Kadın cinayetlerine Barodan tepki

Bartın’da yaşanan Arzu Ar cinayetine Bartın Barosu’ndan tepki geldi. Eşi tarafından çocuğunun gözü önünde katledilen Arzu Ar cinayeti ile tüm kadın cinayetlerini kınadıklarını belirten Bartın Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Arzu Kaptan, “Açıkça ve yüksek sesle yeter artık diyoruz: kadınların hayatı ölüme değil yaşama adanmıştır. Hiçbir erkeğin emaneti, malı ,namusu değiliz, insanız, eşitiz, bireyiz. Biz, Bartın Barosu Kadın Hakları komisyonu olarak Arzu Ar cinayeti davasının takipçisi olacağız. Kadınların haklarını, kadınların eşitliğini savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu haber 2022-09-12 10:22:38 eklenmiş ve 261 kez görüntülenmiştir.

 

“Arzu Ar cinayeti davasının takipçisi olacağız”

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın’da yaşanan kadın cinayetine avukatlardan tepki geldi. Boşanmak istediği eşi tarafından çocuğunu gözü önünde vahşice katledilen Arzu Ar cinayeti Bartın Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nu harekete geçirdi.

 

 

Yaşanan vahşi cinayeti kınayan Komisyon, basın açıklamasıyla kadına yönelik olarak artan şiddet olaylarına tepki gösterdi. Kadın Hakları Komisyonu’na Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır da destek verdi.

 

 

Açıklamayı yapan Komisyon Başkanı Avukat Arzu Kaptan, kadın cinayetlerinin bireysel değil aslında toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

 

 

Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetleyerek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Komisyon Başkanı Kaptan, Arzu Ar cinayeti davasının da takipçisi olacaklarını belirterek şunları kaydetti:

 

 

“Toplumsal travma altında bu şiddetten nasipleniyoruz”

 

 

“Bartın’da bir kadın, boşanmak istediği için hapishaneden iki gün önce çıkan kocası tarafından öldürüldü. Şahıs karısına şiddet uyguladığı ve onu tehdit ettiği için cezaevine girmişti. Ancak ne var ki iki gün önce adli kontrol şartı ile tahliye edilen şahıs Arzu Ar adlı kadını işlettiği Hendekyanı’ndaki çay ocağına giderek çocuklarının gözleri önünde onu defalarca bıçaklayarak katletti. Arzu Ar için çok üzgünüz.

 

 

Kadınlar her gün toplumsal tanıklığımız huzurunda katlediliyorlar. Her kadın cinayeti ya da şiddet vakasından sonra toplum olarak meseleye birkaç gün duyarlılık gösterip sonrasında unutarak yaşamaya devam ettiğimizi sanıyoruz. Ama her birimiz her şiddet, cinayet ve istismar vakasında örseleniyor toplumsal travma altında bu şiddetten nasipleniyoruz.

 

 

“Bireysel değil aslında toplumsal bir sorun”

 

 

Kadın cinayetleri bireysel değil aslında toplumsal bir sorundur. Topluma hakim erkek egemen anlayışın değiştirilmemesi, kadın üzerinden yanlış söylemlere devam edilmesi ve kadının erkekle eşit birey olarak kabul edilmemesinin sonucudur.

 

 

Devlet, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kadın cinayetlerinin önüne geçmek ve kadını her alanda güçlendirmekle görevlidir.

 

 

Kadın kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylem ve yasal düzenlemelerin kadınların yaşam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır. Nitekim İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi, 6284 Sayılı yasanın etkin uygulanmaması, nafakanın tartışılmaya açılması kadının özgür bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret verdiği ve bunun sonucunda kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artmasına yol açtığı aşikardır. Bu nedenle bir kez daha Medeni Kanununa ve 6284 sayılı yasaya dokunulmamasının, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların acilen oluşturulmasının önemini vurguluyoruz.

 

 

“Sonuna dek takip edeceğiz”

 

 

Açıkça ve yüksek sesle yeter artık diyoruz: kadınların hayatı ölüme değil yaşama adanmıştır. Hiçbir erkeğin emaneti, malı ,namusu değiliz, insanız, eşitiz, bireyiz.

 

 

Arzu Ar için çok üzgünüz, kendisine Allahtan rahmet kederli yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bartın Barosu olarak açılacak ceza davasını sonuna dek takip edeceğiz.

 

 

Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz

 

 

Biz, Bartın Barosu Kadın Hakları komisyonu olarak Arzu Ar cinayeti davasının takipçisi olacağız. Kadınların haklarını, kadınların eşitliğini savunmaya devam edeceğiz.”

 

 

ETİKETLER : Bartın Barosu Kadın Hakları Komisyonu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›