“Küçük esnafın ticaret zinciri bozuluyor”

Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, “Mahalle arasında özellikle zincir marketlerde, mobilyadan, inşaat malzemesine, beyaz eşyadan, kömüre kadar birçok ürünün satışı yapılmakta. Küçük esnafın ticaret zincirini bozan bu uygulamaya bir an önce son verilmeli. 3 bin metrekareden küçük marketlerde bu ürünlerin satışı yasak olmalı” dedi.
Bu haber 2022-08-11 09:44:17 eklenmiş ve 70 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, sayıları her geçen gün artan ve ilçelerin ardından köylerde de faaliyet göstermeye başlayan illerde ise her mahalle arasında bulunan zincir marketlerin mobilya, inşaat malzemesi ve beyaz eşya gibi hızlı tüketim maddesi olmayan ürünleri satmalarının haksız rekabete neden olduğunu savunurken bunun acilen yasaklanması gerektiğini söyledi.

 

Konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Akdeniz, özetle şu görüşleri dile getirdi:


 

“Küçük esnafın rekabet şansı yok”

 

 

“Mahalle arasında özellikle zincir marketlerde, mobilyadan, inşaat malzemesine, beyaz eşyadan, kömüre kadar birçok ürünün satışı yapılmakta. Küçük esnafın ticaret zincirini bozan bu uygulamaya bir an önce son verilmeli. 3 bin metrekareden küçük marketlerde bu ürünlerin satışı yasak olmalı.

 

 

Ticaret Bakanlığı bu konu ile ilgili yasal düzenleme hazırlamalı ve TBMM açılır açılmaz hükümet bunu hayata geçirmeli Çünkü bu durum haksız rekabet yarattığı gibi küçük esnafın da zaman içinde yok olup gitmesine neden oluyor.

 

 

“Küçük esnafa pozitif ayrımcılık yapılmalı”

 

 

Market zincirlerinin yarattığı bu haksız rekabet ortamı ülkemizdeki girişimci ruhunun da giderek ortadan kalkmasına neden oluyor. Genç bir kardeşimiz işyeri açacak mahalle arasında küçük bir mobilya dükkanı açmayı planlıyor, birde bakıyor ki, tüm marketlerde zaten satılıyor bu ürünler. Rekabet şansı yok, doğal olarak ya vazgeçiyor ya da açıyor ancak rekabet edemiyor.

 

 

Ayrıca, bu tip ürünler nakliye montaj, bazen ölçü gerektiren özel ürünler, mobilya marketlerde satıldığında basitleşiyor, uygun fiyatlı olmayan ama uygun fiyat algısı yaratan, kalitesiz ürünler ortaya çıkıyor. Katma değerin önemi ortadan kalkıyor.

 

 

Bu konuda gerekli adımlar bir an önce atılmalı her konuda söylediğimiz gibi küçük esnafa her konuda pozitif ayrımcılık yapılmalı. Odalarımız ve esnafımız güçlü yapılar haline getirilerek, hizmet kalitesi de yükseltilmeli.”

ETİKETLER : Bartın Esnaf Odaları Yılmaz Akdeniz
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›