Ek ödemede taban ödemeler mutlaka revize edilmeli!

Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Besim Coşkun, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’yle getirilen taban ödemelerin mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirterek “Bizlerin istediği ‘döner sermayenin sabiti’, ‘sabitin tabanı’ ya da ‘tabanın teşviki’ değil. Sadece emekliliğe yansıyacak olan ‘tek kalem maaş’ istiyoruz” dedi.
Bu haber 2022-08-18 10:40:20 eklenmiş ve 74 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Türk Sağlık Sen Bartın Şubesi üyesi sağlık çalışanları, Bartın Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin eleştiri ve önerilerini dile getiren sendika adına açıklamayı Şube Başkanı Besim Coşkun yaptı.

 

 

Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’yle getirilen taban ödemelerinin mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirten Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

Sonu hep hüsran oluyor!

 

 

“Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği yayınlanmış ve sabit ek ödemenin yanına taban ödeme ve teşvik ek ödemesi getirilmiştir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz dağ KOCAman fare doğurdu yine, Biz Sağlık Çalışanları ve Türk Sağlık Sendikası yıllardır tek kalem ve emekliliğe yansıyan maaş dedikçe Sayın bakan ve bakanlıkta çalışan bürokratlar aksine daha bir sürü ödeme kalemi çıkartıyorlar. Sayın Bakan geldiği günden beri ne zaman müjde diye tweet atmaya başlasa sonu biz çalışanlar için hep hüsran oluyor.

 

 

Niye böyle bir uygulamada ısrarcı oluyor?

 

 

Bizler tek kalem maaş dedik; Sayın Bakan Döner Sermayeyi maaşın içine koydu tek kalem maaş yaptık dedi ama onu da emekliliğe yansıtmadı. Sonrasında Sabitin Tabanını icat ettiler onda da aradaki ücret makasını bir hayli açık yaptılar. O da yetmedi tabanın teşvikini yaptılar. Buradan soruyoruz: Hangi okulda öğrencisi fazla olan öğretmen az olan öğretmenden daha fazla ücret alıyor? Hangi Adliyede dava sayısına göre, dosya sayısına göre fazla ücret veriliyor? Hangi camide cemaat sayısına göre ödeme yapılıyor? Hangi PTT çalışanına dağıttığı tebligat sayısına göre ücret ödeniyor? Hiçbir devlet dairesinde veya kurumda yapılan işe göre ödeme yapılmaz iken ücretler standart iken bizim Bakanlık niye böyle bir uygulamada ısrarcı oluyor?

 

 

Revize edilmesine ihtiyaç var!

 

 

Hadi tek kalem maaş vermediniz vermeyi de düşünmüyorsunuz, hiç olmazsa yayınladığınız yönetmelikleri çalışanlarınızın çoğunu memnun edecek şekilde yayınlayın. Son yayınlanan yönetmelikte, Taban ödemeler meslek mensuplarına göre 10 bin TL’den 250 TL’ye kadar çok geniş bir aralıkta bulunmaktadır. Özellikle hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknikeri gibi sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan arkadaşlarımızın ve Genel İdari Hizmetler, Yardımcı Hizmetler Sınıfı gibi sınıflarda görevli olarak Bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında görev yapan personeller için belirlenen taban ödeme ücretlerinin 800-250 TL arasında olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığı personelinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan personeller için belirlenen taban ödemelerin hem hakkaniyet açısından sorunlu hem de günümüz şartları açısından oldukça düşük bir rakam olarak belirlendiği gözükmektedir. ​ Belli bir fayda sağlama yerine sadece taban ücretleri olsun diye belirlenen bu rakamların mutlak suretle revize edilmesine ihtiyaç vardır.

 

 

Aile Hekimliği çalışanları için de düzenleme talebi!

 

 

Bunun yanı sıra çalışanların döner sermaye sisteminde sadece sabit ek ödemeye mahkum edildikleri ve performans ödemelerinin trajikomik bir hal aldığı gibi şimdi de sadece taban ek ödemeye mahkum edilmeleri gibi bir sistem oluşturulmamalı teşvik ek ödemelerinin her personele makul bir gelir sağlayacak düzeyde verilmesi adına da finansal çalışmalar yapılmalı, bu durum kurumların ve Bakanlığın önceliği olmalıdır. Söz konusu ek ödeme yönetmeliğinin dışında kalan Aile Hekimliği çalışanları için de yapılacak düzenlemeler bir an önce başlatılmalı ve kamuoyuna verilmelidir.

 

 

“Tek kalem maaş istiyoruz”

 

 

Söz konusu yönetmelikle ilgili kapsamlı bir çalışma Genel Merkez mevzuat birimimiz tarafından yürütülmekte olup çalışan aleyhine olan düzenlemeler ile ilgili de gerek başvuru ve görüşmelerle diyalog süreci gerekse hukuki süreçler titizlikle yürütülecektir.

 

 

Burada Sayın Bakan’a tekrar sesleniyoruz. Bizlerin istediği Döner Sermayenin Sabiti, sabitin tabanı, tabanın teşviki değil sadece emekliliğe yansıyacak olan tek kalem maaş istiyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Besim Coşkun Sağlık Bakanlığı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›