Tepe: “Kantin kiraları artırılmamalı”

Yeni eğitim-öğretim yılında okul kantini kiralarındaki artışların başta kantinci esnafı ve öğrenciler olmak üzere herkesi olumsuz etkilediğini belirten Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı aynı zamanda Türkiye Kantinciler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Tepe, “Okul Kantini ihalesi dönemi içerisinde yüksek talebin de etkisiyle kantinlerin kiralarında büyük bir artış söz konusu. MEB’e ve YÖK’ e bağlı 20 bin kantinci esnafımız var. MEB devreye girerek bu yıl okul kantin kiralarını artırmamalı. Okul kantinlerinde kiralarının yüksek oranda artması esnafın maliyetini artırdığı gibi satılan ürünlerin fiyatına da zam olarak yansır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Valilikler okul kantinlerindeki kira artış oranlarına yüzde 25 sınırlaması getirmeli” dedi.
Bu haber 2022-09-17 11:53:56 eklenmiş ve 444 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

“Artan kira maliyetleri öğrencileri ve velileri etkiler”

 

 

Öğrencilerin okul kantinlerinden rahatlıkla yiyecek-içecek alabilmesi ve pandemide 2 yıldır kapalı kalan kantincilerin rahat bir nefes alabilmesi için bu yıl kantin kiralarının artmaması gerektiğini belirten Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, “Cumhurbaşkanımızın talimatı ile konutlardaki kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Okul kantinlerinde bu sınırın uygulanmaması esnafı zor durumda bırakacak. Artan kiralarla ürünlerde maliyet artışı yaşanırken öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin cebini etkileyecek. Bildiğiniz üzere zaten gıda ürünlerinde fiyat artışı enflasyonu körükleyen en önemli etken. Çocuklar okul kantinlerinde yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Üstüne bir de kira artışı öğrencileri iyice zorlar. Öte yandan biriken borçlar ve pandemide zayi olan ürünlerin bedelleri derken kantinci esnafı zor durumda. Öğrencilerin ve kantinci esnafımızın rahat bir nefes alabilmesi için kira artışı bu yıl kesinlikle yapılmamalı” diye konuştu.

 

 

“Pandemide iş yapamayan kantinciler zor günlerden geçti”

 

 

İki yılı aşkın süren pandemi boyunca örgün eğitime ara verilmesi sebebiyle kantinci esnafının çok zor zamanlardan geçtiğini hatırlatan Tepe, şunları söyledi:

 

 

Bilindiği üzere 13 Mart 2020 tarihi itibariyle Koronavirüs salgını (covid-19) nedeniyle okulların kapanmış olmasından dolayı kantin işletmecileri de işletmelerini kapatmak ve faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmışlardı.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 18.10.2020 tarihli talimat yazısıyla; 28199 sayılı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği, sözleşme ve tarafların yükümlülükleri başlıklı 21’inci maddesine atıfta bulunarak; ‘…Ancak kira bedelinin tespitine ilişkin önemli ölçüde farklılaşma (öğrenci mevcudunda en az yüzde 25 oranında azalış, artış veya kiracının cirosunu önemli derecede etkileyecek Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler) olması halinde, muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiracıya aynı usulle ihale edilerek yeni sözleşme düzenlenir.’ Hükmüne yer verildiği..

 

 

Ancak alınan her idari karar sonrası kantin kira bedellerinin yeni oluşan şartlara göre yeniden belirlenmesi için muhammen bedel tespit komisyonlarının toplanması ve yeni bir bedel tespit etmeleri gerekmekte ise de, muhammen bedel tespit komisyonlarının her idari karar sonrası toplanmasının fiilen mümkün bulunmadığından pandemi dönemi ile sınırlı olmak koşuluyla, geçici düzenleme ile Bakanlıkça ikinci bir talimat yazısı yayımlanıncaya kadar askıya alındığı bildirilmişti.

 

 

25.06.2022 tarihi itibariyle Bakanlıkça ikinci talimat yazısı yayımlanmış ve geçici düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı, okul kantin iş ve işlemlerin kaldığı yerden devam edeceği bildirilmiş olup, bu itibarla ilgi yönetmelik eki olan kira sözleşmesinin 6’ncı maddesi ve son fıkra hükmü gereği mevcut koşullara göre muhammen bedellerinin yeniden belirlenerek mevcut işletmecilere aynı usulle ihale edilmesi ve akabinde oluşturulacak sözleşmelerin muhataplara sunulması gerekmekte ise de, uygulama da bu yapılmayıp, sanki bu ülkede yaşamları esaret altına alan pandemi salgını gibi bir felaket yaşanmamış, bizim yaşadıklarımız bir rüyadan ibaretmiş gibi tavır içerisine girilmesini anlamakta zorlanmaktayız.

 

 

“Kantinci esnafımızın belini büküyor”

 

 

Pandemide uzun süre kapalı olan kantinci esnafımız birikmiş vergi, Bağ-kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Öte yandan pandemi sonrası dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı elektrik, su, doğalgaz ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerinde büyük bir artışlar yaşandı. Tüm bu maliyet artışlarının yanında bir de ihale usulü ile belirlenen okul kantin kiralarının yüksek oranda artması, kantinci esnafımızın belini büküyor. Pandemi sonrası yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte işleri açılacak olan kantinciler yüksek kiralar altında ezilmemeli. Kantin kiralarının düşürülmesi sadece esnafımızı korumak ve yaşatmak açısından değil, artan maliyetler nedeniyle kantinde satışı yapılan ürünlere zam gelmemesi, velilerin bütçesinin korunması ve öğrencilerin sağlıklı beslenmesi açısından büyük önem taşıyor.

 

 

“Bilmek için yaşamak gerekiyor”

 

 

Bugün böyle bir tavır içerisinde bulunan bir idarecimize durumu anlatmaya çalışırken, birazda empati kurabilmesi için; ‘sizin ev kiranıza yüzde 300 zam yapılmak istense siz ne tepki verirsiniz?’ diye sorduğum da aldığım cevap; ‘ben kiracı değilim ev sahibiyim bilemem ki’ dedi. Bir kez daha anladık ki, bilmek için yaşamak ve içerisinde olmak gerekiyor.”

ETİKETLER : Ayhan Tepe
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›