Amasra’daki maden kazası için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP MHP, İYİ Parti ve HDP’nin ortak önergeleriyle, Amasra’da 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. Komisyon 3 ay boyunca görev yapacak ve gerekli olması halinde 1 aylık ek süre alarak çalışmalarını en geç 4 ay içinde tamamlayarak, raporunu TBMM Başkanlığı’na sunacak.
Bu haber 2022-10-21 12:28:42 eklenmiş ve 471 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlamasında 41 madenci hayatını kaybetmiş, 11 madenci de yaralanmıştı.

 

Kazanın ardından 6 savcı adli soruşturmayı yürütmekle görevlendirilirken, siyasi partiler de olayın Meclis tarafından da araştırılması için önerge vermişlerdi. Yapılan görüşmelerin ardından tüm siyasi partilerin desteğiyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

 

Olay yerinde de inceleme yapabilecek

 

TBMM Araştırma Komisyonu 19 üyeden oluşacak ve siyasi partiler parlamentodaki sandalye sayısına göre üye verecek.  Siyasi partilerin bildirdikleri üyelerin Genel Kurul’da okunmasının ardından, komisyon görev dağılımı yapacak.  Kulislerde komisyon başkanlığı için eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ın adı geçiyor.

 

TBMM içtüzüğü gereği Araştırma Komisyonu’nun 3 aylık görev süresi bulunuyor. Bu sürenin yeterli olmaması halinde komisyon 1 aylık ek çalışma süresini kullanabilecek.

 

Komisyon, maden kazasını tüm yönleriyle araştırabilecek, gerekli görmesi halinde kazanın yaşandığı Amasra’daki işletmede incelemelerde bulunabilecek. Komisyonun madenciler ve yaşamını yitiren madenci ailelerinin yanı sıra ilgili tüm kurum ve kuruluşların yöneticileri ile de görüşmeler yapması bekleniyor.

 

Komisyon, çalışmalarını rapor haline getirip, TBMM Başkanlığı’na sunacak ve rapor Genel Kurul’da görüşülecek.

 

Araştırma komisyonlarının, herhangi bir yaptırım yetkisi bulunmuyor, ancak konuyla ilgili idarenin gerekli önlemleri alması için önerilerde bulunabiliyor.

 

ETİKETLER : Bartın TBMM Meclis Araştırma Komisyonu maden faciası
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›