CHP İl Başkanı Karakaş’tan çok konuşulacak sözler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, geçtiğimiz gün bir basın toplantısı düzenleyerek Bartın Belediyesi 2021 Yılı Faaliyet Raporu ve kömür çıkarmak için yaptığı başvuru sonucunda Hattat Holding’e verilen “Lavvar Tesisi için ÇED Gerekli Değildir kararı” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bartın Belediyesi 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu yeterli bulmadıklarını kaydeden CHP İl Başkanı Karakaş, 391 sayfadan oluşan faaliyet raporunda Bartın Belediyesi’nin halka dokunan, Bartın halkının gerçek ihtiyaçları için hizmet üreten ya da üretecek olan hiçbir projeye yer verilmediğini gördüklerini söyledi. Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığının açık ve net olarak ortada olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı Karakaş, bu süre içinde de Türkiye Taşkömürü Kurumuna ödemesi gereken yüklü miktardaki tazminatı ödemekten kaçınan Hattat Holding’le yapılmış olan Rödovans Sözleşmesi’nin devlet tarafından derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirterek sahanın TTK’ya devredilerek gençlere iş sahası açılması gerektiğinin altını çizdi.
Bu haber 2022-04-15 11:10:31 eklenmiş ve 308 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, geçtiğimiz gün bir basın toplantısı düzenleyerek Bartın Belediye Meclisi’nde görüşülen ve tartışılan 2021 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

 

 

Bartın Belediyesi 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu  yeterli bulmadıklarını kaydeden CHP İl Başkanı Karakaş, 391 sayfadan oluşan faaliyet raporunda Bartın Belediyesi’nin halka dokunan, Bartın halkının gerçek ihtiyaçları için hizmet üreten ya da üretecek olan hiçbir projeye yer verilmediğini gördüklerini söyledi.

 

 

7 Nisan 2022 günü yapılan Belediye Meclisi Toplantısında Belediye Meclis Üyesi Av. Ahmet Çavuşoğlu’nun ifade etmiş olduğu görüş ve önerilerin tamamının CHP Meclis Grubunun görüş ve önerileri olduğunu da dile getirerek hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, yaşam koşullarının kolaylaştırıldığı, üretimin arttığı, işsizliğin olmadığı, şehir estetiğinin sağlandığı, tarihi dokunun özenle korunduğu ve yaşatıldığı, sosyal ve kültürel yaşamın geliştirildiği, kültür ve sanat etkinliklerinin belli siyasi partilerin ideolojilerine göre değil her kesime herkese göre düzenlendiği bir Bartın’ı yaşamak istediklerini belirten CHP İl Başkanı Karakaş, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

 

“2021 Yılı Faaliyet Raporu yeterli değildir”

 

 

“Bartın Belediye Başkanlığının 2021 Yılı Faaliyet Raporunu CHP Grubu olarak dikkatle inceledik. Toplam 391 sayfa kuşe kağıda basılmış kitap şeklindeki rapor tümüyle rutin belediyecilik hizmetlerinden oluşan Belediye Başkanlığına bağlı müdürlüklerin yaptığı işlerin fotoğraflarını içeren fotoğraf albümü gibi düzenlenmiş faaliyet raporu olduğunu gördük. 391 sayfadan oluşan faaliyet raporunda Bartın Belediyesi’nin halka dokunan, Bartın halkının gerçek ihtiyaçları için hizmet üreten yada üretecek olan hiçbir projeye yer verilmediğini gördük. Yine iki yılı aşkın süredir devam etmekte olan pandemi döneminde Bartın Belediyesi’nin  halkın ihtiyaçlarına yönelik hiçbir proje bu raporda yer almamıştır. Pandemi döneminde halka yapılması ekonomik ve sosyal yardımlar Belediye tarafından yeteri kadar yapılmazken  Bartın Belediyesi tercihini bu dönemde bile yapım ihaleleri ile betona yatırım yönünde  sürdürmeye devam etmiştir.

 

 

Geçmişte yokluk kuyruklarını görmüştük. 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ise artan bir biçimde yoksulluk kuyruklarını görmeye başladık. Bu konuda bizlerin Bartın Belediyesi’nden beklentimiz bu dönemde betona yatırım yerine ‘hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi’ adına yoksul kesimlere sosyal yardımların artırılması ve Bartın Belediyesi tarafından yapılan sosyal yardımların hangi miktarda ve nasıl yapıldığına ilişkin yeterli bilgi ve verinin bu faaliyet raporunda yer almasıdır. Bartın İli toplam 200 bin kişi nüfusu ile Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerin mahalleleri gibidir. Bartın belediyesi İl belediyesi olarak önümüze getirdiği bütçe rakamlarına göre sadece merkez ilçede değil bütün il genelinde çocukların açlık ve yoksulluğuna çözüm üretemiyorsa söyleyecek bir söz bulamıyorum. Maalesef Bartın Belediyesinin 2021 Yılı Faaliyet Raporu bu açıdan da yeterli değildir.   

