TSO’dan Hijyen Eğitimi!

Bartın TSO ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” kapsamında eğitim programı düzenledi. Eğitimleri tamamlayan katılımcılara ise Temel Hijyen Eğitim sertifikası verilecek. Temel gıda maddelerinde hijyen eğitiminin büyük önem taşıdığını belirten TSO Başkanı Halil Balık, “İnsan sağlığı her şeyin önünde geliyor. İnsan sağlığını koruyan her düzenlemeye Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak destek veriyoruz” dedi.
Bu haber 2022-08-13 15:43:30 eklenmiş ve 72 kez görüntülenmiştir.

 

Balık: “İnsan sağlığı her şeyin önünde geliyor”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle, 5 Temmuz 2013 tarihli 28698 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” kapsamında eğitim düzenlendi. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen eğitime Oda Genel Sekreteri Ahmet İncekara, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, işletme sahipleri ile çalışanlar katıldı.

 

 

 

 

Eğitimi tamamlayanlara sertifika verilecek

 

 

Eğitimde; Gıda Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel kavramlar, Gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı konularında katılımcılara bilgiler verildi.

 

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen eğitime katılan 35 kişiye Temel Hijyen Eğitim sertifikası verilecek.

 

 

“Bu eğitimleri vermeye devam edeceğiz”

 

 

Eğitimle ilgili açıklamada bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, temel gıda maddelerinde hijyen eğitiminin büyük önem taşıdığını belirterek, ‘İnsan sağlığı her şeyin önünde geliyor. İnsan sağlığını koruyan her düzenlemeye Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak destek veriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak belli periyotlar da bu eğitimleri vermeye devam edeceğiz. Bu sektörde yer alan işletme sahiplerimizin yanında çalışan elemanları verilen eğitimler sayesinde sertifikalarını ücretsiz olarak alabilecekler” dedi.

 

 

İşte Hijyen Eğitimi Yönetmeliği!

 

 

5 Temmuz 2013 tarihli 28698 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” özetle şu şekilde:

 

 

“Bu Yönetmeliğin amacı; gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

 

Hangi iş kollarını kapsıyor?

 

 

Gıda üretim ve perakende iş yerleri. İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri. Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler. Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler. Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları. Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamaz.

 

 

Belge alan kişilerin çalıştırılması

 

 

Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.

 

 

Eğitim konuları

 

 

Eğitimlerin içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir.

 

 

Çalışmaya engel teşkil eden hastalıklar

 

 

Aşağıda belirtilen hastalıkları bulunanlar iyileşme hâlini/bulaştırıcılığın olmadığını raporla belgeleyene kadar bu Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar:

 

 

Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.

 

 

Vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.

 

 

30/5/2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliğinde yer alan, hijyen ilkelerine uyulmadığı durumlarda halk sağlığı açısından problem oluşturabilecek hastalığı bulunanlar.

 

 

Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.

 

 

İyileşme hâlinin belirlenmesi

 

 

Bu Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinde çalışmaya engel hastalığı bulunanlar, hastalıklarının iyileştiğini/bulaştırıcılığın olmadığını gösteren tabip/uzman tabip raporunu ibraz etmeleri durumunda çalışabilir veya çalıştırılabilirler.

 

 

Denetim ve müeyyideler

 

 

Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare, bu Yönetmelikte belirtilen iş yerlerinin, 5 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetler. Bu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu bu maddelere uygun bulunmayan çalışanların her biri ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilir ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine göre işlem yapılır.”

 

ETİKETLER : Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›