Kozcağız’daki kilitli kapılar panele engel olmadı!

Geçtiğimiz Pazar günü Kozcağız’da gerçekleştirilecek olan “Kozcağız İlçe Olmak İstiyor” paneli için beldeye giden katılımcılar kilitli kapılarla karşılaştı. Kilitli kapılar panelistlere engel olmazken katılımcılar yaşanan duruma tepki göstererek açıklama yaptı. CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Sosyal Tesislerin kapısının kilitlenmesinin ardında siyasi bir neden olduğunu savunurken DEVA Partisi Başkanı Ali Yıldırım, yaşanan bu durumun demokrasiye uymadığını belirtti.
Bu haber 2022-07-26 16:08:53 eklenmiş ve 139 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

“Kozcağız İlçe Olmak İstiyor Platformu”, Kozcağız’da bir panel düzenleme kararı aldı. Kozcağız Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde Sosyal Tesislerdeki Konferans Salonu panel için tahsis edilirken panele 2 gün kala salonun verilemeyeceği söylendi.

 

Bu durum panelistleri ve katılımcılara engel olmadı. Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sezer Karaca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, HKMO İstanbul Şubesi 2. Başkanı Hasan Onur Işık, İyi Parti İl Başkanı Mehmet Kasapoğlu, DEVA Partisi İl Başkanı Ali Yıldırım ile çok sayıda davetli panel için Kozcağız’a gitti.

 

“Kozcağız İlçe Olmak İstiyor Platformu” ile birlikte BARKOZDER’in düzenlediği ve Kozcağız’ın ilçe olmasının yollarının değerlendirileceği panelde çok sayıda davetli kapının önünde kaldı.

 

İddialara göre günler öncesinden 24 Temmuz’da yapılacağı duyurulan “Kozcağız İlçe Olmak İstiyor” paneline sadece iki gün kala ,Kozcağız Belediyesi tarafından panelin Sosyal Tesislerde yapılamayacağı ve panelin iptal edilmesi istendi.

 

Bunun üzerine panelin  iptal edilemeyeceğinin Kozcağız  Belediyesine bildirilmesinin ardından 24 Temmuz Pazar günü panel için Kozcağız Sosyal Tesislerinin önünde toplanan katılımcılar kilitli kapılara tepki gösterdi.

 

‘Paneli iptal edin, yer vermiyoruz’ baskısı!

 

Kozcağız İlçe Olmak İstiyor Platformu Başkanı Metin Karademir, burada bir açıklama yaparak “Kozcağız İlçe Olmak İstiyor Platformu kapsamında Kozcağız Bartın Çevre Köyleri Derneği BARKOZDER olarak bir toplantı yapmak istedik. İlçe olmanın sosyal ekonomik, planlama idari yasal, zorunluluklar, kriterleri gibi konuları akademiysen uzmanlardan öğrenip alt yapı oluşturmak için panel düzenlemek istedik.

Kozcağız Belediyesinden Terminal Düğün Salonunun altındaki Konferans Toplantı Salonunu istedik. Sağolsun verdiler. Orası selde zarar gördüğü için 24 Temmuz 2022 saat 13.30 ile 16.00 arasında tahsis ettiler. Sosyal medya kanallarımızdan halkımızı davet ettik. Afişlerimizi basıp, resmi kuruluşları, siyasi partileri davet ettik.22 Temmuz Cuma günü sabah ‘yer vermiyoruz, paneli iptal edin’ diye baskılar gelmeye başladı. Davetlerimizi yaptığımız için iptal edemeyeceğimizi bildirdik. 24 Temmuz 2022 saat 13.30’da salona geldik, ‘yeriniz iptal edildi’ dendi. Bartın’da kongrede afişimizi kaldıran heyet buraya da müdahale etti. Bu konunun değerlendirilmesini Kozcağız ve Çevre Köyleri halkına bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”

 

BARKOZDER Başkan Vekili Avni Akdoğan da yaşanan duruma tepki göstererek “Tabi ki biz böyle olmasını istemezdik. Bartın’ımız ve Kozcağız’ımız, ilçe olması için biz dernek olarak ilçe olsun diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama Kozcağız’da gördük ki Kozcağız Sosyal Tesisleri Belediyenin tekelinde olduğunu gördük. Halkın malıyla birileri kendilerine burayı tahsis etmiş. Bugünün yarını olacaktır inşallah” diye konuştu.