 

 

“Vakit kaybetmeden Bartın İlinin Trafik Master Planını yaptırın”

 

 

Bartın’ın en önemli problemlerinden biri olan şehir içi trafik, toplu ulaşım, otopark  sorunları ile ilgili bu  faaliyet raporunda geliştirilen hiçbir proje olmadığı gibi gittikçe kronik bir hal alan bu sorunları çözme adına yapılan bir proje de olmadığı görülmektedir. Yerelde MHP ve AKP iktidarının siyasi nemalanma adına alelacele kararları ile çözmeye çalıştıkları toplu ulaşım problemleri halen ve artan bir ivmeyle devam etmektedir. Ortak akılla üretilmeyen, bilimsel ve istatistiki verilere dayanmayan çözüm öneriyle bu türden problemlerin çözülemeyeceği ve bugün olduğu gibi gelecekte daha büyük problemlere neden olacağı bilinen bir gerçektir. Bartın halkının talepleri doğrultusunda buradan bir kez daha uyarmak istiyoruz. Bartın Belediyesi’nde göreve başlattığınız bir trafik mühendisi ile kangren haline gelen Bartın’ın trafik ve ulaşım problemini çözemezsiniz. Daha fazla vakit kaybetmeden Bartın İlinin Trafik Master Planını yaptırın.

 

 

Öğrencilere destek artırılmalı!

 

 

Bartın Belediyesi Üniversite ile birlikte çalışarak ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri tespit etmeli; başta ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri olmak üzere tüm üniversite öğrencilerine desteğini artırmalı sorunlarına kalıcı çözümler üretmeli ve öncelikle başta beslenme ve ulaşım olmak üzere öğrencilerin mevcut problemleri çözülmeli ve sorunlarına kalıcı çözümler üretilmelidir. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki Bartın Belediyesinin 2021 yılı faaliyet raporunda bu sorunlara ilişkin hiçbir bilgi ve veri yoktur.

 

 

Bütün temel gıda maddelerindeki aşırı fiyat artışları, halkımızın sağlıklı ve ucuz gıdaya erişememesi bilinen bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bartın Belediyesinin 2021 Yılı Faaliyet Raporunda tarımsal üretime yönelik raporlanan hiçbir çalışma ve yatırım yok. Bizler devletin verdiği desteklerin yanında Belediye tarafından tarımsal üretime yönelik projelerle çiftçi ve köylümüzün teşvik edilmesini yerelde tarımsal kalkınma adına verilen destekler ve alım garantileri ile tarımsal üretim artırılmalı çiftçiler desteklemeli yıllardır devam eden göç tersine döndürülmelidir. 

 

 

“Cemal Akın’ın özel reklam panosu haline dönüştürülmüş”

 

 

Bartın Belediyesinin 2021 yılı faaliyet raporunda önceki yıllarda ihale etmekten vazgeçtiği ve belediyenin işlettiği billboardla ilgili reklam gelirlerinin azlığı (66 bin 19 TL) dikkat çekici derecede düşüktür. Ayrıca billboardları incelediğimizde belediye tarafından işletmeye alındığından bu yana bakım onarım ve yenileme yapılmadığı görünen bir gerçektir. Şu anda daha fazla gelir elde etmeye yönelikte de bir pazarlama çalışması yok bildiğimiz kadarı ile. Bartın Belediyesinin daha çok gelir elde etmesi amacı ile ihale etmediği billboardların Siyasal İktidarın ve Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ın özel ilan panosu gibi kullanılması yapıştırılan afişlerin güncelliğini kaybetmesine rağmen aylarca asılı kalması gerçekten düşündürücüdür . Kemer köprü önündeki mega light olarak adlandırılan ve ilgili komisyona kaldırılacağı ifade edilerek fiyat bile  belirlenmeyen en pahalı reklam panosu bile ekrana dönüştürülerek belediye faaliyetlerini anlatır gibi görünerek Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ın özel reklam panosu haline dönüştürülmüştür.

