Gençlerde “dumanlı” hava sahası!

Bartın’da tütün ürünleri ve sigara kullanımı çocuklar ve gençler arasında giderek yaygınlaşıyor.
Bu haber 2022-05-05 10:53:35 eklenmiş ve 349 kez görüntülenmiştir.

 

“Halk sağlığı sorunu” haline geliyor

 

 

Kübra Nur Ak

 

 

Bartın’da tütün ürünlerinin çocuklar ve gençler arasında kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Sigara, nargile gibi tütün ürünleri gençlerin ellinden düşmüyor.

 

 

Çocuklarda ve gençlerde sigara ve nargile kullanımının yaş sınırı gün geçtikçe düşüyor. Geçmişte sigara kullanımı orta yaşlı kesim tarafından tüketilirken günümüzde 20 yaşından küçüklerin ellerinde sigara mevcut. Özellikle son zamanlarda elektronik sigara ve nargile kullanımı gençlerde ağırlıkta. Son zamanlarda gelen zamlar da gençlerin sigara kullanımına etkili olmadı. Günde ortalama 10 adet ve daha fazla sigara kullanımı gençler arasında yaygın.

 

 

Başta kanserler olmak üzere kalp krizleri, akciğer hastalıkları, KOAH ve damar tıkanıklığına sebep olan tütün ürünlerinden yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor.

 

 

Pasif içicilerde de aynı etkiler!

 

 

Günümüzde artan kanser hastalığının başlıca nedeninin sigara olduğunu bildikleri halde bu alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Vazgeçmek isteyenler bir süre bırakıyor fakat tekrar başlıyor. Bunların yanında pasif içicilerde bu durumdan en ağır şekilde etkileniyor.

 

 

Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak ve uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarıyor, aynı zamanda sigara içmeyenler de kalp hastalığı riskini arttırıyor.

 

 

Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artıyor. Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı, asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazla olduğunu söyleyen uzmanlar, tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olurken, başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazla.

 

 

Başkalarının tütün dumanına sadece 5 dakika maruz kalmanın bile kalp krizlerini tetikleyebildiği kanıtlanmakta, süre uzadıkça bu risk katlanarak artmakta.

 

 

Sigara dumanından pasif etkilenen vatandaşlarda ise kalp-damar hastalıklarını arttırdığı, tam dumansız hava sahası olan yerlerde kalp krizlerinin yüzde 60 oranında azaldığı görülmekte.

 

 

Sigara içmeyenlerde sigara dumanına maruziyet akciğer kanserini yüzde 32 oranında arttırdığı, sigaraya maruz kalan genç kadınlar da meme kanseri riskinin yüzde 90 arttığı, menapoz öncesi kadınlar da 2.6 kez daha fazla meme kanserine yakalandığı görüldü. Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 arttı.

 

 

Solunum hastalıkları, iş yeri veya sosyal ortam da sigara dumanına maruz kalmak KOAH ve erişkin astımına neden oldu.

 

 

Sigaranın ortaya çıkardığı hastalıklar!

 

 

Tütün ürünlerinin ortaya çıkardığı etkileri uzmanlar şu şekilde sıraladı, gözlerde tahriş, sulanma, yanma, baş ağrısı, burunda rahatsızlık, akıntı, öksürük, boğaz ağrısı, kalp hızı ve tansiyonun yükselmesi, solunum yakınmalarda artış ve enfeksiyonlar, var olan hastalıkların alevlenmesi, kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi, astım ve alerji gibi ölümcül hastalıkları beraberinde getirmekte.

 

 

Bu kapsamda sigara kullanımı kişi sağlığını tehdit ederek, tüm dünya arasında “halk sağlığı sorunu” olarak geçiyor.

 

 

Çocukların ve genç yaştaki bireylerin bazıları bu konuda ebeveynlerini örnek alırken bazıları da arkadaş çevresinden etkileniyor.

 

 

ETİKETLER : Sigara tütün ürünleri Bartın gençler
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›