Bankoğlu, Bakan Dönmez’e “İstifa edecek misiniz?” diye sordu

Amasra’da 42 madencimizin şehit olması ile sonuçlanan maden faciasına ilişkin denetim zafiyetlerinin ve maden ocağından sorumlu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün ita amirinin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olduğunu ifade eden CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bakan Fatih Dönmez’e, “İhmal var, gerekeni yapmak yok. İstifa mı edeceksiniz, yoksa her gün yetim kalan 52 çocuğun vebali üzerinizde olarak makamınızda durmaya devam mı edeceksiniz?” diye sordu.
Bu haber 2022-11-19 14:11:28 eklenmiş ve 469 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

CHP Milletvekili Bankoğlu TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında 14 Ekim Cuma günü TTK’nın Amasra’daki maden ocağında meydana gelen ve 42 madencimizin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin olarak Bakan Fatih Dönmez’e sorular yöneltti.

 

Bakan Dönmez’in bütçe ile ilgili sunumunda Amasra faciası ile ilgili yargılama sürecinin ve idari soruşturmanın takipçisi olduklarını ve ihmali olanlarla ilgili gerekenin yapılacağını söylediğini anımsatırken şunları dile getirdi:

 

“Maç izler gibi takip edemezsiniz”

 

“Sayın Bakan sizin takip kanallarınızla ilgili bir sıkıntı var bu bir, sizin ihmali olanlarla ilgili gereğini yapma konusunda bir geleneğiniz yok bu da iki. Bakın bilirkişi ön raporundan bahsediyorsunuz, o raporda sizin Genel Kurul’da yaptığınız sunumun tam aksine Bakanlığınıza ait denetim mekanizmalarının ihmali olduğu yazılı. Siz bu ihmalleri yapanların amirisiniz. Tribünden maç izler gibi bu olayları takip edemezsiniz Sayın Bakan.

 

“Bu ihmal zincirinin başındasınız”

 

42 kişinin canına kastedilmiş, bu ihmalleri yapan kurumlarınızla ilgili ne yaptınız anlatın? Ama anlatamazsınız. Çünkü koca bir aydır hiçbir şey yapmadınız. Yapmak da istemediniz. Çünkü bütün bu ihmal zincirinin başındasınız. Bilirkişi ön raporu incelemesi, emniyet fezlekesi, uzmanlar, bilirkişiler hepsi havalandırmanın bu faciadaki önemli bir sorun olduğunu söylüyor.

 

“Hiç ‘geliyorum’ diyen bir kaza gördünüz mü?”

 

Bakanlığınıza bağlı TTK, Amasra’daki havalandırma sistemini tam 4 senedir hala iyileştirecek. İhmal var mı Sayın Bakan? Var. Bir şey yapıldı mı? Hayır. Sayıştay ‘işçi sayısı az’ diyor. İşçiler aynı şikâyetleri söylüyor. Emniyet fezlekesinde işçi eksikliğinden dolayı, vardiyası olmadığı halde patlamanın olduğu vardiyada 5 işçinin olduğu yazıyor ve Amasra müessesesinin TTK’den işçi talebinde bulunduğunu biliyoruz ama bu talep karşılanmamış.

 

“İhmal değil de nedir bu?”

 

İhmal var mı? Var. Peki, bir şey yapıldı mı? Hayır. Dava tutanakları diyor ki; ‘13 Ekim saat 23.43 patlamanın olduğu 14 Ekim günü saat 18.49 aralığında havalandırma vantilatörü 53 kez ikaz, 355 kez de alarm değerini göstermiş.’ Peki, buna rağmen işçiler gönderilmiş mi? Evet. İhmal var mı Sayın Bakan? Peki, bir şey yapılmış mı? Hayır. Fezleke diyor ki; ‘izleme merkezinde en az iki görevli olması gerekirken bir görevli vardı.’ Bunun güvenlik sorunu olacağı biliniyordu, ama hiçbir şey yapılmadı. İhmal değil de nedir bu Sayın Bakan? çok takip ediyorum dediğiniz bilirkişi raporunda metan oranının sadece patlama günü değil, defalarca ama defalarca riskli seviyeye çıktığı bunların kayıtlarının müessesede olduğu, böyle durumlarda dahi zaman zaman işçilerin çalıştırılmaya devam ettirildiği yazıyor. Yani kaza ‘geliyorum’ demiş, siz hiç ‘geliyorum’ diyen bir kaza gördünüz mü Sayın Bakan?

 

“Takipte değil de adeta tetikte gibisiniz”      

 

Burada apaçık bir ihmal zinciri var. Bunu Sayıştay da bilirkişi ön incelmesinde emniyet fezlekesi de, uzmanlar da, işçiler de herkes söylüyor. Ama hiçbir şey yapılmamış. Şimdi Sayın Bakan, tüm bu ihmal zincirlerinin başında kim var? Diyelim ki TTK var, TTK’nın başında kim var? Kozlu’nun sorumlusu sabıkalı Kazım Eroğlu. Kimin oluruyla peki? 2018’de sizin olurunuzla… Bu atama da ihmal var mı? Kusur var mı? Var. Bir şey yapıldı mı peki? Hayır. İhmali olan başka kim var peki, mesela denetçiler. Bir şey yapıldı mı? Hayır. Peki denetçilerin üst amiri kim? soruyorum. Sizsiniz. Sizsiniz Sayın Dönmez. Faciadan bir ay önce müessesedeydiniz, nereye baktınız? Ne yaptınız? Madene girdiniz mi? İşçilerle konuştunuz mu? Denetim yaptınız mı? Yapmadınız. İhmal var mı sizce? TTK Genel Müdürü’ne ve genel idarecilere ilişkin bakanlığınız hala hiçbir işlem yapmadı. Takipte değil de adeta tetikte gibisiniz.

 

“52 çocuğun vebali üzerinizde makamınızda oturmaya devam mı edeceksiniz?”

 

Hala o şehitlerimizin cansız bedenlerini toplamakla ve madencilerin yakınlarına verilen tazminatla övünmenizse kabul edilebilir bir savunma asla olamaz. Gözümün içine bakmanızı rica ediyorum Sayın Bakan sizin üç çocuğunuz var değil mi? Bu faciadan sonra bakın 52 çocuk babasız kaldı. Sizin bakanlığınızın bakanlığına bağlı kurumları ve o kurumların başındaki insanların zincirleme ihmalleri sonunda 52 çocuk babasız kaldı. Bir şey yapacak mısınız? Siz bir sorumlu olarak bedel ödeyecek misiniz? İstifa edecek misiniz? Yoksa her gün her gece o çocukların vebali üzerinizde olarak makamınızda oturmaya devam mı edeceksiniz?”

ETİKETLER : Bartın CHP Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu TBMM Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›