Jandarma’dan kurban bayramı öncesi “hırsızlık” uyarısı!

Bartın’da İl Jandarma Komutanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde besicilik işiyle uğraşan üreticileri ile vatandaşları hayvan hırsızlarına ve dolandırıcılara karşı uyardı.
Bu haber 2022-06-03 12:32:47 eklenmiş ve 124 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hırsızlıklarının, hayvan nakilleri ile hayvan satışlarının ekonomik tabanlı bir suç türü olan hayvan hırsızlığı, özellikle kırsalda yaşayan ve hayvancılıkla geçinen halkın geçim kaynaklarını kaybetmesi anlamına geliyor.

 

 

Bu kapsamda Bartın İl Jandarma Komutanlığı, sorumluluk sahasında hayvan hırsızlığının önlenmesine yönelik alınabilecek tedbirler emniyet ve asayişin sağlanması açısından da büyük önem arz ediyor.

 

 

Bu doğrultuda her yıl Kurban Bayramı öncesinde artan hayvan hırsızlıklarına karşı Bartın İl Jandarma Komutanlığı’ndan uyarı geldi.

 

 

Köy köy gezerek vatandaşları bilgilendiren İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, her türlü dolandırıcılığa, piyasaya sahte para sürülmesi ve olabilecek hayvan hırsızlıklarına karşı açıklama yaparken köylerde yabancı araç ve şüpheli kişilerin görülmesi halinde 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bilgi vermeleri konusunda uyardı.

 

 

Ayrıca Bartın İl Jandarma Komutanlığınca hayvan hırsızlıklarının yoğun olarak yaşanabileceği saatlerde mobil ve sabit kontrol ekipleri oluşturularak yollarda ve hayvan bakım yerlerinde denetimler sürekli hale getirildi.

 

 

İşte alınacak önlemler!

 

 

Bartın İl Jandarma Komutanlığınca hayvan hırsızlıklarına karşı alınabilecek önlemler de şu şekilde sıralandı:

 

 

“Hayvanlarınızı otlatmak maksadıyla arazide başıboş bırakmayın.

 

 

“Hırsızlar genellikle  bekçisi ve çoban köpeği olmayan hayvan sürülerini seçtiklerinden, hayvanlarınızı birleştirip sürü haline getirin ve çoban tutun.

 

 

Hayvan hırsızlarının hırsızlık öncesi önceden bölgede keşif yaptıkları, bu sebeple bölgede dolaşan şüpheli şahıs ve araçları derhal  112 Acil Çağrı Merkezine bildirin.

 

 

Çobanları bölgede tanınan ve daha önce hırsızlık suçu işlememiş kişilerden seçin,

 

 

Çobanlarınızın kimliklerini Jandarmaya bildirin.

 

 

Hayvan barınaklarını sağlam yapın,  binaların kapı ve pencerelerinde kilit bulundurun ve etrafını sağlam çitlerle çevirin,

 

 

Ahır, dam ve ağıllarınıza basit alarm ve kamera sistemi taktırın,

 

 

Ağıl, dam  ve ahırlarınızın içinde ve etrafında yeterli aydınlatma sağlayın.

 

 

Kaynağı belli olmayan, işaretleri silinmiş, menşe-i şahadetnamesiz ve kaydı yapılmamış hayvanları satın almayın, bu tür hayvanları alıp satanları 112 Acil Çağrı Merkezine bildirin.

 

 

Hayvan hareketliliği ile et fiyatlarının arttığı dönemde ve özellikle kurban bayramı öncesinde hayvan hırsızlıklarına karşı daha dikkatli olun.

 

 

Küçükbaş hayvanlarınızı silinmeyecek şekilde işaretleyin, Büyükbaş hayvanların tescil işlemlerini yaptırarak kulak küpelerini taktırın.

 

 

Belediye ve muhtarlıkların belirlediği yerler dışında hayvan alım-satım ve kesimi yapanları kolluk güçlerine bildirin.

 

 

Hırsızlık olayları genellikle 24-06 saatleri arasında ve görüş şartlarının zayıf olduğu günlerde olduğunu bilin ve bu saatlerde tedbirlerinizi arttırın.

 

 

Alıcı olarak gelen şahıslara hayvanlarınız ve ahırlarınız hakkında gereksiz bilgi vermeyin.

 

 

Tanımadığınız hayvan alıcılarına ahırlarınızı ve hayvanlarınızı göstermeden önce kimlik bilgilerini bir yere not alınız.”

 

 

Sahte para uyarısı!

 

 

Sahte para konusunda da uyarılarda bulunan Jandarma Komutanlığı ekipleri, “Mümkünse hayvanlarınızı peşin satın. Peşin alışlarınızda da sahte para olayına düşmeyin. Daha önce alışverişiniz olan insanlara satın. Uzak yerlere veresiye hayvan satmayın. Bilhassa köy ve beldelerde hayvan sahipleri koruyucu barınak ve damlardan hırsızlık olmaması için güvenlik tedbirleri alacaklar. Hayvanlarını mera veya diğer yerle başıboş bırakmayın. Hayvanlarınızı çalındığını tespit ettiğiniz anda olay mahallinde hiçbir şeye dokunmadan 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmeleri ve devriye gelene kadar olay yerine kimsenin yaklaşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor” diyerek de yine vatandaşları uyardı.

 

 

Jandarma tarafından köy meydanlarında, kahvehanelerde ve köy odalarında da vatandaşlara Kurban Bayramına kadar bilgilendirmelerde bulunulacağı kaydedildi.

 

ETİKETLER : Jandarma Komutanlığı Hırsızlık
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›