“Hayat Boyu Öğrenme” etkinlikleri coşkuyla kutlandı!

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü sahipliğinde tüm Türkiye’de etkinliklerle kutlanan Hayat Boyu Öğrenme haftası, Bartın’da da Halk Eğitim Merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bu haber 2022-06-02 12:47:32 eklenmiş ve 149 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Halk Eğitim Merkezinde, Hayat Boyu Öğrenme haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

 

 

Etkinlikler Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı sunumunun sunulması ile devam etti.

 

 

Bartın Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen etkinliğe,Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın Vali yardımcısı Abdullah Akdaş, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Halk Eğitim Müdürü Mehmet Asım Özdemir, Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar katılım sağladı.

 

 

Asım: “Tüm okullarda kutlanacak!”

 

 

Bartın Halk Eğitim Müdürü Mehmet Asım, 2021- 2022 eğitim yılına kesintisiz sürekli eğitim teması ile başladıklarından bahsederek sözlerinin devamında, “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumlan yönetmeliğimize göre her yılın 1-7 Haziran günleri arasında Hayat Boyu Öğrenme Haftası olarak tüm yurtta kutlanmaktadır. Bu kapsamda bugün programımız ve akabinde bu yıl düzenlemesini gerçekleştirdiğimiz çok amaçlı salonumuzda sizlerin de teşrifleri ile açılışımızı gerçekleştireceğiz. Çok amaçlı salonumuzda Geri Dönüşüm Kütüphanesi, Sergi alanı ve eğitim alanı olarak hizmet verecek. Ayrıca Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinliklerimiz köy sergilerimiz ve müzik, sanat ve spor etkinlikleri ile tüm okullarımızda kutlanacaktır.

 

 

“Yüz yüze olmazsa olmaz!”

 

 

1739 sayılı Milli Eğitim Temel kanununa göre ülkemizde eğitim, örgün ve yaygın olarak ikiye ayrılmaktadır. Yaygın eğitim faaliyetleri örgün eğitimin yanında ve dışında tamamlayıcı eğitim faaliyetleri olarak yürütülmektedir. Yaygın eğitim faaliyetleri Halk Eğitimi Merkezleri, Olgunlaştırma Enstitüleri, Açık Öğretim Okulları Büroları ve Mezunlara Yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile temsil edilmektedir. Bu faaliyetlerin Açık Öğretim Okulları işlemleri haricinde yüz yüze olması olmazsa olmazıdır.

 

 

Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in öncülüğünde 2021- 2022 eğitim yılına kesintisiz sürekli eğitim teması ile başladık. Bartın Halk Eğitimi Merkezi olarak tüm kurs alanlarında, mezunlara yönelik destekleme ve yetiştirme kurslarında, açık öğretim okulları faaliyetlerinde ve iş makinası kursları ile süreçleri hızlandırdık.

 

 

“647 adet kurs açıldı!”

 

 

1 Eylül 2022’den bugüne kadar Kurumumuzda 647 adet kurs açıldı. 12 bin 970 kursiyer kaydı yapıldı. Bu kursiyerlerin 9 bin 357’si kadın 3 bin 613’ü erkektir. Bu kursların 376 adeti genel kurslar, 271 adeti mesleki ve teknik alana ait kurslardır. Genel Kurslarımızın içerisinde yer alan ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi öncülüğünde başlayan okuma yazma seferberliğimiz devam etmekte olup bu eğitim öğretim yılında şimdiye kadar 36 adet okuma yazma kursu açıldı.

 

 

Toplamda 41 kadınımız ve 9 erkek kursiyerimiz bu kurslardan faydalandı. Bu alandaki kurslarımız durmaksızın devam etmektedir.

 

 

“Yeni planlarımız devam ediyor”

 

 

İlimizde Mesleki ve Teknik Eğitim süreçlerinde katkımızı istihdama yönelik kurslarımızla sağlamaktayız. Genel ve Yerel Protokollü kurslarımız 155 adettir. Bu kurslarımızdan 4506 kursiyerimiz yararlanırken 3 bin 962 kadın ve 544 erkek birey katılım sağlamıştır. Kamu ve özel sektöre ait protokollü kurslarımız ortaya çıkan taleplere göre devam etmektedir.

 

 

İlimizde Kamu ve Özel sektörün iş makinası kurs talepleri de kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. Bu eğitim öğretim yılında 5 kurs ve 70 kursiyer katılım sağlamış ve yeni planlamalarımız devam etmektedir.Bu düşüncelerle Hayat Boyu Öğrenme haftasını kutlar, bu etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen idareci, öğretmen, usta öğretici ve kursiyerlerimize şükranlarımızı sunarım” İfadelerini kullandı.

 

 

Acar: “7’den 77’ye tüm eğitim faaliyetlerini içermekte”

 

 

Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar ise konuşmasında; “Hayat Boyu Öğrenme, yaşam boyu devam eden tüm eğitim- öğretim faaliyetleridir. Milli Eğitim mevzuatımızın temelini teşkil eden 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda eğitim faaliyetleri örgün eğitim ve yaygın eğitim faaliyetleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Örgün eğitim faaliyetleri okul öncesini de içeren Temel Eğitim, Ortaöğretim, Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim faaliyetlerini de içeren bir bütündür. Yaygın eğitim faaliyetleri ise bu eğitimin tamamlayıcı bir unsuru olarak 7’den 77’ye tüm eğitim faaliyetlerini içermektedir.  Bu faaliyetler örgün eğitim içerisinde 18 yaşından küçük bireylerin sosyal, kültürel ve mesleki gelişimlerine destek olmaktadır. 

