“Barajlar ilimizin sigortası”

AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, muhalefetin özellikle de CHP’nin yapılan barajların Bartın’ı selden korumaya yetmediği yönündeki eleştirilere yanıt verdi. Eleştirilerin bir kısmının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Tunç, AK Parti iktidarlarında yapılan köprülerin Bartın’ın adeta sigortası olduğunu, bunlar sayesinde ilimizin çok daha büyük bir zarardan korunduğunu savundu. Tunç, hasar tespit ve yaraların sarılma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü dile getirirken, “Yıkılan köprülerimizin yerine yenilerini yapma ve Bartın Irmağı’nın ıslahı ile ilgili ihalenin bir an önce yapılması ile alakalı çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.
Bu haber 2022-07-07 10:08:05 eklenmiş ve 134 kez görüntülenmiştir.

 

“Hala yaraları sarmaya devam ediyoruz”

 

 

Milletvekili Tunç, başta sosyal medya üzerinden olmak üzere kamuoyunda barajların işe yaramadığı yönünde yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi. Tüm Bartın halkına bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileten Tunç, çok büyük bir felaket atlatıldığına dikkat çekerken şunları söyledi:

 

 

“Halâ yaraları sarmaya devam ediyoruz. AFAD gönüllüleriyle, devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarının ekipleri şu an sahada. Hem zarar tespitlerine devam ediyoruz hem de hasar giderme çalışmalarını sürdürüyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde yaraları sararız.

 

 

“Eleştiriler bilgi eksikliğinden”

 

 

Öncelikle bu açıklamayı yapmamın sebebi barajlarla ilgili. Kamuoyunda bazı kişiler barajların bu taşkında seli önlemediği ve barajların bir işe yaramadığı yönünde bazı eleştirilerde bulunuyorlar Tabi ki bir kısmının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ifade edebiliriz.

 

 

“Barajlarımız Bartın’ımızın sigortası “

 

 

Barajlarımız Bartın’ımızın sigortası. Ve bu barajların yapımına çok önem verdik. İlgili bakanlarımızı defalarca şantiyelerde ağırladık ve çalışmaların hızlandırılması ve Bartın’ın 1998 yılında olduğu gibi büyük bir afetle karşılaşmaması için çok büyük bir gayret gösterdik. Ve başardığımızı da umuyorum. Çünkü Kirazlı Köprü Barajımız 60 milyon metreküp su kapasiteli. Bu selde toplamda 50 milyon metreküp suyu depoladı ve Bartın şehir merkezine gelmesine engelledi. Bu barajımız dolmadı. Dolu sahaftan da taşmadı dolayısıyla bazı kişiler Kirazlı Köprü Barajı’nın dolduğunu ve kapasitesinin taştığını söylüyor. Hala yüzde 10’luk bir boşluk vardı bu barajımızda.

 

 

“1998’den daha fazla yağış aldık ”

 

 

Bu barajımız hem enerji üretiyor, hem de tarımsal sulama ile ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Tabiki en önemlisi Bartın kent merkezini taşkından korumaktı. Ve bu taşkında 50 milyon ton suyun Bartın kent merkezine ulaşmasına engelledi. Çünkü 1998 selinden daha fazla bir yağış aldık. Metrekareye 350 kilogram yağış düştü ve dört gün boyunca kesintisiz yağdı. Hem arıt bölgesine, Ulus ve engelledi. Çünkü tüm vadilerde aynı anda yağışı gördük. Dolayısıyla 1998’den daha fazla bir afetle karşı karşıyaydık. Kirazlı Köprü Barajı’nı küçümsemeyelim yapımında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız, yine dönemin Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ’ya çok teşekkür ediyoruz. Yine Kışla Barajımız da taşkında çok büyük görev ifade etti. Hasankadı’dan gelen güney deresi üzerinde 15 metreküp suyu depoladı ve 3 gün boyunca taşmadı ve dolayısıyla 3 gün boyunca o suyun Bartın kent merkezine ve Bartın ırmağına geldiğini düşündüğünüzde nasıl bir felaketle karşı karşıya kalacağımızı düşünmek bile istemiyoruz.

