“En ufak bir ihmal bile karşılıksız bırakılmayacak!”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TTK Amasra Müessesesinde yaşanan maden kazası ile ilgili olarak AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Amasra'daki maden kazasının, hem TBMM’nin araştırması hem yargının soruşturması hem de yapılacak idari soruşturmalar sonucunda tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılacağından hiç kimsenin şüphesi olmamasını isteyen Tunç, “Hem TBMM’nin araştırması hem yargının soruşturması hem de yapılacak idari soruşturmalar neticesinde hadisenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Şehit madencilerimiz benim hemşerilerim, arkadaşlarım, birebir görüştüğüm kardeşlerim. Onları geri getiremeyeceğiz. Hiçbir maddi destek onların acılarını hafifletmeye yetmeyecek. Onların emanetleri olan ailelerine, eş ve çocuklarına sahip çıkacağız. Hiçbir maddi desteğin ailelerimizin acılarını hafifletmeyeceğini biliyoruz” dedi.
Bu haber 2022-10-19 14:59:11 eklenmiş ve 634 kez görüntülenmiştir.

 

“Hiçbir faaliyet insan hayatının önüne geçemez”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu'nda Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili konuştu.

 

 

Maden kazasının, hem TBMM'nin araştırması hem yargının soruşturması hem de yapılacak idari soruşturmalar sonucunda tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılacağından hiç kimsenin şüphesi olmamasını isteyen Tunç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

Türkiye Taşkömürü (TTK) Amasra müessesine ait maden ocağında meydana gelen ve millet olarak hepimizi derinden sarsan kaza ile ilgili grubumuz adına söz aldım. Öncelikle bu elim kazada kaybettiğimiz 41 canımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.  Maden şehitlerimizin ailelerine, madenci arkadaşlarına ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.

 

 

“Kendi alanlarında çalışmalarını süratle sürdürmüşlerdir”

 

 

Tarifi imkansız çok büyük bir acıyla karşı karşıya aldık. Bartın’ımız ve milletimizin başı sağ olsun. Değerli milletvekilleri, Amasra’daki kazanın olduğu 14 Ekim Cuma günü benimde Bartın’da olduğum bir sırada Amasra maden ocağında eksi 300/350 kotları arasında saat 18:05’te bir patlama olduğu haberini aldığımızda hemen sayın Valimizle irtibat kurarak hep birlikte Amasra’ya hareket ettik. Kazadan 15 dakika sonra Amasra’ya ulaştık. Biz ocağın başına intikal ettiğimizde Türkiye Taşkömürü kurumunun (TTK) Amasra maden ocağında hazır bulunan tahlisiye ekipleri kurtarma çalışmalarına başlamışlardı. Ayrıca diğer madencilerde arkadaşlarını kurtarmak için yoğun bir gayret içerisindeydiler. TTK kurumunun Zonguldak’taki tahlisiye ekipleri de kısa süre içerisinde de Amasra’ya ulaştılar. Ve bölgemizdeki özel maden kuruluşlarının tahlisiye ekipleri de kurtarma çalışmalarına katıldılar. Sayın Cumhurbaşkanımızda kazanın hemen akabinde yaptığı açıklamada yer altındaki madencilerin kurtarılması için devletin bütün kurumlarının seferber edildiğini, koordinasyon sağlamak için İçişleri, Enerji ve Çalışma Bakanlarının kaza yerine hareket ettiklerini belirttiler. Sağlık Bakanlığımız 2 uçak ambulans, 4 sahra acil müdahale merkezi, 51 ambulans, 168 ambulans sağlık personeli, 15 UMKE timi, 67 UMKE personeli, AFAD’ın Zonguldak, Karabük, Sakarya, Kütahya ve Eskişehir’den gelen arama kurtarma ekipleri, Kızılay’ımızın ve STK’ların ilgili tüm imkânları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın destek ekipleri, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenliğin tüm imkanları kaza mahalline süratle ulaşmış ve kısa sürede Amasra’ya intikal eden İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Enerji Bakanımız Fatih Dönmez ve Çalışma Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’in koordinasyonunda tüm kurumlar kendi alanlarında çalışmalarını süratle sürdürmüşlerdir.

