Tekstil kenti Bartın!

Bartın Valiliği, “Bartın Hazır Giyim-Konfeksiyon Sektörüne Yönelik Yatırım” sunumu yayınladı. Sunumda yer alan verilere göre; tekstil – hazır giyim sektörü öncelikli sektörler arasında değerlendirilirken kentte en fazla istihdamın tekstil ve konfeksiyon sektöründe olduğu ve toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40,02’sinin bu sektör tarafından tek başına karşılandığı tespit edildi.
Bu haber 2022-07-14 15:08:45 eklenmiş ve 86 kez görüntülenmiştir.

 

Toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40,3’ü bu sektörde

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Valiliği, sektöre yönelik yatırım rehberleri çalışması kapsamında “Bartın'da Hazır Giyim - Konfeksiyon Sektörüne Yönelik Yatırım” sunumu yayınladı.

 

 

Sunumda Bartın’daki “Hazır Giyim – Konfeksiyon Sektörü”ne ilişkin önemli verilerin ve istatistiklerin yer aldı.

 

 

Bartın’da sanayi siciline kayıtlı 229 işyeri bulunurken, bu işyerlerinde 10 bin 613 kişi istihdam ediliyor. Sektörler itibarıyla, sanayi tesislerine bakıldığında en fazla istihdam tekstil ve konfeksiyon sektöründe olurken toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40,3’ünü bu sektör tek başına karşılıyor.

 

 

Bartın’daki tüm paydaşların katılımı ile 31 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen sektör önceliklendirme çalıştayında tüm sektörler 18 başlık altında değerlendirilirken Sektör Önceliklendirme Matrisi oluşturuldu. Analizlerde, tekstil – hazır giyim sektörü odak sektörlerden olmasa da öncelikli sektörler arasında değerlendirildi.

 

 

Bartın’daki sanayi tesislerinin toprak, plastik, mobilya, makine, konfeksiyon, gıda ve tekstil – konfeskiyon ağırlıklı olduğu görülürken sektörler itibariyle sanayi tesislerine bakıldığında en fazla istihdamın tekstil ve konfeksiyon sektöründe olduğu ve toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40,02’sinin bu sektör tarafından tek başına karşılandığı tespit edildi.

 

 

Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, tekstil ve konfeksiyon sanayi tesis türünde Sanayi Siciline kayıtlı 30 firma bulunurken toplamda 4 bin 276 kişi istihdam ediliyor.

 

 

Bununla birlikte 2016 - 2022 Yılları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvikleri kapsamında 12 adet firma Yatırım Teşvik Belgesi almış; kapama işlemi gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında 8 milyon 367 bin 913 TL tutarında yatırım gerçekleştirilmiş olup yatırımlar kapsamında 340 kişinin istihdamı gerçekleştirildi.

 

 

Özellikle hazır giyim - konfeksiyon üretiminin el tezgâhında yapılan işgücüne dayalı faaliyet prosesleri kapsamında sektör Bartın’da önemli istihdam yaratıyor. Sektördeki ürünlerin üretiminde kullanılan dikiş ve baskı gibi ürünlerin emek yoğun iş grubunda yer alan faaliyetler kapsamında üretilmesi, bu alanda yetişmiş işgücü ihtiyacını da yanında getiriyor.

 

 

Ayrıca fabrikalarda seri üretimin gelişmesiyle birlikte bilgisayarlı makinelerle de gerçekleştirilen ürün üretiminde mevcut durumda verimli üretim teknikleri arasında da bulunan yalın üretim ve faydalı iş modellerinin geliştirilmesi hususunda Bartın’da örnek uygulamalar da bulunuyor.

 

 

Bartın’da kamu arazilerinin tahsis imkânları

 

 

15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16’ıncı madde 1’inci bendinde “Bakanlıkça teşvik belgesi düzenlenmiş büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun ek 3’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsis edilebilir” ifadesi yer alıyor. Yatırım kararlarını hızlandırabilmek adında yatırım sürecinin basında uygulanması hasebiyle yatırımın başlangıç maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak devlet desteklerine ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle ülkemizde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yatırımlara kısmen veya tamamen bedelsiz yer tahsis edilebilmesine yönelik düzenlemeler yapılıyor ve uygulanıyor.

 

 

Yatırım teşvik sistemi

 

 

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına dair karar uyarınca Bartın Yatırım Teşvik Sisteminde 4. Bölgede yer alıyor. OSB bir alt bölge desteklerinden faydalanılabiliyor. Bu kapsamda yalnızca kurumlar vergisi ve sigorta pirimi işveren hissesi destek unsurlarında 5. Bölge destek oranlarından yararlanılabiliyor. Kurucaşile ve Ulus ilçelerindeki yatırımlar ise 5. Bölge desteklerinden faydalanabiliyor.

 

 

ETİKETLER : Bartın Valiliği
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›