Bartın’da Ata’mızı andık

Bartın’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80. Yıldönümü nedeniyle anma programı gerçekleştirildi.
Bu haber 2018-11-10 13:22:32 eklenmiş ve 307 kez görüntülenmiştir.

 

 

Ahmet KARADENİZ

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk için ilk olarak 10 Kasım sabahı Bartın Valiliği önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Bartın Valisi Sinan Güner başta olmak üzere Bartın protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri gaziler, şehit yakınları, askeri erkan, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk huzuruna çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören kapsamında saatler 09.05’i gösterdiğinde ise Bartın’da hayat durdu. 2 dakika boyunca çalan sirenin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve sonrasında ise İstiklal Marşı’mız okundu.

 

 

Program Kültür Merkezi’nde devam etti

 

Atatürk’ü Anma programı Bartın Valiliği’nin önündeki törenin ardından Kültür Merkezi’nde devam etti. İl protokolünün tamamının Kültür Merkezi’ndeki program da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.

Buradaki programda günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Bartın İMKB Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Soner Kaykı tarafından yapıldı. 57 yıllık kısa ömrüne olağan üstü başarılar sığdıran Ulu Önder Atatürk’ün başarılarından bahsederek şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 80. ölüm yıldönümünde O’nu bir kez daha anmak ve biraz daha anlamak için toplanmış bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun 1981 yılında 152 üye ülkesinin oybirliğiyle yapmış olduğu Atatürk tanımlaması şöyledir; ‘Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.’ 57 yıllık kısa ömrüne olağan üstü başarılar sığdıran Atatürk’ün başarılarının ardındaki sırrı şu sözlerinde gizlidir; ‘Ben çocukken elime geçen iki kuruşun birini kitaplara vermeseydim, bu yaptıklarımın hiçbirini başaramazdım.’

 

“Özlemle anıyor ve daha iyi anlıyoruz”

 

Atatürk’ün çocukluğunda başlayan kitap tutkusu, savaş zamanı cephede bile sürmüş ve ömür boyu devam etmiştir. Öyle ki Atatürk’ün okuduğu kitap sayısının yaklaşık 4 bin olduğu tespit edilmiştir. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı’ndaki düşmanları daha sonra O’nun hakkında bakalım neler söylemişler; İngiltere Başbakanı Lioyd George şöyle demiş; ‘Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki 20. Yüzyılın dâhisi Türklere nasip oldu ve kader onu bizim karşımıza çıkardı.’ Yunanistan Başbakanı Venizelos ise; ‘Bir ulusun hayatında bu kadar kısa sürede, bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapan Mustafa Kemal,hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmıştır ve bundan dolayı Türkler övünebilir.’ Tabi ki O’nunla övünüyoruz. Bu övünçle; O’nu her yıl artarak devam eden sevgi ve özlemle anıyor ve daha iyi anlıyoruz. Ruhun şad olsun Atam.”

 

Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

 

Kaykı’nın konuşmasının arından da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce il genelinde düzenlenen “Atatürk’ü Anlamak” konulu kompozisyon ve şiir yarışmasında birinci olan öğrenciler eserlerini okudu. Sonrasında ise Atatürk Haftası dolayısıyla il genelinde düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Bartın Valisi Sinan Güner tarafından takdim edildi.

Programın devamında ise Bartın İMKB Ortaokulu tarafından “Atatürk Gençleri” konulu öğrenci gösterisi yapıldı. Anma programı son olarak ise Atatürk Oratoryosu ile sona erdi.

 

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›