Bakan Dönmez’den Amasra’daki maden kazasına ilişkin açıklama

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda konuşma yaparak Amasra’da maden ocağında yaşanan patlamaya ilişkin Amasra Başsavcılığı tarafından keşifli bilirkişi incelemesi sonrası bilirkişi ön raporu hazırlandığını, adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini belirterek TBMM Meclis Araştırma Komisyonunun konuya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, henüz ellerinde bir bilirkişi ön raporu olduğunu ifade etti. Bilirkişi ön raporunda ortaya atılan iddialar olduğunu; Meclis Araştırma Komisyonunun da bu iddialar da dahil olmak üzere tüm tarafları dinlediğini anımsatan Bakan Dönmez, “Bu noktada ‘şu suçludur, şu kusurludur’ diyemeyiz. Eğer ön rapora bağlı olarak suçlu ilan edip birtakım ithamları ona yönetecek olursak o zaman mahkemelere niye ihtiyaç var? Bilirkişi raporu gelir, hakime çıkmadan herkesi içeriye tıkarız. Böyle bir şey var mı? Şimdi hukuk kendi içerisinde yürüyor. Biz de ona her türlü desteği vereceğiz” dedi.
Bu haber 2022-11-18 15:19:51 eklenmiş ve 446 kez görüntülenmiştir.

 

“Bu noktada ‘şu suçludur, şu kusurludur’ diyemeyiz”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih  Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığın 2023 yılı bütçesini sundu.

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nın, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı ilerleyen deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçeceğini belirterek, “Ülkemizin 2021 doğal gaz üretimi dikkate alındığında, 1. fazda beklenen günlük 10 milyon metreküp üretime bağlı olarak doğal gaz üretimimiz yaklaşık 10 kat, 2. fazda beklenen günlük 40 milyon metreküp üretime bağlı olarak ise yaklaşık 40 kat artacaktır” dedi.

 

 

“Kömür rezervi 21 milyar tonu aştı”

 

 

Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması ve enerji güvenliğinin artırılması amacıyla yapılan arama çalışmalarıyla geçen yıl taş kömürü dahil toplam kömür rezervinin 21 milyar tonu aştığını belirten Bakan Dönmez, “Üretimimiz ise 94,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bu sayede 2002 yılında 6 bin 838 megavat olan yerli kömür kaynaklı elektrik kurulu gücümüz 2022 yılı ekim sonu itibarıyla 11 bin 437 megavata ulaşmıştır. Kömür gazlaştırma, karbon yakalama ve hidrojen üretimi başta olmak üzere temiz kömür teknolojilerindeki gelişmeleri göz ardı etmeden yerli kömür kaynaklarımızın çevreyle uyumlu bir biçimde ekonomimize kazandırılması, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve cari açığın azaltılması bakımından önem arz etmektedir” diye konuştu.

 

 

Karadeniz’de ve Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Dönmez, kara alanlarında da hidrokarbon arama ve mevcut üretimi artırma çalışmalarına hız vererek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından 2021'de 112 kuyunun sondajının tamamlandığını, bu yıl ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasının planlandığını söyledi.

 

 

“Yaklaşık 40 kat artacak”

 

 

Dönmez, Bartın açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında Fatih sondaj gemisinin gerçekleştirdiği 540 milyar metreküp doğal gaz keşfiyle cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

 

 

“Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecektir. Doğal gazın keşfinden üretimine kadar 2,5 yıla yakın bir sürede işlemlerin tamamlanacağını göz önüne alırsak, bunu dünyada bu kadar kısa sürede yapabilen başka bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizin 2021 yılı doğal gaz üretimi dikkate alındığında, 1. fazda beklenen günlük 10 milyon metreküp üretime bağlı olarak doğal gaz üretimimiz yaklaşık 10 kat, 2. fazda beklenen günlük 40 milyon metreküp üretime bağlı olarak ise yaklaşık 40 kat artacaktır. Yapılacak çalışmalar neticesinde mevcut rezervlerin yukarı yönlü güncellenmesiyle birlikte ülkemiz kendi doğal gaz ihtiyacını karşılarken, ürettiği doğal gazın bir kısmını da kuracağı ticaret merkezi üzerinden satan önemli bir kaynak ülke olacaktır.”

 

 

“Hane halkının bütün doğal gaz ihtiyacı Karadeniz gazından karşılanacak”

 

 

Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın gelecek yılın ilk çeyreğinde Mart gibi sisteme verileceğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

 

 

"İlk farzda üretim 10 milyon metreküp olacak. 4 yıl içerisinde maksimum faz dönemine çıkartacağız, kırk milyon metreküpe. 10 milyon metreküp günlük gazın yıllık karşılığı üç buçuk dört milyar metreküp eder. Bu da konutlarda mutfakta ve sıcak suda kullanılan gazı karşılayacak. Ama 4 yıl sonra biz üretimi 4 kat arttıracağız. O zaman da konutlarda kullanılan gazın tamamını buradan elde edeceğiz. Yeter mi? Yetmez. Yani ihtiyacımızın üçte birini toplamda karşılayacağız. Ama komşu sahalarda arama faaliyetlerimiz devam ediyor. Olumlu haberler geliyor. Bu konu değerlendirmeler bittikten sonra da somut keşif yakalarsak bu bilgiyi paylaşmış olacağız.”

 

 

“TBMM Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor”

 

 

Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, Amasra’da maden ocağında gerçekleşen patlamaya ilişkin olarak Amasra Başsavcılığı tarafından keşifli bilirkişi incelemesi sonrası bilirkişi ön raporu hazırlandığını, adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini ve TBMM Meclis Araştırma Komisyonunun konuya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

 

 

“Hukuk kendi içerisinde yürüyor”

 

 

Bakan Dönmez, Amasra'da yaşanan maden kazasına da değindi. Henüz ellerinde bir bilirkişi ön raporu olduğunu ifade eden Dönmez, bilirkişi ön raporunda ortaya atılan iddialar olduğunu; Meclis Araştırma Komisyonunun da bu iddialar da dahil olmak üzere tüm tarafları dinlediğini anımsattı.

 

 

Dönmez, “Bu noktada ‘şu suçludur, şu kusurludur’ diyemeyiz. Eğer ön rapora bağlı olarak suçlu ilan edip birtakım ithamları ona yönetecek olursak o zaman mahkemelere niye ihtiyaç var? Bilirkişi raporu gelir, hakime çıkmadan herkesi içeriye tıkarız. Böyle bir şey var mı? Şimdi hukuk kendi içerisinde yürüyor. Biz de ona her türlü desteği vereceğiz” dedi.

 

 

Olay yerinden döner dönmez Bakanlıkta teftiş kuruluna olayın her yönüyle araştırılması konusunda talimat verildiğini aktaran Dönmez, "Müfettişler de oraya gitti. İlk incelemeleri de yaptılar. Amasra Müessese Müdürlüğünden 7 yönetici görevden alındı. Bu belki kamuoyuna yansımadı. Diğer boyutları itibarıyla da incelememiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“Hak sahiplerine aylık bağlanacak”

 

 

TBMM Genel Kurul gündeminde görüşülerek kabul edilen düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerin genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının terkin edileceğine dikkati çeken Dönmez, "Vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacaktır. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecektir. Ayrıca vefat eden madencimizin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, ilgili mevzuatta aranan şartlara tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecektir” ifadesini kullandı.

 

ETİKETLER : Enerji ve Tabi Kaynaklar Fatih Dönmez TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›