Amasra’daki maden faciasında 25 gözaltı kararı!

Bartın’da Amasra’daki maden ocağında 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin soruşturmada Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 25 kişi için gözaltı kararı verildi. Şüpheliler arasında TTK Amasra Müessese Müdürü ve müessese yöneticileri de bulunurken bilirkişi heyetinin ön raporu da açıklandı. Raporda, metan gazı ölçümleri, sondaj ve dinamitle patlatma işlemlerinde ihmaller tespit edildiği öğrenildi.
Bu haber 2022-10-29 09:12:33 eklenmiş ve 342 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra maden ocağı kazası soruşturması ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.

 

 

Gözaltı kararı bulunanlar arasında işletme müdürü ile müessese yöneticileri de bulunurken kartiye, iş güvenliği, sondaj ve aspiratör sorumlusu olarak görev yapan mühendisler de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor. Şüpheliler, taksirle 41 kişinin ölümüne, 11 kişinin de yaralanmasına sebep olmakla suçlanırken emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

 

 

Öte yandan, şüphelilerden bir kısmı Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğünde yeterli yer olmadığı için İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

 

 

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletmesinde 14 Ekim’de saat 18.15 sıralarında meydana gelen maden kazasına ilişkin Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı.

 

 

Açıklamada, “Bartın ili Amasra ilçesinde faaliyet gösteren Amasra Türkiye Taşkömürü Maden İşletmesinde 14.10.2022 tarihinde, saat 18:15 sularında meydana gelen maden kazası olayına ilişkin olarak mülhakatımız Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında; 25 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda, Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltı işlemleri devam etmektedir. Olayla ilgili soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir” ifadesine yer verildi.

 

 

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.

 

 

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin bilirkişi heyetinin ön raporu da belli oldu. Bilirkişi heyeti, metan gazı ölçümleri, sondaj ve dinamitle patlatma işlemlerinde ihmaller tespit etti. Hazırlanan ön raporda; dinamitle patlatma işleminin güvenli alanda yapılmamasının faciaya sebep olduğu belirtildi.

 

 

Madendeki yangın hala devam ediyor

 

 

Öte yandan madendeki patlamanın sonrası başlayan yangın da henüz sönmedi. Alevlerin etkisini yitirmesi için oksijenle bağlantısının kesilmesi amaçlanırken bunu sağlamak için şimdiye kadar 2 baraj sistemi yapıldı. Ancak yeterli olmadı. Ekipler şimdi 3. barajın yapımına başladı.

 

 

Patlamanın ardından eksi 300 kotundaki yangın nedeniyle eksi 250 kotunda 2 baraj yapıldı.

 

 

Kuyu başından gelen oksijenin eksi 300 kotuna inmesini engellemek için taş tozu barajlarının 3'üncüsünün yapılması için TTK tahlisiye ekipleri, özel donanımlı cihazlarla yer altına inerek, incelemede bulundu.

 

 

Son değerlere bakan ekipler, 1 saat yer altında çalışma yaptı. Yangının devam ettiği tespit edilirken, oluşabilecek sızıntı ihtimaline karşı ise eksi 100 kotunda da baraj yapımına başlandı.

 

 

Kazayla ilgili soruşturma titizlikle devam ederken Amasra Müessese Müdürlüğü’ne görevliler dışında kimsenin maden sahasına girmesine izin verilmiyor.

 

 

ETİKETLER : Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı Amasra TTK
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›