Bartın-Amasra hattı için önemli gelişme!

Kurban Bayramı’na sıfır Covid-19 vakası ile girmeyi ümit ettiklerini ifade eden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, doğalgaz konusuyla ilgili de “Amasra Belediyesi şuan doğalgazla ilgili olarak üstlenici firmanın yani bölgemizde ihaleye alan firmanın taleplerinin tamamını Meclis’ten oy birliğiyle geçirmiş bir belediye. Bu konuda BOTAŞ yani devletin de ortağı olan kurumdan Bartın-Amasra arası hattı çekmesini sonrasında da ilgili firmanın Amasra içerisindeki dağılımı sağlamasını bekliyoruz” dedi.
Bu haber 2022-05-05 10:37:42 eklenmiş ve 546 kez görüntülenmiştir.

 

Meclis’ten karar alındı!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Her 3 ayda bir düzenlediği toplantılarda basın mensuplarıyla bir araya gelerek Amasra gündemi ve Belediye çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, son toplantısını bayram öncesinde gerçekleştirdi.

 

 

Bartın’daki ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcileriyle Amasra Öğretmen Evi’nde bir araya gelen Çakır, Amasra Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi.

 

 

Geçtiğimiz 3 ayın değerlendirmesini yapan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ilk olarak karla mücadele çalışmalarına değinirken Kurban Bayramı’na sıfır vakayla girmeyi ümit ettiklerini ifade ederek “Karla mücadele malum bu sene bölgemiz için zorlu oldu. Batı Karadeniz de tarihin en yoğun yağışlarından birini aldı. Belediye olarak bu süreçte de elimizden geleni yaptık. Hemşerilerimizi trafik açısından mağdur etmeden bu dönemi atlatmış olduk. Yine aynı zamanda en büyük mağduriyet yaşayan sokak hayvanlarını Belediyemiz ve hayvan severler aracılığıyla sahip çıkmış olduk. Ve yine Covid’in sıfırlanmaya yakınlaştığı günleri yaşıyoruz Amasra’da umarım Kurban Bayramı’na da sıfır vakayla gireceğiz. Daha öneki yıllarda sizlerin de aracılığıyla Covid’in giremediği kent olarak adımız anılmıştı. Umarım bu sene de yine tedbirlere de dikkat ederek, tedbirlerin birçoğunu devam ettirmeye gayret ediyoruz” dedi.

 

 

Genelde Bartın, özelde Amasra konuşuldu

 

 

Başkan Çakır, Amasra’nın ve Amasra Belediyesi’nin son 3 ayını şöyle değerlendirdi:

 

 

“Sizinle bir araya geldiğimiz süreçten sonra Devrek’te bir Batı Karadeniz Kalkınma Birliği toplantısına katıldık. Sadece Bartın ve Amasra üzerinde değil bölgemiz üzerinde de kalkınma adına kalkınmanın turizmin yönü adına bir sunum gerçekleştirdik. Yine 18 Mart’ta Amasra’da görev yaparken kaybettiğimiz şehit olan dalgıç Astsubay Hakan Karataş’ın adını bir parkın ismine verdik. Bu süreçte İç Anadolu Belediyeler Birliğimize hem Belediyemize verdikleri destekler için hem de birlikte çalışma koşulları olanaklarıyla ilgili sohbet etmek üzere bir ziyarette bulunduk. Ankara Büyük Şehir Belediyemize, yine ilimizin her iki vekilini de ziyaret ettik, genelde Bartın, özelde Amasra için birlikte neler yapabiliriz bunları konuştuk.

 

 

30 Mart’ta Amasra Belediyemizin gönüllülerince oluşturulan Sesamos Türk Sanat Müziği Korosuyla kışa veda konserimizi gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

 

“Biz de üstümüze düşeni yapmış olduk”

 

 

Malum ülkemizin en önemli gündemlerinden bir tanesi fiyat artışı. Enerji maliyetleri bu nedenle Özel Halk Otobüslerimizin zam talebiyle ilgili en yoğun kullanılan Kaleşah Mahallemizde, Kaleşah Mahallelilerimizle toplantı yaptık. Ve seçim döneminden bu yana hep tekrar ettiğimiz bir sloganımız var; ‘Güzel İşler Birlikte Yapılır, Birlikte Bitirilir’ diye, kararı bu nedenle birlikte aldık. Aslında bununla ilgili şunu da söyleyebilirim. Sonuç itibariyle vatandaş da Belediyede Özel Halk Otobüsü işletmecileri de memnun olmadı. Yani iptal oldu. Belediye olarak Özel Halk Otobüslerimizden aldığımız katkı paylarını almadık. Böylece daha düşük bir zam oranı yansıdı hemşerilerimize ama sonuçta fiyat artışları geliri aynı oranda artmayan çalışanları, emeklileri, işsizleri, yani toplumun tüm kesimlerini negatif etkiliyor. Biz de üstümüze düşeni yapmış olduk.