 

“Arkasındaki siyasi neden ve sonuçları tartışılmalı”

 

Derneklerin yanı sıra panele davetli olarak katılan ancak kilitli kapılarla karşılaşan siyasi parti temsilcileri de yaşanan bu duruma tepki gösterdi. Bu isimlerden biri CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş oldu. Sosyal Tesislerin kapısının kilitlenmesinin ardında siyasi bir neden olduğunu savunan Karakaş, “Burada yerel yönetimin yaptığı iş doğru değil. Sonuçta derneklerin belli bir talebi var. Bu talep yıllardır dile getirilen Kozcağız’ın ilçe olması talebi. Burada yaşananlar da doğru değil. Bugün buradaki halkın üstünde yapılan yoğun baskı nedeniyle bu iş bu hale geldi. Bir Belediye Başkanının bulunduğu beldenin ilçe olması talebine bu kadar duyarsız, hatta kapıyı kilitleyecek kadar samimiyetsiz kalması da akıl alacak şey değil. Kozcağız her haliyle, ilçe olmayı hak ediyor, gerek nüfus, gerek yerleşim, gerek çevre köyleri gerek hizmet götürebilmesi açısından.  Ama bunun arkasındaki siyasi neden ve sonuçlarını da tartışmak gerekiyor. Bu herkes adına utanç verici bir şey. Özellikle yerel yöneticiler ve Belediye adına utanç verici bir şey” açıklamasını yaptı.

 

“Gerekli desteği vermek için buradayız”

 

DEVA Partisi Başkanı Ali Yıldırım da yaşanan bu durumun demokrasiye uymadığına dikkat çekerek “Kozcağız’ın ilçe olmasıyla ilgili bir toplantı organize ettik. Arkadaşları desteklemek için biz de geldik. Yıllardır bu hasreti çeken, yörenin insanları bir platformla bunu düzenlemeye çalışıyorlardı. Fakat maalesef daha önce kiralandığı söylenen yerin iptal edildiğini duyduk. Ama bu konuda gerekli takdir insanların burada yaşayanların, Bartın halkının Kozcağız’ın ihtiyacıdır ilçe olmak. Bu konuda da biz DEVA Partisi olarak gerekli desteği vermek için buradayız. Yapılan demokrasiye uymayan bu hareket bir yara olarak Kozcağız’da kalacaktır. İnşallah biz görüşmelerimize başka bir yerde devam edeceğiz. Bu yolda bizimle beraber olan ve destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

 

“Defalarca ilçe girişimlerinde bulunduk”

 

Kozcağız Merkez Muhtarı Esat Bilsin ise duruma tepkisini “Davet üzerine burada bulunmaktayız. Fakat daha önceki, defalarca ilçe olsun girişimlerinde bulunduk. Daha önce Zonguldak’a bağlı iken, il özel idarede kabul edilmişti. Dosyamız Meclis’te bekliyor. Hala daha ilçe olmamızı bekliyoruz ama bir sonuç alamadık. Bugünkü toplantımızda bu niyetle yapılmıştı ama salonumuz kapalı olduğu için toplantıyı gerçekleştiremedik. Hayırlısı olur inşallah” sözleriyle dile getirdi.

 

“İnşallah çok kısa sürede bu yanlıştan dönerler”

 

İyi Parti Bartın İl Başkanı Mehmet Kasapoğlu ise konuya ilişkin “Bugün Kozcağız Derneği olarak Kozcağız’ın ilçe olması için toplandık. Bizleri dernek olarak davet ettiler ama toplantı salonunun önüne geldik. Belediye tarafından kapıları kapalı olarak gördük. Biz İyi Parti olarak Kozcağız’ın ilçe olmasının taraftarıyız. Toplantı salonun kapalı olması bizi hayretler içine düşürdü. Başkanın böyle tavır almaması gerekirdi. Bunun altında siyasi bir amaç mı yatıyor, yoksa Kozcağız’ın gelişmesini engelleme düşünceleri mi var? Bilemiyoruz. İnşallah çok kısa sürede bu yanlıştan dönerler. Gerekli açıklamayı ve bilgiyi Kozcağız halkı ile paylaşırlar. Biz Kozcağız’ın kalkınması için yapılabilecek en iyi şeyleri İyi Parti iktidara geldiği zaman halkımızla beraber Kozcağız’la beraber hepsini planlı ve projeli bir şekilde hayata geçirmeye çalışacağız” değerlendirmesini yaptı.

 

Katılımcılar tepkilerini yaptıkları açıklamalarla dile getirirken toplantının yapılabilmesi için mekan değişikliğine gidildi.

 

Sohbet havasında geçen panelde Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Sezar Karaca, “Bizim elimizde olmayan sebeplerden dolayı, panelimizi kastedilen salonda gerçekleştiremedik. İstanbul’dan çok değerli konuklarımız Sayın Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, İstanbul Teknik Üniversitesi Genetik Bölümü, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Hasan Onur Işık, ‘Kozcağız İlçe Olmak İstiyor’ adlı panelimize katıldılar. Kozcağız ilçe olmak istiyor deyince aklımıza neler geliyor, ilçe olmadan önce neler yapılmalı, ilçe olduğunda mı Kozcağız için iyi olur, ilçe olmadığı zaman mı kazanımlar daha iyi olur, genel olarak gelen konuklarımız bu konular ilgili bilgi verecek. Gönül isterdi ki salonda daha yüksek katılımlı ve bilim ışığında görsellerle anlatım olacaktı fakat olmadı hayırlısı bu şekilde olması gerekliymiş” diye konuştu.

ETİKETLER : Bartın Kozcağız
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›