“Vergi dilimleri yeniden düzenlenmeli”

Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Besim Coşkun, yılbaşında bir üst vergi dilimine geçişte toplam gelir üst sınır artışının düşük tutulması sonucunda çalışanların bu yıl, çok daha erkenden yüzde 20’lik vergi dilime girdiğini anımsattı. Kamu çalışanlarından kesilen gelir vergisi rakamlarının orantısız yükselmesi nedeniyle ücretlerin asgari ücret tutarı kadar olan kısmının vergiden muaf tutulmasının kamu çalışanlarına hiçbir fayda sağlamadığını belirten Coşkun, hükümetin vakit kaybetmeden vergi dilimlerinde yeni bir düzenlemeye giderek mağduriyeti gidermesi gerektiğini savundu.
Bu haber 2022-10-31 09:28:09 eklenmiş ve 399 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Besim Coşkun, sendikasının vergi dilimlerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğine ilişkin görüş ve önerilerini yaptığı değerlendirmeyle dile getirdi.

 

 

Son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak çalışanlarımızın alım gücünün düştüğüne işaret eden Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Coşkun, çalışanların alım gücünün ancak ücret ve vergi politikaları yoluyla yükseltilebileceğini vurgularken şunları söyledi:

 

“Maaşlar artmak yerine azaldı”

 

 

“Ülkemizde vergi yükünün çalışanlarımızın omuzlarına yüklendiği de açık bir gerçektir. Her ne kadar bu yılın başında asgari ücret tutarı kadar olan ücret gelirlerinin vergiden muaf tutulması uygulamasına geçilmiş olsa da asgari geçim indiriminin kaldırılmasıyla, vergi muafiyeti uygulamasının etkisi sınırlı kalmış, özellikle eşi çalışmayan, çocuklu kamu görevlileri için vergi istisnasının neredeyse hiç getirisi olmamıştır. Yılbaşında bir üst vergi dilimine geçişte toplam gelir üst sınır artışının düşük tutulması sonucunda çalışanlar bu yıl, her zamankinden çok daha erkenden yüzde 20’lik dilime girmiş, maaşları artmak yerine azalmıştır. 

 

 

“Gelir vergisi rakamları orantısız yükseldi”

 

 

Öyle ki vergi dilimlerindeki artış oranı memur maaşlarına yapılan artışların oldukça altında kaldığı için kamu çalışanlarından kesilen gelir vergisi rakamları da orantısız biçimde yükselmiştir. Hal böyle olunca ücretlerin asgari ücret tutarı kadar olan kısmının vergiden muaf tutulmasının kamu çalışanlarına hiçbir faydası olmamış, bu uygulamaya rağmen çalışanlarımız geçtiğimiz yıldan daha fazla vergi ödemiştir. 

 

 

“Gelir vergisi yüzde 15’te sabitlenmeli”

 

 

Ortaya çıkan bu durumun düzeltilmesi ve kamu çalışanlarımızın gelirlerinden yapılan kesintilerin düşürülerek alım güçlerinin korunması için gelir vergisi dilimlerinin ekonomik gerçeklere uygun şekilde yükseltilmesi ve çalışanlar için gelir vergisi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi gerekmektedir. Bütçe görüşmelerinde vergide adaletin sağlanması, herkesten geliri nispetinde vergi alınması ve çalışanlarımızın alım güçlerinin yükseltilmesi için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.”

ETİKETLER : Besim Coşkun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›