Bartın Barosu’ndan “kaza değil ihmal” açıklaması

Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır Amasra Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında Amasra TTK sahasında meydana gelen maden faciasının “kaza değil ihmal” olduğunu düşündüklerini söyledi. Konu ile ilgili avukatların görevde olduğunu ve tahmini 1 haftalık süre içerisinde yeni gelişmeleri paylaşacaklarını ifade ederek, patlamada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine de Bartın Barosu tarafından ücretsiz avukat desteği vereceklerini söyleyen Parlatır, soruşturmaya ışık tutabilecek, herhangi bir şekilde kendilerine yardımcı olabilecek, bilgisi, görgüsü olan herkesin de Bartın Barosu ile iletişime geçmesini istedi.
Bu haber 2022-10-19 12:24:52 eklenmiş ve 353 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da 14 Ekim Cuma akşamı TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından Bartın Barosu tarafından Amasra Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması yapıldı.

 

 

Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, yaptığı açıklamada yaşanan maden faciasının “kaza değil ihmal olduğu” vurgusu yaptı.

 

 

Şikayet dilekçeleri sunuldu

 

 

Av. Parlatır, açıklamasında; “Yasta olduğumuz bir maden faciasını yaşamış bulunmaktayız. Vefatlar nedeniyle öncelikli olarak ölen madenci şehitlerimiz için buradan bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz. Bartın Barosu olarak Avukatlık Kanunun bize vermiş olduğu yetkiyle, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak üzere olayın en başından beri soruşturmanın takipçisi olduğumuzu beyan etmiş ve bu kapsamda bugün itibariyle de delillerimizin toplanması için ve şikayet dilekçemizi sunmak için Amasra Adliyesine gelmiş bulunmaktayız. Başsavcımız ile de sürecin başından beri görüşme halindeyiz. Sorumluların tespit edilerek yargı önünde hesap vermesi için Bartın Barosu olarak sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

 

 

Av. Parlatır, soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getirerek “Biz bu vahim olayın kaza değil ihmal olduğunu ve bu olayında bilinçli taksir hükümleri doğrultusunda yapılacak tespitlerle sorumlularının cezalandırılması için Bartın Baromuz meslektaşlarımızla ve Türkiye Barolar Birliği meslektaşlarımızla birlikte bu süreci sonuna kadar yürütmekte kararlıyız. Amacımız bundan sonra bu ülkede herhangi bir maden kazasının olmaması, canların yitirilmemesidir. Soruşturmanın selameti açısından soruşturma ile ilgili sizlere bilgi veremeyeceğim” ifadelerini kullandı.

 

 

Bilgi sahibi olanlara çağrı!

 

 

Av. Parlatır basın aracılığıyla da madenci yakınları ve maden işçilerine de bir çağrıda bulunarak “Ayrıca soruşturmaya ışık tutabilecek, herhangi bir şekilde bizlere yardımcı olabilecek, bilgisi, görgüsü olan vatandaşlarımızın ve işçi kardeşlerimizin Bartın Barosu ile iletişime geçmelerini hepsinden rica ediyorum” dedi.

 

 

Madenci ailelerine ücretsiz avukatlık desteği

 

 

Av. Parlatır, konu ile ilgili avukatların görevde olduğunu ve tahmini 1 haftalık süre içerisinde yeni gelişmeleri paylaşacaklarını ifade ederek, patlamada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine de Bartın Barosu tarafından ücretsiz avukat desteği vereceklerini söyledi.

 

 

TBB, destek için Amasra’daydı

 

 

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama sonucunda 41 emekçinin hayatını kaybetmesi tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez ile birlikte bu büyük acıyı paylaşmak, mağdur ailelerin yanında olmak ve hukuki süreci Bartın Barosu ile birlikte takip etmek amacıyla Amasra’ya geldi.

Burada ilk olarak olayın olduğu andan itibaren gelişmeleri takip ederek ailelerle birlikte olan Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır, Yönetim Kurulu üyeleri ve meslektaşlarla bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, patlamaya ilişkin olarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmayı iki hukuk örgütünün birlikte kuracakları ve konunun uzmanı meslektaşların da yer alacağı ortak bir komisyonla ve koordinasyon içerisinde yürütme kararı alındı.

Aynı zamanda Avukatlık Kanunu’nun Türkiye Barolar Birliği ve Barolara verdiği sorumluluk gereğince ihtiyaç duyan ailelere hukuki yardımda bulunmak ve onların yanında yer almak konusundaki kararlılık dile getirildi.

Daha sonra Birlik Başkanı Sağkan ve Başkan Yardımcısı Suiçmez, Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır, Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu ve katılan meslektaşlarla birlikte patlamanın meydana geldiği maden ocağına gelerek hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve kurtarma çalışmalarına katılanlarla görüştü.

 

 

“Bütün görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz”

 

 

Birlik Başkanı Sağkan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, “İşletmenin yürüttüğü faaliyetlerde gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığını, ihmallerin bulunup bulunmadığını araştıracak makam Cumhuriyet Başsavcılıklarıdır. Türkiye Barolar Birliği olarak bizim varlık sebebimiz, Avukatlık Kanunu’ndan aldığımız yetkiyle yürütülen soruşturmanın sonucunda gerçekten kamuoyu vicdanını tatmin edecek bir sonucun ortaya çıkartılması için etkin bir rol üstlenmektir. Bu sonucun bağımsız bir yargı sistemi içerisinde değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılması aslında yargı sisteminin tüm milletimize olan borcudur. Bu borucun yerine getirilmesinde ise savunma makamı olarak biz üzerimize düşen bütün görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Ben bunun kendi adıma sözünü çok rahatlıkla verebilirim” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Barosu Amasra maden ocağı maden soruşturma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›