
Bu haber 2022-11-23 13:24:52 eklenmiş ve 427 kez görüntülenmiştir.

 

Düzce’de 5.9 büyüklüğünde deprem

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Sadece İstanbul değil tüm Türkiye muhtemel büyük İstanbul depreminin korkusuyla yaşarken, bu sabah Düzce'de 5.9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 5.9 olarak tespit etti. Kandilli Rasathanesi’ne göre ise Düzce depreminin büyüklüğü 6.0 olarak kayıtlara geçti.

 

AFAD, depremin derinliğini 6,81 kilometre olarak açıklarken, deprem Düzce'nin yanı sıra İstanbul, Sakarya, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Bursa, Yalova, Kocaeli, Bolu ve Edirne'de hissedildi.

 

Deprem nedeniyle Düzce'de yaşayan 68 yaşındaki Sevim Çengel'in kalp krizi sonucu öldüğü öğrenildi.

 

Düzce’de köylerde bazı ev ve ahırlarda hasar oluşurken, 2008 yılında inşa edilen Düzce Adliyesi'nde de hasar meydana geldi.

 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Bölücek Mahallesi Pınar Sokak’ta bulunan iki katlı evde hasar meydana geldi. Hasar gören evde yaşayan 5 kişi jandarma konutuna alındı. Deprem nedeniyle Düzce, Sakarya, Bolu ve Zonguldak’ta eğitime bir gün ara verildi.

 

Saat 04.08’de meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından panik yaşayan Düzce başta olmak üzere çevre illerdeki vatandaşlar sokaklara çıktı.

 

Zaman zaman meydana gelen artçılar nedeniyle evlerinde durmaya çekinen vatandaşlar, Gölyaka Belediyesi önündeki Sosyal Tesisler’de ve parklarda toplandı.

 

61 kişi yaralandı

 

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, an itibarıyla Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Zonguldak’ta 8 kişi, Sakarya’da 9 kişi, Bolu’da 1 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere, toplam 61 kişi yaralandı. Halen 27 kişinin tedavisi hastanelerde devam ettiği öğrenildi.

 

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında depremin ilk anından itibaren Afet Gruplarından; Güvenlik ve Trafik, Arama ve Kurtarma, Sağlık, Barınma, Beslenme, Hasar Tespit, Enerji, Zarar Tespit, Psikososyal Destek, Ayni Depo Yönetimi ve Dağıtımı ile İletişim grupları AFAD Merkezi’nde toplandı.

 

Olay yerine Düzce AFAD, Ankara AFAD, İstanbul AFAD, Bursa AFAD, Bolu AFAD, Sakarya AFAD, Zonguldak AFAD, Kocaeli AFAD ve Türk Kızılay ekipleri sevk edildi.

 

Bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet, 112, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Kızılay ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden toplamda 2 bin 136  personel ve 418 araç görevlendirildi.

 

AFAD Lojistik deposundan 10 bin battaniye, 20 adet 112 metrekare genel maksat çadırı ve 489 adet 16 metrekare aile yaşam çadırı, 480 yatak, 480 yastık- çarşaf seti sevk edildi.  Sakarya AFAD’dan 1 mobil koordinasyon tırı, 1 sosyal çalışma tırı ve 2 adet arama köpeği bölgeye sevk edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 1 adet mobil laboratuvar aracı ve 6 izleme aracı bölgeye sevk edildi.

 

Afet Hasar Tespit,  Afet Altyapı,  Afet Ayni Depo ve Afet Psikososyal grupları  bölgede çalışmalara başlarken Düzce ilinin bazı bölgelerinde kontrol amaçlı olarak elektrik kesintisi yapıldı. Bölgeye 10 adet mobil baz istasyonu sevk edildi.

 

Düzce iline AFAD Başkanlığı’ndan 500 bin TL Acil Yardım Ödeneği gönderilirken bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

 

99 depremi akıllara geldi

 

 

Düzce Gölyaka’da yaşanan deprem akıllara 12 Kasım 1999’da merkez üssü yine Düzce olan depremi akıllara getirdi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra Düzce, 12 Kasım 1999’da 7.2 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştı. 73 kilometre uzunluğundaki Düzce fayının hareketi sonucu oluşan depremde 710 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 678 kişi ise yaralanmıştı.

 

ETİKETLER : Bartın Düzce deprem
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›