BARÜ, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Açılış Töreni’ne katıldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte senato üyeleri ve öğrenci temsilcileri Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”ne katıldı. “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri”nin de sahiplerini bulduğu açılış töreninde konuşan YÖK Başkanı Erol Özvar: “Yükseköğretim Kurulu olarak, ortaöğretimlerini tamamlayan ve okumak isteyen gençlerimizin yükseköğretime erişiminin artırılması, şüphesiz öncelikli misyonlarımız arasında yer almaktadır” derken BARÜ Rektörü Prof. Dr. Uzun da “Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin kalkınmasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetleri önemli bir yer tutmaktadır” dedi.
Bu haber 2022-10-12 16:25:50 eklenmiş ve 551 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

“2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.

 

Toplu akademik yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törende Bartın Üniversitesi de yer alırken törene Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Prof. Dr. Sedat Yazıcı ile Prof. Dr. Sevim Çelik, Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen Durkaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Ünal ve öğrenciler Emre Demirkol ile Özgür Uzunca katıldı.

 

Törende ilk olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı müzik dinletisi yapıldı. Ardından “Yükseköğretim” başlıklı Türk yükseköğretiminin gelişimini ve şu anki mevcut durumunu anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

 

YÖK Başkanı Erol Özvar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmaları gerçekleştirdiği törenin sonunda, YÖK tarafından “bireysel, kurumsal, özel alan ve özel” olmak üzere dört kategoride verilen “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri” de sahiplerini buldu.

 

Üniversitelerin 2022-2023 akademik yılının ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Erol Özvar, COVID-19 salgınının şiddetinin dindiği bu dönemde üniversitelerde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yüz yüze yapılması kararını aldıklarını ve uygulamaya koyduklarını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’de yükseköğretim kurum sayısında önemli bir artış yaşandığını ve üniversitesiz ilimizin kalmadığına dikkat çeken Özvar, “Ülkemizin her ilinde bir üniversitenin kurulması, Türkiye’nin yükseköğretim kapasitesini genişletmiş ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrenci yükseköğretime erişebilmiştir. Ülkemizde son 20 yılda yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki düzenlemeler ile yükseköğretime ulaşımda kayda değer artışlar gerçekleştirilmiştir. Yükseköğretim Kurulu olarak, ortaöğretimlerini tamamlayan ve okumak isteyen gençlerimizin yükseköğretime erişiminin artırılması, şüphesiz öncelikli misyonlarımız arasında yer almaktadır” diye konuştu.

 

 

Yükseköğretime talepte rekor artış

 

 

2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş sistemine başvuran aday sayısı 1 milyon 540 bin civarında olduğunu dile getiren Özvar, “Bu sayı 2022 yılı itibarıyla 3 milyon 243 bin ile rekor düzeye ulaşmıştır. Bu artış, yükseköğretime büyük bir talebin olduğunun çarpıcı bir örneğidir ve bu talep artmaya devam etmektedir.” dedi.

 

Yükseköğretimde genişlemenin ve dolayısıyla erişimin artmasıyla birlikte üniversitede okuyan öğrencilerin sayısının da her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken Özvar, Türkiye’de 25-34 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretim mezuniyet oranının sadece son 10 yıl içerisinde iki katı yükselerek yüzde 18’den yüzde 40’a çıktığını, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, yükseköğretime erişimde, OECD ortalamalarına çok yaklaştığının altını çizdi.

 

Türkiye’nin yükseköğretim hacminin genişlemesinin, daha fazla sayıda öğrencinin yükseköğretime erişiminin artmasının yanı sıra, yükseköğretimde çeşitliliğin artması için de bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen Özvar, “Yükseköğretimdeki bu genişlemeden en fazla yararlananlar şüphesiz en dezavantajlı gruplar olmuştur. Daha önce ekonomik veya sosyal nedenlerle yüksek rekabette geride kalarak üniversitelerimizde okuma imkânı bulamayan öğrenciler, artık bu dezavantajları aşabilmektedirler. Yükseköğretimi daha geniş kitlelere ulaştırmanın öneminden bahsederken, yükseköğretimi sadece bir meslek kapısı olarak görmemek gerektiğini de bir kez daha özellikle vurgulamak isterim.” ifadelerinde bulundu.

