“Madencilerimiz için düzenlemeler yaptık”

Madencilerin çalışma şartlarının AK Parti döneminde iyileştiriliğini belirten AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, “Madencilik dünyanın en zor işidir. Yerin yüzlerce metre altında ekmek parası için çalışan bu işçilerimizin çalışma şartlarının kolaylaştırılması, emeklilik şartlarının daha da iyileştirilmesi, ücretlerinin daha da artırılması noktasında önemli düzenlemeler yaptık. Tabii, bu iyileştirmeler de aslında işçinin daha sağlıklı bir ortamda çalışmasının önünü açmak için yapılmıştır.” dedi.
Bu haber 2018-11-26 09:29:12 eklenmiş ve 374 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

AK Parti Bartın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, TBMM’de HDP’nin madenlerde yaşanan işçi ölümlerinin nedenlerinin araştırılması ve engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırması açılması talebiyle verdikleri grup önerisi hakkında konuştu.

 

Tunç, konuşmasına geçtiğimiz günlerde Zonguldak Kilimli’de metan gazı patlaması neticesinde meydana gelen kazada vefat eden Kenan Çavuş, Hasan Gençtürk ve Uğur Göktaş'a Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralı madencilerimize de acil şifalar dileyerek başladı.

 

Kilimli'de meydana gelen kazanın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun rodövansla verdiği saha içerisinde işletmecisinin alt işveren olarak ilişki kurmadığı, bununla birlikte kuruma bildirmediği bir sahada metan gazı patlaması neticesinde meydana geldiğini belirten Tunç, kazayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ifade ederek “Olay sonrası Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açmış ve ilgililerle ilgili, işletenlerle ilgili gerekli cezai soruşturma başlamış, gözaltılar yapılmış ve şu anda soruşturma devam etmektedir.” diye konuştu.

 

“Maden kazaları hepimizi derinden yaralıyor”

 

Madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunun altını çizen Tunç, madencilerin çalışma şartlarının AK Parti döneminde iyileştiriliğini de ifade ederek şunları söyledi:

“Maden kazalarının ülkemizde zaman zaman meydana gelmiş olması hepimizi derinden yaralamaktadır. Bu kazalar sadece son on altı yılın sorunu değildir, geçmişte de bu kazalar gerek devletin işlettiği gerek özel sektörün işlettiği işletmelerde vuku bulmuştur. Kozlu’dan bu yana bizim hatırlayabildiğimiz çok sayıda maden kazası olmuştur. En son Soma kazasını hep birlikte yaşadık ve bu kazaların bir daha meydana gelmemesi için de gerek Meclis gerek hükûmetler olarak kaza sonrası gerekli tedbirlerin alınması noktasında önemli ilerlemeler sağlanmıştır. 2012 yılında İş Güvenliği Kanunu'ndan sonra, özellikle iş güvenliği tedbirlerinin artırılması, işletmelerde iş güvenliği uzmanlarının bulundurulması ve denetimlerin sıklaştırılması anlamında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Maden Kanunu'muzda kaçak ocak işletmeciliği Kabahatler Kanunu kapsamından çıkarılıp hapis cezasını gerektiren bir suç olarak düzenlenmiş ve on yıl faaliyetten men cezası verilmesi noktasında düzenlemeler yapılmıştır. 23'üncü ve 24'üncü Yasama Dönemi'nde de Meclisimizde bu konuda araştırma komisyonları kurulmuş; bu komisyonların aldığı tavsiye kararları, yayınladığı raporlar Meclis Genel Kurullarında okunmuş ve bu tavsiyeler ışığında da yine bazı tedbirler uygulamaya konulmuştur.

 

“Dünyanın en zor işi”

 

Madencilik dünyanın en zor işidir değerli milletvekilleri. Yerin yüzlerce metre altında ekmek parası için çalışan bu işçilerimizin çalışma şartlarının kolaylaştırılması, emeklilik şartlarının daha da iyileştirilmesi, ücretlerinin daha da artırılması noktasında önemli düzenlemeler yaptık. Madencilerimiz haftada bir gün tatil yapabiliyorlardı iki güne çıkardık, yine madencilerimize, çift asgari ücret verilmesini uygulamaya koyduk, yine madencilerimiz 50 yaşında emekli olabiliyorlardı 43 yaşa indirdik. Tabii, bu iyileştirmeler de aslında işçinin daha sağlıklı bir ortamda çalışmasının önünü açmak için yapılmıştır.

 

“İş kazalarında ölüm oranı düşüyor”

 

Tüm bu tedbirlere rağmen hâlâ kazalar oluyorsa bize düşen, bu işi siyasi tartışmalara götürmeden alınması gereken tedbirleri hep beraber almaya devam etmektir. Ölümlü kazalara baktığımız zaman, 2005'te yüz binde 16,7 iken bugün yüzde 10'un altına düşmüştür. Yüz binde 10 ölümlü kaza; bu da alınan bu tedbirler neticesinde sonucun olumluya doğru gittiğini gösteriyor ama hâlâ üzücü kazaların meydana gelmiş olması hepimizin birlikte düşünüp tekrar bir şeyler yapmamızı gerektiriyor. Bunu da hep beraber yapacağımıza inanıyorum.”

 

“Yargı en doğru kararı verecektir”

 

Son olarak da Kilimli’deki kazayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirten aktaran Tunç, “Yargı, sorumlularla ilgili kararını en doğru bir şekilde verecektir. Önceki yasama döneminde aldığımız kararlar, raporlar var; bu raporlar ışığında Hükûmetimizin uygulamaya koyduğu çalışmalar var. Bunları hep birlikte takip edelim. Kilimli'de hayatını kaybeden madencilerimize Allah'tan rahmet diliyorum, bu tür üzücü kazaların bir daha gerçekleşmemesini diliyorum.” dedi.

ETİKETLER : Bartın AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç madenciler
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›