Yaz tatili televizyon ve bilgisayardan ibaret olmamalı!

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Gelişimci Serpil Sivri, “Yaz tatili televizyon ve bilgisayardan ibaret olmamalıdır. Çocuğunuzun gelişimi açısından bu süreleri kontrol altına almalısınız.” diyerek ailelere ve çocuklara yaz tatilini nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda önerilerde bulundu.
Bu haber 2019-06-20 11:29:39 eklenmiş ve 210 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Derslerdir, ödevlerdir, sınavlardır derken kış ayları boyunca dört gözle yaz tatilini bekleyen çocuklar için yaz tatili oldukça önemli bir yer tutuyor.  Ancak öğrencilerin tatil anlayışı, çoğu zaman aileleriyle uyuşmuyor. Bunun başlıca sebebi yoğun bir tempodan çıkan çocukların yaz ayları boyunca hiç ders çalışmadan, sürekli televizyon izleyerek, bilgisayar oynayarak zaman geçirmek istemelerinden kaynaklanıyor.

 

Veliler ise çocuklarının kışın aldığı akademik birikimin yazın kaybolmasından endişe ediyor. Bu süreçte öğrencilerin, yazın sadece tatil yapılmayacağını, tatil dışında spor, sanat ve sosyal alanlarda da kendilerini geliştirebilmeleri için yeni bir zaman diliminin doğduğunu, istedikleri zamanlarda kısa ders çalışmalarıyla bilgilerini tazeleyebileceklerini, velilerin ise çocuklarının yaz aylarında bütün bilgi birikimlerinin bir anda unutmayacağını, çocuklarının da dinlenmeye ihtiyacı olduğunu ve akademik gelişimleri dışında sosyal gelişimlerinin de önemli olduğunu bilmesi gerekenler listesinin başında geliyor. Bunların dışında öğrenciler tatilde neler yapmalıdır?

 

Yaz tatiline az bir süre kala Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Gelişimci Serpil Sivri, ailelere ve çocuklara yaz tatilini nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Sivri, anne-babalara seslenerek çocuklarıyla birlikte dolu dolu tatil geçirebilmelerini sağlayacak tatil önerilerini şöyle sıraladı:

 

Tatil sürecini dolu dolu geçirmeye çalışın

 

“Öğrencilerin karnelerini aldıkları yaz tatili, ne tamamen yan gelip yatma ne de ödevlere ve testlere boğulma dönemidir. Karne notları konusunda doğru tutum sergileyebilir ve yaz tatilini verimli aktivitelerle planlayabilirseniz; çocuklarınız diğer seneye çok daha enerjik ve moralli hazırlanabilir. Okul hayatı karneden ibaret değildir. Karnedeki notlar sınavlardaki başarıları gösterir. Çoğu zaman çocuğunuzun okulda rol aldığı sosyal sorumluluk projeleri, spor ve sanat etkinlikleri ve kişilik gelişimi karneye yansımaz. Bu yüzden çocuğunuzun tüm okul hayatını, karnesindeki notlara göre değerlendirmeyin. Tatil sürecini dolu dolu geçirmeye çalışın.

 

Çocuğunuzla birlikte plan yapın

 

Tatil programınızı çocuğunuzun da fikrini alarak birlikte yapın. Plansız iş olmaz. Nereye gideceğini bilmeyen bir gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez. O yüzden zamanı kaliteli değerlendirmek önemli, bunun için de tatil için plan yapmalısınız. Yaz tatilinde ziyaretlerinize, kitap seçimlerinize, uyku saatlerinize, sosyal faaliyetlerinize karar verin.

 

Sorumluluk bilincini geliştirin

 

Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar vererek sorumluluk bilincini geliştirin. Başarılı çocukların sırrı sorumluluk bilincinden geçer. ‘O yapamaz ben yaparım’ deyip her işi kendiniz yapmayın. Odasını toplamasına, temizliğine, size ev işlerinde yardım etmesine fırsat verin. Bu hem sorumluluk sahibi olmasına yardımcı olur hem de siz farkında olmasanız da çocuğun kendini önemli ve işe yarar hissetmesine fayda sağlar. Özgüven gelişimini olumlu yönde destekleyecektir.

 

Kitaplar hakkında sohbet edin

 

Kitap, dergi, gazete okuyun. Birlikte kitap alışverişine çıkın. Çocuğunuzun zevkine uygun kitap seçmesine fırsat verin, kendinize de kitap almayı ihmal etmeyin. Siz ona kitap okurken model olursanız çocuğunuz da sizi model alacaktır. Eve geldiğinizde okuma saatlerinizi planlayın. Okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet edin.

