“Sel zararları ne zaman ödenecek?”

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Av. Semih Sargın, Haziran ayının son günlerinde Batı Karadeniz genelinde etkili olan şiddetli yağışların ilimizde neden olduğu sel felaketi sonrasında oluşan zararların halan karşılanmamış olmasının mağduriyet yarattığına söyledi.
Bu haber 2022-08-18 10:42:36 eklenmiş ve 84 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’ın “Nitelikli Afet Bölgesi” ilan edilmesi sonrasında buna ilişkin detaylar Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için daha önce 3 ay süreyle erteleneceği belirtilen BAĞKUR ve SGK primleri ile KDV ve geçici vergilerin halen selzede esnaf tarafından ödenmek zorunda olduğuna dikkat çeken Sargın, verilen sözlerin tutulmasını istedi. Sargın, 10 gün kadar önce Bartın’daki sel zararlarını karşılamaya yetecek bir ödeneğin gönderildiğini ancak Valiliğin ikinci bir zarar tespit çalışması yaptırdığını söyledi. 250 bin TL üzerindeki sel zararları için pazarlık yapılacağı iddiasını da gündeme taşıyan Sargın, tespit komisyonunun selde zarar gören eşyaların faturalarını istemesini de eleştirirken, “Faturası olmayan eşyaların ödemesinin yapılmamasını vicdana ve hukuka sığmadığını iade etmek istiyorum. Tespit komisyonun tutanakta tespit etmiş ve fiilen görmüş olduğu eşyaların acilen ödenmesini talep ediyoruz” dedi.

 

 

Bartın tarihindeki en büyük sel felaketlerinden birinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine karşın selin zarar olduğu maddi zararların tespit ve ödenmesine ilişkin gecikmeler ve uygulamadaki bazı unsurlar eleştiri konusu olmayı sürdürüyor. Sözkonusu eleştirilerden şimdiye kadar en net ve kapsamlı olanı ise İYİ Parti Bartın İl Başkan Yardımcısı Av. Semih Sargın’dan geldi.

 

 

Apartmanlar için kötü haber!

 

 

İlimizdeki 25-27 Haziran 2022 tarihinde yoğun yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketinin başta Kozcağız ve Bartın kent merkezi olmak üzere bezi yerleşim birimlerinde ciddi ölçüde maddi zarara neden olduğunu anımsatan Sargın, aradan geçen süre zarfında ilk etapta konutlara 3’er bin TL, işyerlerine de 5 biner TL can suyu ödemesi yapıldığını anımsatırken sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Kurban Bayramı öncesinde de 2. etap ödemelerden zarar-ziyan tespit komisyonun belirlemiş olduğu maddi zararların yüzde 10’luk kısımları ilgililere ödenmiştir. Bu arada tespit komisyonun en son almış olduğu karardan biri de apartman ortak alanlarında yer alan hidrofor, kamera sistemleri ve su deposu gibi hasara uğrayan eşyaların ödenmesinin yapılmaması kararlaştırılmıştır. Yetkililerden öncelikli taleplerimizden biri bu kararlarından ivedi şekilde vazgeçmeleri ve apartmanların demirbaşlarının da zarar listesine eklenerek ödenmesidir.

 

 

1998’den sonraki en büyük felaket

 

 

Öncelikle yaşanan sel felaketi, Bartın bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın işyerleri be konutlarını 1998 Selinden bu zamana kadar en çok etkileyen sel olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. İlimiz Milletvekili AK Parti Grup Başkanvekili Av. Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da Bartın’daki çalışmalara katıldığı süreçte ilimizin afet bölgesi ilan edeceğini beyan etmesine rağmen bu güne kadar resmî gazetede Bartın’ın afet bölgesi ilan edilmediğini üzülerek görmekteyiz.

 

 

Verilen sözler tutulmadı

 

 

Sayın Vekilimizin vermiş olduğu demeçlerde BAĞKUR ve SGK primleri ile KDV ve geçici vergilerin 3 ay süreyle erteleneceğini açıklamıştır. Ancak bu açıklama da halen yerine getirilmemiştir. Bu ay esnafımızın geçimi vergi ödemeleri gelmesine rağmen bu yönde hiç bir çalışma yapılmadığı kamuoyu tarafından görülmektedir.

 

İşyerleri ve konutları zarar gören vatandaşlarımızın geri kalan ödemelerinin bu zamana kadar yapılmadığını ve ne zaman yapılacağını merakla beklemektedir. Duyduğumuz bilgilere göre yaklaşık 10 gün önce meydana gelen zararları karşılayacak düzeyde bir ödeneğin Bartın Defterdarlığına ulaştırıldığı kulaktan kulağa yayılmaktadır. Ancak paraların dağıtımının şu an Valilik tarafından ikinci bir zarar tespit çalışması yapıldıktan sonra sahiplerine ödeneceği bilgisini almaktayız.

 

 

Pazarlık mı yapılacak?

 

 

Özellikle 250 bin TL üzerindeki zarar ziyan tespitlerinin yeniden değerlendirme yapılması ve akabinde pazarlık yöntemi ile vatandaşların kabul etmesi durumunda bu paraların ödenmesi konuşulmaktadır. Öncelikle yaşanan sel felaketini hiçbir zaman siyasi malzeme haline getirmediğimiz gibi siyasi şov yapmak için de kullanmadık. Bölgemize gelen AFAD görevlileri ve AFAD gönüllüleri yaşanan mağduriyeti ortadan kaldırmak İçin var gücüyle çalışmışlardır.

 

 

Ne vicdana, ne de hukuka sığar!

 

 

Bu nedenle Bartın’ın bir ferdi olarak hepsine şükranlarımı teşekkürlerimi sunuyorum. Ancak dikkat çekmek istediğimiz konu birçok yerde tarafımıza iletilen şikayetler ve kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmemesinden kaynaklıdır. Örneğin tespit komisyonun yerinde inceleme sonucu fiili olarak zarar gören eşyaları tespit etmesine rağmen ısrarla vatandaştan fatura istendiğini duyuyoruz. Herkesçe bilinmektedir ki 5-6 yıl önce alınan bir eşyanın işyerinde faturası olmayabilir veya selde zayi olmuş olabilir ya da faturasız alınmış olabileceği gibi bağışlanmış olması da ihtimal dahilindedir. Bu nedenle faturası olmayan eşyaların ödemesinin yapılmamasını vicdana ve hukuka sığmadığını iade etmek istiyorum. Tespit komisyonun tutanakta tespit etmiş ve fiilen görmüş olduğu eşyaların acilen ödenmesini talep ediyoruz.

 

 

“Fikrimizi dile getirmekten kaçınmayacağız”

 

 

Hepimiz Bartın’da yaşamaktayız. Bu yüzden bizler İYİ Parti olarak şehrimizi ilgilendiren her konuda fikrimizi dile getirmekten kaçınmayacağız. Ortak mağduriyetleri gündeme getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sevinçlerimizi beraber yaşayacağımız gibi üzüntülerimizde de birlik olmaya devam edeceğiz. Allah bir daha böyle felaketleri hem şehrimize hem ülkemize bir daha yaşatmamasını diliyorum.” (Haber Merkezi)

ETİKETLER : İYİ Parti Semih Sargın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›