Balcı’dan o karara karşı dava!

Zafer ve Çevre Köyleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fahrettin Balcı, Ulus Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Akören ve Üçsaray köylerinin “Zafer, Ulu, Üçsaray, Akören Söküler ve Ceyüpler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nden çıkarılması kararına karşı dava açtı. Bir açıklama yaparak itiraz süresi bitmeden hiçbir şekilde üyelerin üyelik hakkının bitmeyeceğini de gündeme getiren Balcı, geçtiğimiz ay “Zafer, Ulu, Üçsaray, Akören Söküler ve Ceyüpler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nden çıkarılma kararı alınan Akören ve Üçsaray köyleri üyelerinin hala kooperatif üyesi olduğunu belirtti.
Bu haber 2022-04-21 09:30:20 eklenmiş ve 828 kez görüntülenmiştir.

 

“Kooperatif yönetimi yaklaşık 20 gündür kanunsuz iş yapmaktadır”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Zafer ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kendisine bağlı Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyünde, Orman Kanunun 34. Maddesine istinaden kooperatife üye hane sayılarının yüzde 51’in altına düştüğü gerekçesiyle kooperatiften çıkarılması için geçtiğimiz ay olağanüstü şekilde toplanmıştı.

 

 

Kongrede Kooperatif Başkanı Mustafa Güney ile bu iki köyün kooperatif üyeleri arasında tansiyon yükselirken sert tartışmalar ve gergin anlar yaşanmış, Jandarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi alındığı kongrede Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyündeki Kooperatif üyeleri kooperatiften çıkmak istemediklerini dile getirmişti.

 

 

Tartışmanın ve arbedenin yaşandığı kongrede yapılan oylamada “söz konusu köylerin kooperatiften çıkarılması” yönünde oy çokluğuyla karar alınırken Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyündeki Kooperatif üyeleri karara şerh düştürerek konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtmişti.

 

 

1 aylık itiraz süresini beklemeden kooperatif yönetiminin alelacele üyelere tebligat gönderip üyeliklerinin bittiğini, Ticaret Odasına gidip “sahte” kongre tutanağı ile başvuru yaparak isim hakkını değiştirdiğini, hiçbir şey olmamış gibi resmi işlemlere başlamış olduklarını söyleyen Zafer ve Çevre Köyleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fahrettin Balcı, konuyla ilgili bir açıklama yaparak itiraz süreci henüz dolmadan hatta işletmeden iş alıp 19 Nisan itibariyle iş dağıtımı gerçekleştirildiğini gündeme getirdi.

 

 

“İtiraz edeceğimizi söylemiştik”

 

 

Ulus Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Akören ve Üçsaray köylerinin “Zafer, Ulu, Üçsaray, Akören Söküler ve Ceyüpler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nden çıkarılması kararına karşı dava açan Zafer ve Çevre Köyleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fahrettin Balcı, Kooperatifi Üyeleri’ne hitaben bir basın açıklaması yaptı. Kararla ilgili itiraz süreci dolmadan kooperatif yönetimin kanunsuz iş yaptığını iddia eden Balcı, açıklamasında şöyle dedi:

 

 

“31 Mart 2022 günü gerçekleşen Olağanüstü Kongresinde ve onun öncesinde yaptığımız tüm itiraz ve uyarılara rağmen usulsüz ve kanuna aykırı olarak yapılan kongrede yüzde 25 konusu bahane edilerek üyelerin üzerinde psikolojik baskı uygulayarak oluşturulan havada yapılan kongre sonucu başta Akören, Üçsaray, Ceyüpler Köyleri üyelikten çıkarılmak istenmiş daha sonra bilinmeyen bir nedenle Ceyüpler listeden çıkarılarak Akören ve Üçsaray köyleri hiçbir Kanuni maddeye dayandırılmadan keyfi bir kararla isim hakkı ve üyelerin üyelik hakkı sona erdirilmişti. Ben ve Denetleme kurulu başkanı kongre tutanağına şerh koyarak kongrenin usulsüz ve yanlış olduğunu belirtmiştik ve itiraz edeceğimizi söylemiştik.

 

 

İtiraz süresi beklenmeden iş dağıtımı gerçekleştirildi!

 

 

Buna rağmen 1 aylık itiraz süresini beklemeden kooperatif yönetimi alelacele üyelere tebligat gönderip üyeliklerinin bittiğini, ticaret odasına gidip sahte kongre tutanağı ile başvuru yapıp isim hakkını değiştirip, hiçbir şey olmamış gibi resmi işlemlere başlamış olup hatta işletmeden iş alıp bugün itibariyle iş dağıtımı gerçekleştirildi.

 

 

“Kooperatif yönetimi kanunsuz iş yapıyor”

 

 

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kanunsuz yapılan her şeyin mutlaka bir karşılığı vardır. Kooperatif yönetimi yaklaşık 20 gündür kanunsuz iş yapmaktadır. Zafer ve Çevre Köyleri Kooperatifi 2017’de tasfiye edilmiş yapılan itirazlar sonucu tasfiyeden dönülmüş yapılan kongre ile kooperatif çalışmalarına başlamıştı. Kayyumun itirazı sonucu mahkeme kararları Yargıtay’a taşınmıştır. Şimdi bu Kooperatif Yönetimi Yargıtay’da mahkemesi devam eden bir kooperatiften nasıl üye çıkarıyor? Hangi kanunla bunu yapıyor? Bir boşanma davasında bile mahkeme sonuçlanmadan karı-koca bir başkasıyla resmi olarak evlenemezken, bu yönetim ne hesap ederek böyle bir kongre yapma cesaretini kendinde buluyor. Bu bilinmeden yapıldıysa bunun hesabını kim verecek? Bilerek yapıldıysa vay halimize…

 

 

“Kanun önünde hesabı sorulacak”

 

 

İtiraz süresi bitmeden hiçbir şekilde üyelerin üyelik hakkı bitmez. Yani şuan Akören ve Üçsaray köyleri üyeleri hala Zafer ve Çevre Köyleri Kooperatifi üyesidir.

 

 

Tüm üyelerin iş hakkı saklıdır ve işletme ve Tarım İl Müdürlüğüne gerekli itiraz yapılmıştır. Kooperatif yönetimi kanunsuz yaptığı tüm resmi işlemlerin altında kimin imzası var ise kanun önünde hesabı sorulacaktır. Kongre tutanağı hakkında imzası olan memurlar Valilik ve Tarım İl Müdürlüğüne şikayet edilmiştir. Kooperatifler kanununda yer almasına rağmen bugüne kadar hiç uygulanmayan her kongrede 650 üyeye dağıtılması gereken kar payının dağıtmadığı da dava dilekçesinde yer almıştır. Bundan sonra her bir üyemiz kooperatifin kazandığı yıllık kâr payından hakkını alacak. Ben bu kooperatif için abimi mahkeme verdim. Üç senedir herkes şahittir ki varımı yoğumu bu kooperatif uğruna harcadım. Ne yazık ki gelinen son noktada en büyük vefasızlığı ve haksızlığı yaşamış durumdayım. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Biz hakkımızı aramak ve tüm üyelerimizin haksızlığa uğramaması için mahkemeye başvurduk. Karar yüce Türk adaletinindir. Hakkı haykıranlara selam olsun.”

ETİKETLER : Fahrettin Balcı Zafer ve Çevre Köyleri Ulus Asliye Hukuk Mahkemesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›