 

 

“Barajın kalkması ile daha fazla kişiye yükseköğretim imkanı sağlanmıştır”

 

 

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavında baraj puanı uygulamasını sonlandırdıklarını hatırlatan Özvar, “Barajı kaldırmamızın akabinde, başvuru sayıları geçen yıla göre tam yüzde 24 artmıştır. Geçen yıl 2 milyon 608 bin aday başvuru yapmışken, bu yıl aday sayısı 3 milyon 243 bine yükselmiştir. Daha önemlisi, geçen yıl açıköğretim hariç toplam 690 bin kişi yerleşmişken, bu sayı bu yıl 850 bine ulaşmıştır. Yani, geçen yıla göre yaklaşık 160 bin daha fazla kişiye yükseköğretim imkânı sağlanmıştır” diye konuştu.       

 

 

İlk sırada yer alıyor!

 

 

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gençlerin yüksek öğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirtti.

 

 

Geçmişte Güneydoğu’ya ve Doğu’ya hocaların nasıl gideceği konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatan Erdoğan, havalimanı sayısının 26’dan 59’a çıktığını, Muş’a, Kars’a, Ağrı’ya uçakla gidilebildiğini ve bir sıkıntı kalmadığını söyledi.

 

 

Mevcut yükseköğretim yurtlarının taleplere cevap verebildiğine dikkat çeken Erdoğan, “Şu anda 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var ve ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verir durumdalar. Modern yurt binalarımız bütün bunlarla beraber üniversitelerimiz hepsi birbirinden güzel. Dünyaya örnek gösterebileceğimiz altyapısıyla her şeyiyle üniversitelerimiz var. Ortaöğretimde okullarımız var. Buralara geldik. Attığımız adımlarla Türkiye ve Türk üniversitelerine yakışmayan bu kötü manzaraya biz son verdik” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Üniversitelerde 2002'de 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getiren Erdoğan, “20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştı. Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

 

 

“Kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz”

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklarının altını çizdi. Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarla ilgili olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız” müjdesinde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hediye takdiminde bulundu.

 

“Geleceğimize değer katmak için durmadan çalışıyoruz”

 

 

Yeni akademik yıl ile birlikte gerçekleştirilen törenle ilgili düşüncelerini paylaşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “İnsanlık tarihine baktığımızda bilimsel üretim ve faaliyetlerin kalkınmanın temel taşlarından biri olduğu görülmektedir. Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin kalkınmasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktada yükseköğretim kurumlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Bizler de bu minvalde her yeni günü bir fırsat yarınları ise motivasyon kaynağı olarak görüyoruz. Geleceğimize değer katmak için durmadan çalışıyoruz. Bu düşüncelerle yarınlara olan yürüyüşümüzde yaptığı liderlikle önümüzü açan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Geleceğe olan yürüyüşümüzde bizlere sundukları destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu

 

 

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özvar tarafından “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu.

 

“Yılın Doktora Tezi Ödülü”ne "Güzel Sanatlar ve Mimarlık" kategorisinde Dr. Aslı Ulubaş Hamurcu ve Tez Danışmanı Prof. Dr. Fatih Terzi, "Sosyal ve Beşeri Bilimler" kategorisinde Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Tez Danışmanı Doç. Dr. Fülürya Yusufoğlu Bilgin, "Fen ve Mühendislik Bilimleri" kategorisinde Dr. Berdan Ulaş ve Tez Danışmanları Prof. Dr. Hilal Demir Kıvrak ve Prof. Dr. İrfan Ar, "Sağlık ve Spor Bilimleri" kategorisinde Dr. Nazife Ülker Ertuğrul ve Tez Danışmanı Prof. Dr. Sinan Canpolat layık görüldü.

 

"Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları Ödülü'nü" Atatürk Üniversitesi, "Toplumsal Sorumluluk Ödülü'nü" Dicle Üniversitesi, "Uluslararası İş Birliği Ödülü'nü" Erciyes Üniversitesi, "Üniversite-İş Dünyası İş Birliği Ödülü'nü" Özyeğin Üniversitesi, "Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü'nü" Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi aldı.

 

"Özel Alan Ödülleri" ise "Milli Yenilik" kategorisinde Prof. Dr. Mustafa Başaran'a, "Bilim Diplomasisi" kategorisinde de Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu'na verildi.

 

"İlme ve Talebeye Hizmet" kategorisinde Prof. Dr. Raşit Küçük, "Özel Ödül" almaya layık görüldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın BARÜ Akademik Yıl Açılışı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›