“Girişimcilik, İnovasyon ve KOSGEB Destekleri” konuşuldu

Bartın Üniversitesi ve KOSGEB tarafından düzenlenen “Girişimcilik, İnovasyon ve KOSGEB Destekleri” konulu etkinliğe katılan KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, KOSGEB desteklerinden bahsederken KOBİ’lerin önemi ve neden desteklenmesi gerektiği konusuna da değindi. Kendirci, Bartın’da 2010 yılından itibaren 490 işletmenin girişimcilik destekleriyle kurulduğunu açıklarken Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise konuşmasında girişimcilik, inovasyon ve dijitalleşme vurgusu yaptı.
Bu haber 2022-05-30 11:01:34 eklenmiş ve 151 kez görüntülenmiştir.

 

“Dijitalleşme” vurgusu yapıldı

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi ve KOSGEB tarafından “Girişimcilik, İnovasyon ve  KOSGEB Destekleri” konulu bir konferans düzenlendi.

 

 

Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü’ndeki Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Bartın Vali Vekili Haluk Nuri Ballı, Bartın Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz, KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, KOSGEB Bartın İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu, İŞKUR İl Müdürü Ali Solak, SGK İl Müdürü Mustafa Şaban Çengel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Akkaş, Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Şoförler Odası Başkanı Özcan Uzun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, KOSGEB desteklerinden bahsederken KOBİ’lerin önemi ve neden desteklenmesi gerektiği konusuna da değindi. Türkiye’deki mevcut işletmelerin yüzde 99’undan fazlasının KOBİ olduğunu belirten Kendirci, ülkemizde gerçekleştirilen istihdamın yüzde 72’sini, katma değerin yüzde 42’sini, ihracatın da 36,4’ünü gerçekleştirildiğini söyledi. Pandemi döneminde hiçbir hizmetlerinde aksama olmadığına dikkat çeken Kendirci, 2021 yılında 70 bin işletmeye ulaştıklarını kaydetti.

 

 

2022 yılında uygulamaya alınan “Mikro ve Küçük İşletmelere İstihdam Desteği”ne ilişkin rakamları da paylaşan Kendirci, söz konusu program kapsamında 2022 yılı başından itibaren 31 bin 500 işletmeye 57 bin istihdam desteği verdiklerini aktardı. KOSGEB olarak 2010 yılından itibaren girişimcilik destekleri kapsamında 137 bin işletmenin kurulmasına ön ayak olduklarını belirten KOSGEB Başkan Yardımcısı Kendirci, bu 137 bin işletmeye 4 milyar TL destek verdiklerini, Bartın’da da 2010 yılından itibaren 490 işletmenin girişimcilik destekleriyle kurulduğunu açıkladı. Kendirci, önümüzdeki dönemde de girişimcilik desteklerinin çeşitlendirerek, artırarak ve güçlendirerek devam ettirileceğini belirtti. KOSGEB Başkan Yardımcısı Kendirci, son olarak da gençlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

 

 

“İş birliği içinde olmaktan mutluyuz, gururluyuz”

 

 

Vali Vekili Haluk Nuri Ballı da Bartın’a her anlamda katkı sağlayan Bartın Üniversitesi’nden övgü bahsederken “Bartın ilinde gördüğümüz bir şey var; Sayın Rektörümüz binaların içine hapsetmemiş. İlimizle diğer illerle hatta uluslararası olarak çalışmaları interaktif bir şekilde alışverişine devam edip dilimin yayılmasına öncülük etmekte ve bundan dolayı kendisini kutluyorum. Burada biz Bartın Valiliği olarak bu tür faaliyetleri Üniversitemizin başta Sayın Rektörümüzün gayretlerini destekliyoruz, iş birliği içinde olmaktan mutluyuz, gururluyuz. Üniversiteler şehirle beraber, yönetimle beraber, hep beraber hareket ettiğinde başarılı sonuçlar alacağına inanıyoruz. Biz de bu tür toplantılara katıldığımızda bir şeyler öğreniyoruz” dedi.