 

 

Ramazan ayı boyunca da özellikle pandeminin etkisiyle krizinde etkisiyle ekonomisini zor çeviren insanlarımıza destek olmakta gayret etti. Yine kumanya desteği sağladık. Sembolik olarak muhtarlarımıza her mahallede mütevazi yaşayan ailelerimizle birlikte iftar yaptık. Daha önceki toplantılarımızda ifade ettiğimiz kardeş Belediyemiz Çankaya tarafından ihalesine çıkılacak. Hemen Belediyemizin karşısındaki Kültür Park’tan terminal alanına kadar olan bölgenin bir peyzaj yenileme projesiyle ilgili süreci tamamlayıp ihale noktasına gelmiş olduk. Bu süreçle ilgi Çankaya Belediye Başkanımızı ziyaret ettik.

 

 

“Toplumun tüm kesimleriyle birlikte ürettik”

 

 

Yine bu dönemde en son yaptığımız yurtiçi ziyarette Bartın, Zonguldak, Karabük dernekleriyle bir araya geldiğimizde son toplantımızda anlatmıştım yanılmıyorsam 1 saatin üzerinde Amasra konuşmuştuk. Biz de sizlerin de bildiği otoparkla ilgili yaşadığımız sıkıntıyı da kendileriyle paylaşmıştık. Bu sorunun çözümü konusunda hem Belediyemize desteklerinden ürettiğimiz projeyi ki bu projeyi de daha önce ifade ettiğim için özet olarak söyleyeyim. Toplumun tüm kesimleriyle birlikte ürettik. Yani kentteki bütün kitle örgütleri, siyasi partileri, muhtarlarımızı çağırdığımız toplantılarla oluşturduğumuz projeyi getirmiştik. Bakanlığa kadar bu projeyi destekledikleriyle ilgili dekorasyon yayınlandı. Biz tüm Karaelmas bölgesi olarak adlandırdığımız büyük Zonguldak diyelim bölgenin derneklerinin de bu konudaki desteği için teşekkür ediyoruz.

 

 

“Belediyemize de maddi anlamda iyi gelen bir süreç oldu”

 

 

Ülkemizin kuruluşunun en önemli dayanaklarından biri olan hatta belki en önemlisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kuruluş yıldönümü olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızda etkinliklerle halkımızla bir araya geldik. Çocuklarımızı Anıtkabir’e ve Meclise ziyarete gönderdik. Sezonumuz yaklaştığı için şehir içi ulaşımı belediyenin görevleri arasında biraz önce özel halk otobüsleriyle ilgili bahsetmişti. Yine bir taksi ihalemiz vardı. Taksi ihalemizi yaptık. Aslında kent merkezimizde 4 Kaleşah Mahallemizde 2 taksimiz vardı duraklarda. Kent merkezine 4 daha ilave yaparak geçen yaz yoğunlukta yaşadığımız taksi bulmama sıkıntısına çözüm bulduk. Tabi belediyemize de maddi anlamda iyi gelen bir süreç oldu.

 

 

“En önemli bir projeydi bizim için”

 

 

Yine bizim için önemli başlıklardan bir tanesi de bir projemizin İsveç Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı tarafından kabul edilmiş olmasıydı. Hak temelli politikalar yani çocuk, kadın, cinsiyet temelli ya da pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyan gruplarla ilgili birçok konuda ortak çalışmalar yürüteceğimiz birçok ülkeyi de içinde barındıran bir projede paydaş olduk. Bu proje içeriğinde Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, Ukrayna ve final Çalıştay’ının  İsveç’te yapıldığı hem belediyenin kurumsal kapasitesini geliştirecek, sonrasında da halkımızda farkındalığı arttıracak en önemli bir projeydi bizim için.

