Şengün: “Tüm suçluların cezalandırılmasını istiyoruz”

İstanbul’daki bakım evinde insanlık dışı muameleye maruz kalarak hayatını kaybeden 20 yaşındaki Mehmet Eres için Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü (BOEDER-SK) Başkanı Berna Şengün, Bartın Hükümet Caddesinde bir basın açıklaması yaptı. Şengün açıklamasında, “Otizimli M.E.'nin bakımevinde yaşadığı şiddetin ardından hayatını kaybetmesi çocuklarımızın insan yerine konulmadığının göstergesidir” dedi.
Bu haber 2022-10-03 09:43:24 eklenmiş ve 147 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Kübra Nur AK

 

 

 

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü (BOEDDER-SK) Başkanı Berna Şengün, İstanbul’daki bakım evinde insanlık dışı muameleye maruz kalarak hayatını kaybeden Mehmet Eres için Bartın Hükümet Caddesinde basın açıklamasında bulundu.

 

Açıklamada, BOEDER-SK Başkanı Berna Şengün, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Yeniden Refah Partisi Bartın İl Başkanı Ziver Gebiç, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve üyesi ile dernek üyeleri ve aileler katıldı.

 

Dernek adına açıklama yapan BOEDER-SK Başkanı Şengün, yaşanan olayla ilgili devam eden süreçten de bahsederek şunları söyledi:

 

“Yetkililere hem yazılı hem de sözel olarak ilettik”

 

“Otizimli M.E.'nin bakımevinde yaşadığı şiddetin ardından hayatını kaybetmesi çocuklarımızın insan yerine konulmadığının göstergesidir. Türkiye otizm meclisi

olarak 2016 yılında kurulduğumuzdan bu yana otizmli evlatlarımız ile ailelerinin sahada yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini, yaşanmışlıkları da ortaya koyarak, hem yerelde ve hem de merkezde en üst düzeyde yetkililere yazılı ve sözel olarak ilettik.

 

“Takipçisi olacağız”

           

Türkiye Otizm Meclisi olarak ilk günden beri dile getirdiğimiz gibi, otizmli bireylerin tanı konulduğu andan itibaren kaliteli eğitim, sağlık hizmetlerine kolay ulaşım ve kötü muamele görmemek haklarıdır. İnsan onuruna yakışır bakım hizmetinin önemi ve gerekliliği toplum vicdanı ve yaşam hakkı açısından elzem olduğu bir daha ortaydı çıkmıştır. Adli sürecin başlatıldığı ve 26 Eylül Pazartesi tarihinde basına ‘bakımevinde kan donduran vahşet’ başlıklı olaya ilişkin sürdürülecek yargılamanın her aşamasının takipçisi olacağız.

 

“Tüm suçluların cezalandırılmasını istiyoruz”

 

Bakım evlerindeki sistemli objektif denetleme, kötü muamele ve şiddetsiz bakımevleri standartları oluşturulması, bakımevlerinde çalışan personelin liyakati, kolay ulaşılabilir sağlık hizmetleri ve tanı konduğu andan itibaren nitelikli eğitime erişim sorunların çözümü için ivedilikle yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.         

Kendini koruma ve gördüğü zararı yetkililere bildirme becerisi tipik akranları gibi gelişmemiş olan 20 yaşındaki M.E.’nin şüpheli ölümünün aydınlatılması için otopsi raporunun ivedilikle dosyaya kazandırılmasını; video görüntülerinden açıkça anlaşıldığı üzere, bu olaya sessizce tanık olmuş kişilerin yargı önünde hesap vermesini ve tüm suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. Kamuoyuna ve yetkililere duyurulur... Sağlık olmadan kaliteli eğitim, eğitim olmadan hak edildiği gibi bakım, hepsi olmadan insan onuruna yakışır yaşam olamaz.

 

“Olayın takipçisi olmaya devam edileceği belirtildi”

 

İstanbul Büyükçekmece’deki bir engelli bakım merkezinde kalan 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres'in ölümüne ilişkin soruşturma sürerken Bakanlıktan bir açıklama geldi. Eres’in şüpheli ölümüne ilişkin adli sürecin yakından takip edildiği, ihmali bulunanların en ağır cezayı alması için olayın takipçisi olmaya devam edileceği belirtildi.

 

“Bakımevinde vefat etti”

 

Büyükçekmece'de 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres'in 5 yıldır kaldığı bakımevinde, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalarak ölümüne sebep olunduğu iddia edildi.

Büyükçekmece'deki engelli bakım merkezine 13 Mart 2017'de teslim edilen Mehmet Eres, 24 Temmuz 2022'de bakımevinde vefat etti. Hastane ve polis evraklarına ‘doğal ölüm’ olarak geçen olayın ardından Eres'in cenazesi Ayazağa Mezarlığı'na defnedilirken, aile fertleri, ölümde şüpheleri olduğunu bildirip bakımevinin güvenlik kamerası görüntülerinin izlenmesi için Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

 

“Mezar otopsi için açıldı”

 

Savcılığın soruşturma başlatması üzerine mezar 10 gün sonra otopsi için açıldı.

Eres'in halası Emel Şen, İstanbul Adalet Sarayı önünde gazetecilere, cenazeyi gömene kadar hiçbir şeyden şüphelenmediklerini anlattı. Bakımevinin kendilerine ‘Çocuk, kriz esnasında uykusunda gülerek vefat etti’ şeklinde açıklama yaptığını anlatan Şen, ‘Biz de hastaydı zaten diye düşünerek doğal yoldan vefatına inandık. Bir telefon geldi bana sonra. Kurumun eski hemşiresi aradı. ‘Abla bu ölümden hiç şüphelenmedi mi? Narkotik ilaçlar veriliyordu’ dedi. Eski bir çalışan olduğu için inanmadık’ diye konuştu.

 

“Bakanlıktan açıklama geldi!”

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel bir engelli bakım merkezinde kalan 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres'in şüpheli ölümüne ilişkin adli sürecin yakından takip edildiğini, ihmali bulunanların en ağır cezayı alması için olayın takipçisi olmaya devam edileceğini bildirdi.”

 

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Mehmet Eres
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›