 

Eğitici ve öğretici geziler yapın

 

Çevrenizdeki tarihi yerleri gezmeye gidebilir, böylece tarih hakkındaki bilgilerinizi görsel olarak pekiştirebilirsiniz. Amasra Müzesi hakkında çocuğunuzla birlikte araştırmalar yapın. Bir gün Amasra müzesini ziyaret edin, önceden topladığınız güncel bilgileri kullanarak müzeyi gezerken bilgilerinizi tartışın. İlla il dışına çıkmazına gerek yok. Kuş Kayasını, Ulukaya Şelalesini de ziyaret edebilirsiniz.

 

Akraba ziyaretleri yapın

 

Tatilde akraba ziyaretleri çocukların aile ve akrabalık ilişkilerini kuvvetlendirmekte faydalı olacaktır. Akrabalarınızı, komşularınızı gün içinde ziyaret etmek çocuğunuzun akranlarıyla da iletişimde kalmasına fırsat verecektir. Aile ve akraba ilişkileri çocuklar için bu şekilde canlı tutulabilir.

 

Pikniğe gidin

 

Pikniğe sepetinizi, yiyeceklerinizi heyecanla hazırlarken onun da size yardımcı olmasını isteyin. Birlikte kek, poğaça yapmak onun da motor becerilerini ve özerk davranışlarını destekleyecektir. Piknik düşüncesi çocuğunuza da heyecan katacak, o da bisikletini, topunu hazırlayacaktır. Çocuğunuz küçükse çevre algısını, doğa bilincini; büyük yaş grubundaysa kaliteli zaman geçirmenin ona kattığı faydaları göreceksiniz.

 

Bilgisayar başında fazla vakit geçirmesin

 

Bilgisayar başında fazla vakit geçirmemesine özen gösterin. İnternetin iyi yanları olduğu gibi bir o kadar da kötü yanları olduğunu unutmayın. Çocukları 2 yaşından önce tabletle, telefonla tanıştırmanın uygun olmadığını düşünürsek tatilde okuldan uzaklaşan çocuğu tablete, telefona sürüklemeyiniz. Büyük yaş grubundaki çocuğunuz için bilgisayarda neler yaptığını kontrol edin. Denetimi elinizde tutun. Bilgisayar başında zaman geçirmek yerine; parka, pikniğe, doğa yürüyüşleri yapmaya çıkın.

 

Sosyal faaliyetlere yönlendirin

 

Çocuğunuzu sosyal faaliyetlere yönlendirin. Birlikte sinema, tiyatro bileti alın. Yüzme, voleybol, basketbol gibi sosyal aktiviteler çocuğunuzun duygusal doyumunu artıracak, zihinsel ve bedensel yorgunluğuna ilaç gibi gelecektir. Bu kurslara gitmesi yeni arkadaşlıklar edinmesini sağlar, sosyal etkileşimini de artırır.

 

Modeli sizsiniz!

 

Çocuklar anne babalarını model alırlar. Siz tatilde sürekli televizyon izler, kitap yerine telefonla vakit geçirir, çocuğunuzla ilgilenmezseniz ona olumsuz model olursunuz. Telefon yerine elinize bir kitap, dergi alın; bol bol sohbet edin;  televizyon izleyecekseniz de kaliteli programlar izleyin ve bu süreyi uzun tutmayın.

 

İlgi alanlarına yoğunlaşın

 

Çocuğunuzun ilgi alanına yoğunlaşın. Bir yeteneği varsa beraberce bunu geliştirmeye çalışabilirsiniz. Ebru sanatına ilgisi varsa evde ebru çalışmalarına zaman ayırabilirsiniz. Futbol oynamayı seviyorsa, çıkın bahçeye, arkadaşlarını da davet edin birlikte maç yapın.

 

Ödevlere de dinlenmeye de zaman ayırın

 

Okul ödevlerine de zaman ayırın. Bu süreçte okula, ödevlere ilgisi azabilir. Öğrendiklerini unutmaması için belirli zamanlarda ödevlerine zaman ayırması gerektiğini hatırlatın. Çalışmayı bitirdikten sonra ona külahta bir dondurma ya da meyve tabağı hazırlayın. Ders çalışmanın keyif verici yanını görmüş olacaktır. Ödevlerini siz değil onun yapmasına rehber olun. Dinlenmeye de zaman ayırın. Hem sizin hem çocuğunuzun daha zinde olması için dinlenmek hepinize de iyi gelecektir. En önemlisi çocuğunuzdan sevginizi, ilginizi ihmal etmeyin.”

ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›