 

 

“Tüm duamız sağlıklarına kavuşmaları için”

 

 

Değerli milletvekilleri kazanın gerçekleştiği vardiyada 110 madencimiz bulunuyordu. Patlamanın ardından 58 madencimiz yara almadan ocaktan tahliye edildi. 41 madencimizi ise maalesef kaybettik. 11 madencimiz yaralı olarak hastanelere süratle taşındı. 5 madencilerimizin tedavileri Bartın’da gerçekleştirilerek taburu edildiler. 6 madencimizin de uçak ambulansı ile sevk edildiği İstanbul Çam ve Sakura Hastanesinde tedavilerine devam ediliyor. Tüm duamız bu kardeşlerimizin de bir an önce sağlıklarına kavuşmaları için.

 

 

“Bu konudaki kararlılığı vurguladı”

 

 

Kazanın olduğu gecenin sabahına kadar kurtarma ve sağlık ekipleri yoğun bir çalışma sergilediler. Sabah itibari ile de tüm madencilerimiz ocaktan çıkartıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bartın Amasra’ya gelerek kazanın olduğu ocak başında incelemeler yaptı. Yetkililerden bilgi aldı. Burada yaptığı açıklamada ‘insan hayatının güvenli olmadığı hiçbir faaliyet bizim için muteber değildir’ dedi. ‘Bu anlayışla maden ocaklarının da önemli sayıda kazaların yaşanıyor olmasını kabul edemeyiz’ dedi. ‘Artık madendeki hiçbir eksik hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz’ dedi. ‘Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da önce insan diyoruz maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti gösterme çalışmaları içerisindeyiz’ dedi. Ve maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak boynumuzun borcudur diyerek bu konudaki kararlılığı vurguladı.

 

 

“En ufak bir ihmal bile karşılıksız bırakılmayacak!”

 

 

Sayın Cumhurbaşkanımız Amasra’daki kazayla ilgili olarak en ufak bir ihmali bile karşılıksız bırakmayacaklarını gerekli soruşturmalarını başlatıldığını ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Bakanlarımız, Genel Başkanlar, diğer siyasi partilerin Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcıları, Milletvekillerimiz ve ülkemizin dört bir yanından STK temsilcileri Amasra’ya gelerek cenaze törenlerine katılmışlar, taziye ziyaretlerinde bulunmuşlar, acımızı paylaşmışlardır. Her birine çok teşekkür ediyoruz.

 

 

“Bunu bizzat takip edeceğim”

 

 

Sayın Başkan değerli Milletvekilleri, Amasra maden ocağı TTK’ya bağlı bir müessese. 1967’den beri faaliyette. TTK’nın modernizasyonunla alakalı olarak pilot uygulamaların başladığı bir ocak. Zonguldak Bartın havzasında dik damarlardan oluşan zor şartlara rağmen yarım mekanize sistemin ilk kez uygulandığı bir ocak. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği üzere üretimin saniye saniye izlenebildiği, gaz ölçümlerinin an be an yapılarak kaydedilebildiği, madencilerdeki çipler sayesinde tüm hareketlerin ocak içerisinde takip edilerek kaydedildiği ve elektronik sisteme aktarıldığı, tüm süreçlerin ses, görüntü ve yazıların dijital ortamda kayıt altına alındığı, İş Güvenlik uzmanlarının görev yaptığı, sürekli denetlenen maden ocağında tüm bunlara rağmen yüreklerimizi dağlayan bu elim kazanın sebebi mutlaka ortaya çıkarılacaktır. Çıkarılmalıdır. Bölgenin Milletvekili olarak partimizin bir Grup Başkanvekili olarak bu sorunların ortaya çıkarılacağını ve bunu bizzat takip edeceğimi size buradan söz veriyorum.

 

 

“6 savcı soruşturmayı yönetiyor”

 

 

Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ da bölgeye gelerek incelemelerde bulunmuş olayın tüm boyutlarıyla soruşturulacağını, kafalarda ne kadar soru varsa hepsinin cevabının yapılacak tahkikat sonucunda ortaya çıkacağını, burada amacın maddi hakikati bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarmak olduğunu ifade etmiştir. Amasra Cumhuriyet savcılığı HSYK’nın da görevlendirdiği, merkezden görevlendirilen savcıyla beraber 6 savcı soruşturmayı yönetmektedir. Şu anda arama ve el koyma işlemleri yapılmıştır. Kazanın olduğu yer şu anda olay mahalli olarak giriş çıkışlara kapatılmıştır. Kazanın kara kutusu artık yargının elindedir. Bütün cihazlar, dijital sistemler, hepsine el konulmuştur. Ve bunlar yargının elindedir. Tüm kayıtlar incelendiğinde kaza mahallinde uzaman bilir kişiler tarafından yapılacak olan keşif ve araştırmalar neticesinde olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılacağına ve sorumlulardan hesap sorulacağına yürekten inanıyoruz.