 

 

“Koordineli bir şekilde yürüyor”

 

 

Bu kapsamda Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu, 11’inci Kalkınma Planı, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık programıve Millî Eğitim Bakanlığımızın 2019-2023 stratejik planı doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında Bakanlığımızın 10 bin Okul Eğitim Programı Faaliyetleri, Kurslarımızla Köylerdeyiz Projesi ve Öğrenen Mahalle Projesi uygulamaları Müdürlüğümüzün Hayat Boyu Öğrenme Şubesi koordinesinde İlimizdeki tüm Halk Eğitimi Merkezlerince koordineli bir şekilde yürümektedir.

 

 

İlimizde yürüttüğümüz Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetleri örgün eğitimin dışında yetişkin eğitimi programlarıyla da devam etmektedir. Bu doğrultuda tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Müdürlüğümüz iş birliği halinde olup, yerel ve genel protokoller doğrultusunda kurs faaliyetlerimiz yürütülmektedir. Bu doğrultuda özellikle Mesleki ve Teknik Eğitim alanında yapmış olduğumuz çalışmalarla İlimiz istihdamına yönelik önemli katkılar sağlamaktayız. Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde başlayan geri dönüşüm ve sıfır atık projesi kapsamında İlimizde de Geri Dönüşüm Kütüphanelerimiz oluşturuldu.

 

 

“Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum”

 

 

Bu kapsamda Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarımızda özellikle Mesleki ve Teknik Eğitim Kurslarında Geri Dönüşüm ve Sıfır Atığa yönelik çalışmalarını yürütmekteler. Bu kapsamda oluşturulmuş kütüphanelerimiz faaliyette olup, İnşallah birazdan aşağıda gezeceğimiz çok amaçlı salonumuzda açılışını sizlerin çok kıymetli teşriflerinizle gerçekleştireceğiz. ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’ prensibiyle 7’den 70’e devam eden Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetlerimiz sizlerin öncülüğünde artarak devam edecektir. Bu faaliyetlerle küçüklerimizin ve büyüklerimizin yanında olacağımıza söz veriyoruz. Bu bağlamda Hayat Boyu Öğrenme Haftasını kutlar, yapılacak tüm etkinliklerde tüm paydaşlarımıza başarılar dilerim” dedi.

 

 

Arslan: “Herkes için, her yerde ve her zaman

 

 

Son olarak konuşma gerçekleştiren Bartın Valisi Nurtaç Arslan, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ortaya çıkartarak tekrar günümüze aktarılmasını sağlayacaklarına değinerek sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı; “Özellikle 1-7 Haziran haftasının hayat boyu öğrenme haftası ilan edilmesi bizi aslında bu konuda ki farkındalığımızı, sizleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı arttırmamız noktasında aslında çok faydalı bir hafta.

 

 

Öncelikle hayat boyu öğrenmeye herkes için, her yerde ve her zaman mottosuyla aslında hayat boyu öğrenmenin ne olduğunu bize anlatıyor. Bunun yaşı yok, cinsiyeti yok, yeri yok, mekanı yok, her yerde her zaman yaşam boyu öğrenmeye çalışacağız hep beraber. Bizde çünkü bu işin içindeyiz. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Böyle imkanlar sunulması da tabi ki okullarımızın dışında gerek örgün eğitimin içinde gerekse dışında mekanlardan ve zamanlardan bağımsız olarak bu tür imkanlar sunulması da bu açıdan çok avantaj oluşturuyor.

 

 

“Toplumu eğitim konusunda motive ediyoruz”

 

 

Hayat boyu öğrenme, arkadaşlarda bahsetti. 7’den 70’e herkesin katıldığı bir etkinlikler bütünü. Bu söylediğim gibi bireysel ve toplumsal gelişimle istihdamı ön plana alarak örgün eğitim dışında kalan öğrenme etkinliklerine katılım kültürünü geliştirmesiyle yaygınlaştırılması için de bu hafta yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve pek çok etkinliği de gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklerimizin birisi vesilesiyle de bugün buradayız. Hayat boyu öğrenme haftasıyla yapılan etkinliklerde ortak çalışma kültürünün güçlenmesi, eğitim faaliyetlerini daha fazla katılım sağlanması ve toplumun eğitim konusunda motive edilmesinde katkı sağlamakta.

 

 

 

 

 

 

“Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri tekrar ortaya çıkartacağız”

 

 

Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ortaya çıkartarak günümüze aktarılması sağlanmaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinin yapmış olduğu çalışmaları tanıtmak ve daha fazla vatandaşımızın bu kurslardan yararlanmasını sağlamak temel hedefimizdir. Ben meslekte 24. Yılımı çalışıyorum hep mesleğin başından beri yaşam boyu öğrenmeye hep çok önem verdim. Özellikle tabi şu an imkanlarımız çok gelişti. İlk zamanlar mesleğin 2. ve 3. Yıllarında Halk Eğitim Merkezi Müdürlerimizle Milli Eğitim Müdürlerimizle ne kadar çok kurs açabilirsek ne kadar çok vatandaşımızı bu öğrenme platformuna çekebilirsek çok mutlu olurdum. Çok önemsediğim bir şeydi. Bundan sonra da aynı şekilde arttırarak bu hedefimizi daha da fazla ileriye götürme amacındayım.”

 

 

Etkinlikler, 2021-2022 yılı okuma yazma seferberliği kapsamında belge almaya hak kazananlara belge takdimi, halk oyunları gösterisi, spor kursları gösterisi, Türkiye ve Uluslararası şampiyonalarda derece alan öğrencilere belge takdimi, müzik dinletisi ve sergi açılışının ardından son buldu.

 

ETİKETLER : Bartın Halk Eğitim Merkezi Hayat Boyu Öğrenme
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›