 

 

Rektör Uzun: “Önümüzdeki 30 yıl içerisinde farklı bir hale bürünecek”

 

 

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise konuşmasında girişimcilik, inovasyon ve dijitalleşme vurgusu yaptı. Meslekleri önümüzdeki 30 yıl içerisinde farklı bir hale bürüneceğinin öngörüldüğüne işaret eden Rektör Uzun, “Bugün günümüzde insanlar geleceğin dünyasında neler olabileceğini oturuyor, düşünüyor ve bugünden görmeye çalışıyor, hazırlıklı oluyor. Gelecekte neler olabilecek, iklim değişikleri olacak, başka şeyler olacak, teknoloji değişimlerle olacak. Bugün doğan çocukların tek bir meslekle çalışarak emekli olamayacağını biliyor yani iş yaşamları boyunca birden fazla meslek değiştirmek durumunda kalabileceklerini öngörüyorlar. Fakat bazı meslekler hızla kaybolacak. Bu değişim eskiden yavaştı şimdi çok hızlı olacak. Bazı meslekler çok hızlı kaybolacak yeni meslekler ortaya çıkacak o meslekler çok hızlı bir şekilde evrilecek. Bu yıl yaptığınız meslekler önümüzdeki bir 30 yıl içerisinde farklı bir hale bürünecektir. Yoğun bir biçimde yazılım, dijitalleşme bunlar girecek” ifadelerini kullandı.

 

 

“Son 5 dönemde daima ilk 5’teyiz”

 

 

Bartın Üniversitesi’nin artık markalaştığına vurgu yapan Rektör Uzun, Bartın Üniversitesi’nin TÜBİTAK projelerindeki başarılarından da söz ederek “Üniversitemiz artık Türkiye’de bir marka. Üniversitemiz son çağrı döneminde öğrenci projelerinde Türkiye’de 3’üncü olmuştur. Bu azımsanacak bir şey değil. 133 projede Türkiye’de üçüncüyüz son 5 dönemde daima ilk 5’teyiz. Girişimci olmak için ilk önce bir proje yapmanız lazım. Bir projesi olmayanlardan girişimci olmaz. Türkiye Petrolleriyle ortak bir proje yapıyoruz arkadaşlar şu doğalgaz çıkarıyorlar ya onlarla birlikte ortak proje yapmaya çalışıyoruz. Orijinal bir fikrimiz var. Onlara da anlattık hoşlarına gitti. Bir yıldır uğraşıyoruz arkadaşlar yakaladığımızı da alacağız yani. Geçen hafta en son toplantımızı yaptık. Artık iş rayına girdi. Şimdi bizim ciddiye alınmamız sizin bu projeleri yapmanız 5 dönemdir yapıyor olmanız bizim insanların bakış açısının değişmesine sebep olacak” diye konuştu.

 

 

Akdağoğlu’ndan öğrencilere çağrı: “Faydalanmanızı bekliyoruz”

 

 

KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu da “KOSGEB’in bir kamu kurumu, Sanayi Bakanlığının ilgili kuruluşu ve bütçesini tamamen Bakanlığın bütçesinden alan bir kurumdur. Ülkedeki işletmelerin bir kısmını KOBİ’ler oluşturuyor. KOSGEB 81 ilde yapılanması olan bir kurum, 88 tane merkez Müdürlüklerimiz var, 107 tane KOSGEB temsilciliğimiz, 17 tane de teknolojik geliştirme bölge merkezimiz vardır. KOSGEB çok fazla destek veriyor. 15 taneden fazla destek programımız var. Bugün girişimcilere sağladığımız destek üzerinden konuşacağız. Devletimiz hem KOSGEB ticaret Bakanlığımız, İŞKUR, kalkınma ajansımız, TÜBİTAK gibi kurumlar vasıtasıyla dünyada en fazla destek veren, en fazla sayısal olan, oransal destek veren ülke, ülkelerden demiyorum yani en azından 2 sene önce yaptığımız çalışmaya kadar bu böyleydi. O yüzden bunlardan sizlerin faydalanmanızı bekliyoruz. 3 tane farklı destek programımız var” diyerek KOSGEB destekleri hakkında gençlere ve katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

 

 

Konuşmaların ardından da Girişimci Esmanur Yılmaz ve Aybars Kabarık öğrencilerle başarı öykülerini ve girişimcilik deneyimlerini paylaştı.

ETİKETLER : KOSGEB Bartın Üniversitesi
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›