 

 

“Hiç kimsenin şüphesi olmasın”

 

 

Bu tür kazaların bir daha gerçekleşmemesi için başkaca hangi tedbir alınması gerekiyorsa bununda alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Özgür bey kazalardan bahsetti o kazalar AK Parti öncesinde de Türkiye’de oldu. Hiç olmasın. 93’te Kozlu’da 293 canımızı verdik. Yine bizim bölgemiz ama hangi parti zamanında burada sormaktan utanıyoruz. Hangi Çalışma bakanı görevdedir diye sormaktan imtina ediyoruz. Bu kazalar oldu. Ama bundan sonra olmasın diyoruz. Soma kazası sonrası evet birlikte görev yaptık o komisyonda. Kurulan araştırma komisyonunun önerileri doğrultusunda çok sayıda önlem alındı. Hayata geçirilenler var, alınan tedbirler var ama buna rağmen bu alınan tedbirlere rağmen bu rapordaki tavsiyeler doğrultusunda gerçekleştiren uygulamalara rağmen, bu kazaların devam ediyor olması demek ki bir yerlerde eksik var. Bunu gösteriyor. İşte daha neler yapılması gerekiyor. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulmasına dair önergemizi TBMM Başkanlığına sunduk. Yarın da Meclis Genel Kurulumuzda bu önergeler görüşülecek. Muhalefet partilerinin önergeleri de var. Hem TBMM’nin araştırması hem yargının soruşturması hem de yapılacak idari soruşturmalar neticesinde hadisenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.

 

 

“Acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz”

 

 

Şehit madencilerimiz benim hemşerilerim, arkadaşlarım, birebir görüştüğüm kardeşlerim. Onları geri getiremeyeceğiz. Hiçbir maddi destek onların acılarını hafifletmeye yetmeyecek. Onların emanetleri olan ailelerine, eş ve çocuklarına sahip çıkacağız. Hiçbir maddi desteğin ailelerimizin acılarını hafifletmeyeceğini biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu maddi desteklerin yanı sıra madencilerimizin geride bıraktığı emanetlerine sigorta süresine bakılmaksızın maaş bağlanabilmesi için, madencilerimizin birinci derecede yakının kamuda istihdam edilmesine yönelik kanun teklifimizi de AK Parti grubu olarak TBMM’ye sunuyoruz. Acımızı paylaşan herkese, arama kurtarma çalışmalarına, tedavi süreçlerine katılan tüm sağlık personeline teşekkür ediyoruz.

 

 

“Tedavileri süren madencilerimize acil şifalar diliyorum”

 

 

Bir avuç kömür için bir ömür veren, ülkemizin dört bir yanında kömür karası madenleri yürekleriyle aydınlatan ve onların cefakâr ailelerini buradan saygıyla selamlıyoruz. Hakka uğurladığımız madencilerimizi rahmetle anıyor, tedavileri süren madencilerimize acil şifalar diliyorum.

 

 

“Kader tedbire mâni değildir”

 

 

Cumhurbaşkanımızın kader ile ilgili cümlesini buradan çarpıtanlar oldu. ‘Kader tedbire mâni değildir.’ Konuya yabancı olmamak gerekir. Cumhurbaşkanımızın orada ifade ettiği öncelikle şudur. Hiçbir faaliyet insan hayatının önüne geçemez diyor. Bu konuda alınması gereken tedbirlerin mutlaka alınması gerekir. Almayanlarla ilgili olarak da gerekeli soruşturmaların yapılması gerekir diyor. Önce tedbirden bahsediyor. Ama siz maalesef her zamanki gibi konuyu farklı yerlere çekerek sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret etmeye çalışıyorsunuz.

 

 

“Allah’tan rahmet diliyorum”

 

 

Hayatını kaybeden madencilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum yaralı madencilerimizin tedavilerini takip ediyoruz. Onlara da acil şifalar diliyorum ve bütün milletimize, Bartın’ımıza, madencilerimizin ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyorum.”

ETİKETLER : Yılmaz Tunç TBMM Amasra Maden kazası Soruşturma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›