 

 

“Barajlarımız yanlış yere yapılmadı”

 

 

Kozcağız Barajı ile ilgili de bilinmeyenler var. Kozcağız Barajımız henüz su tutmaya başlamadı. Kamulaştırma çalışmaları var ve baraj sahasında kalan yolun inşaatı devam ediyor. Yine baraj sahasında kalan Şarköy Boğaz Mahallesi ve Kapıcıoğlu’nun yerleşim yeri belirlendi ve şuan bugün itibariyle ihalesi yapıldı. Köyün nakli söz konusu olacak. İnşaat tamamlandı ancak su tutmaya başlamadı. Tabi tünelden akan su var. Ama bu taşkın sırasında da yine barajın havzasında 15 milyon metre küp su Bartın’a akması ilk etapta önlendi. Ki bu miktarın taşkın anında şehir merkezine geldiğini düşündüğümüzde nasıl bir afetle karşı karşıya geleceğimizi düşünmek bile istemiyoruz. Dolayısıyla barajlarımızın yanlış yere yapıldığı yönündeki eleştiriler doğru değil, Kapasitelerini bilmeyen arkadaşlarımız var. Ki hala kirazlı köprü barajının taştığını bile söyleyenler var. Kozcağız Barajı’nın dolu sahaftan taştığını söylüyorlar. Kozcağız Barajı tünelden çıkan suyun oradaki mahallede bir hasara yol açması söz konusu oldu. Onun da telafisini inşallah oradaki vatandaşlarımızın mağduriyetini kamulaştırmalar, ödemeler gerçekleştirilerek orası çok daha emniyetli bir hale getirilecek.

 

 

“Bartın Irmağı ıslahı ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor ”

 

 

Ben bütün hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Şu ana kadar tespit edilen zarar miktarı 70 milyona yakın ama bu daha tespit edilecek çok sayıda zarar maliyet hesabı yapılacak yerlerimiz var konutlar, iş yerleri, tarım hasarları var. Süratle ekipler sahada. Bunları tespit etmeye çalışıyor. Yıkılan köprülerimizin yerine yenilerini yapma ve Bartın Irmağı’nın ıslahı ile ilgili ihalenin bir an önce yapılması ile alakalı çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz.

 

 

“ Yaraları süratle sarmaya devam ediyoruz.”

 

 

Selin hemen ardından yaralar sarılmaya başlandı. Şu an da 129 kilometre köy yolumuz ve özel idareye ait yollarımız hasar gördü. Bunların onarımları ile ilgili çalışmalarımız var. Belediyelerimize aktardığımız ödeneklerle belediyelerimiz, İl özel idaresine aktardığımız ödeneklerle köy ve belde yollarımız inşa edilmeye devam edilecek. Halkımızın da bütün zarar ve ziyanları tespit edilerek mevzuat çerçevesi içerisinde, bu zararların karşılanması ile ilgili olarak takiplerimizi gerçekleştiriyoruz. Maddi hasarlar yerine gelir, yeter ki cana bir şey olmasın. İnşallah bundan sonraki taşkınlar Bartın’ımızda büyük bir zarara neden olmaz. Ve bu alacağımız tedbirlerle ve Kozcağız barajının su tutmaya başlaması ile birlikte Bartın’ımız taşkın anlamında taşkın korkusunu yaşamayan bir il olur. Ben yine tekrar bu duygu ve düşüncelerle hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Rabbim her türlü afetlerden diyorum. Rabbim korusun diyorum. Ve sahada çalışan tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum. Afet acil Koordinasyon merkezimizin başında sayın valimiz ve tüm ekipler koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüler ve sürdürüyorlar. Sayın İç işleri bakanımız selin başından beri bizlerle sürdürüyorlar. Sayın Ulaştırma bakanımız yine ilimize teşrif ederek, çalışmalarımıza nezaret etti. Yine Cumhurbaşkanımız da birkaç kez arayarak çalışmalar hakkında bizden bilgi aldı. Ve inşallah yaraları süratle sarmaya devam ediyoruz. Ben tekrar hepimize geçmiş olsun diliyorum. Allah ülkemizi Bartın’ımızı her türlü afet ve kötülükten korusun diyorum.”

 

ETİKETLER : Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›