 

 

“Amasra içerisindeki dağılımı sağlamasını bekliyoruz”

 

 

Bir başka başlığımız, doğalgaz meselesi, Amasra Belediyesi şuan doğalgazla ilgili olarak üstlenici firmanın yani bölgemizde ihaleye alan firmanın taleplerini tamamını Meclis’ten oy birliğiyle geçirmiş bir belediye. Bu konuda BOTAŞ yani devletin de ortağı olan kurumdan Bartın-Amasra arası hattı çekmesini sonrasında da ilgili firmanın Amasra içerisindeki dağılımı sağlamasını bekliyoruz. Bu konuyla ilgili belki direk işimiz olmamasına rağmen yıllık nüfus ortalamalarını konaklama verileriyle birleştirerek ilgili kurumlara yazdık. Yani Amasra’nın 2019 yılı verisini biliyorum. Sadece konaklama. İl Kültür Turizm Bakanlığımızdan aldığımız verilerle paylaşıyorum, ortalama nüfusumuz 23 bin 200.

 

 

“Otopark meselesini takip etmeye devam ediyoruz”

 

 

Sefa Park Amasra için oldukça önemli. Geldiğimizde kiracıdaydı. Amasra halkının birinci talebiydi; Belediye tarafından işletilmesini sağladık ve devam ediyor. Geçen yıl burada bir pozitif ayrımcılık yaptık sadece sezonluk aldığımız arkadaşlarda kadın arkadaşlarımızı tercih ettik. Ciddi de bir memnuniyet yarattı bu pozitif ayrımcılığa bu sene de devam edeceğiz.

 

 

Otopark meselesini daha önce de anlattım. Bu senede yine bürokrasiyle, siyasetle yerel yönetimle el birliğiyle hem misafirlerimiz hem turizmden ekmek yiyen insanlarımız hem de kent sakinleri için önemli bir mesele. Takip etmeye devam ediyoruz.

 

 

Amasra gastronomisi tanıtılacak!

 

 

Bizim için önemli başka bir başlık; Amasra’mızın 3 bin yıllık tarihini her zaman anlatırız. Amasra sadece deniz, kum, güneş, tatil beldesi değil gastronomi değeriyle, yani sadece balık, salata da değil, doğal güzelliğiyle, endemik bitkileriyle sadece kestane de değil, yine tarihsel arka planıyla Allah vergisi turizm için oluşturulmuş bir kent. Dolayısıyla bu tarihi başlık çokta kentimiz üzerinden işlenmemiş. Bununla ilgili bir fuara katılacağız. 11-13 Mayıs tarihleri arasında. Bu alana dair ilgisi olan sponsorluk eden firmalar ile bir araya geleceğiz. Yine dezavantajlı gruplardan olan belki 1 yaş bebeklerin mama ihtiyacı olan ailelerinin mama ihtiyacını karşılıyoruz. Bu sosyal sorumluluk projelerimizde bir tanesi.

 

 

“Belediye dahil işlem yapamıyoruz”

 

 

Belediyemizin üst katında tuğlaların göründüğü alanı fark ediyorsunuzdur. Aslında Amasra’nın belediyesine yakışmıyor. Belki aklınızdan şu geçebilir, belediyenin burayı yapacak gücümü yok acaba? İlgili alanlar koruma bölgesi ilan edildi. Belediye dahil işlem yapamıyoruz. Çivi çakamıyoruz. Bu Koruma Amaçlı İmar Planı dediğimiz süreç kentte binlerce insanın sorununu çözen, önünü açan bakanlık onaylı bir plan sürecidir. Bizim için de oldukça değerlidir. Binlerce insanın sorununu çözen, önünü açan, kullanım ve koruma kararlarını netleştiren Bakanlık onaylı bir plan sürecidir. Bizim için de oldukça değerlidir. Şeffaf bir şekilde de yürütüldüğünü daha önce de anlatmıştım. Böylelikle birkaç hemşerimize anlattığımda fark ettim bunu, ‘Belediye neden tuğlalarla durur Allah aşkına?’ diyen çokmuş aslında da bana soran yokmuş. Ben anlatınca anlaşıldı, belki sizin de daha önce aklınıza gelmiştir. Kökü aslında koruma amaçlı imar planı dediğimiz meseleydi. Amasra yıllar sonra en geniş tabanda tartışılan, şeffaf bir şekilde yürütülen bir koruma amaçlı imar planı sürecinde, her ne kadar bizden önceki yönetim döneminde başlamış olsa da tamamlamış ve binlerce hemşerimizin ihtiyacını görmüş, sorununu çözmüş oldu.”  

ETİKETLER : Recai Çakır Amasra Belediyesi BOTAŞ
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›