 

 

“Halk otobüsü sahiplerinin zor günler geçirdiğinin farkındayız”

 

 

Halk otobüsleri ile ilgili sorunlar Meclis toplantısı sırasında bir miktar tartışılmakla birlikte ilgili komisyonlara havale edilmiş olup Mayıs Ayı Meclis Toplantısında  gündeme alınacaktır. Gelen akaryakıt zamları nedeni ile Bartın halkının da halk otobüsü sahiplerinin de gerçekten zor günler geçirdiğinin bilincindeyiz. Bu konu ile ilgili CHP Meclis Grubu olarak yoğun bir biçimde çalışarak gücümüz yettiğince kalıcı bir çözüm üretme adına elimizden geleni yapacağız.

 

 

Bizler Bartın’da yaşamak değil, Bartın’ı yaşamak istiyoruz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, yaşam koşullarının kolaylaştırıldığı, üretimin arttığı, işsizliğin olmadığı, şehir estetiğinin sağlandığı, tarihi dokunun özenle korunduğu ve yaşatıldığı, sosyal ve kültürel yaşamın geliştirildiği, kültür ve sanat etkinliklerinin belli siyasi partilerin ideolojilerine göre değil her kesime herkese göre düzenlendiği bir Bartın’ı yaşamak istiyoruz.”

 

 

“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, hattat sana güvenmiyoruz”

 

 

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, uzun yıllardır verilen termik santral mücadelesinin ardından Hattat Holding’in bu kez de kömür çıkarmak için Bakanlığa yaptığı başvuru sonucunda verilen “Lavvar Tesisi için ÇED Gerekli Değildir kararı” ile ilgili de açıklamada bulundu.

 

 

Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığının açık ve net olarak ortada olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı Karakaş, bu süre içinde de Türkiye Taşkömürü Kurumuna ödemesi gereken yüklü miktardaki tazminatı ödemekten kaçınan Hattat Holding’le yapılmış olan Rödovans Sözleşmesi’nin devlet tarafından derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirterek sahanın TTK’ya devredilerek gençlere iş sahası açılması gerektiğini belirtti. CHP İl Başkanı Karakaş, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

"Bartın-Amasra halkının açmış olduğu davalar sonucu, termik santral hayali yargı duvarına çarpan Hattat ‘Ben termik santral yapmayacağım, kömür çıkaracağım’ diyerek, ocaktan çıkacak kömürü yıkayıp kalorisini yükseltecek Lavvar tesisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED Gerekli Değildir’ iznini alarak zaman kazanmaya, yerel yöneticilerle birlikte aynı karede görünmeye çalışarak Bartın-Amasra halkı üzerinde edinmiş olduğu olumsuz itibarını da tekrar kazanmaya çalışmaktadır.

 

 

“Son çırpınışlarını yapmaya devam ediyor”

 

 

Hangi Hattat’a inanacağız? Daha düne kadar ‘Ben kömürcü değilim, ben sanayici Hattat’ım, Amasra’ya termik santral kurmaya geldim’ diyen Mehmet Hattat’a mı, 16 Mart 2022 tarihinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ı şirket yöneticileri ile birlikte ziyaret ederek ‘Santral işi bitti, kömür çıkaracağız’ diyen, proje ömrü sadece 1 yıl olan lavvar tesisi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ iznini alan Mehmet Hattat’a mı? İki farklı açıklama yapan, termik santral kurmak gibi boş bir hayal ile yanıp tutuşan Mehmet Hattat’ın ayak oyunlarını iyi biliyoruz kendisine inanmıyor, güvenmiyoruz. Eğer kömür çıkarma konusunda samimi ise Bartın-Amasra halkına ‘Kesinlikle termik santral yapmayacağım’ diye açıklama yaparak, kaybetmiş olduğu davaların dosyalarının temyiz sürecinden vazgeçer. Oysa o tam aksi yönde hareket ederek ‘çıkmamış candan umut kesilmez’ diyerek son çırpınışlarını yapmaya devam ediyor.

 

 

Hileli başvuru olduğunun kanıtı!

 

 

Bartın-Amasra halkının misafirperverliğini, hoşgörülü olmasını yanlış anlayan, yaşananlardan ders çıkarmayıp dönüp dolaşıp yine gelen ve her seferinde kafasını duvara çarpan Mehmet Hattat’a Cumhuriyet Halk Partisi İl örgütü olarak, doğasına, çevresine, geleneklerine bağlı, özgürlüklerine ve yaşam alanına müdahale edilmesinden hoşlanmayan ve bunu da fiili meşru mücadelesi ile kanıtlayan Bartın-Amasra halkını daha fazla oyalamaktan vazgeçmesini öneriyoruz. Bartın halkı özellikle termik santral konusunda deneyimlidir, bürokrasi ile, siyasetçiler ile birlikte görüntü vermek için yapılan şirinlikleri doğru okur, yapılanları da unutmaz. 7’den 70’e halkın tüm kesimlerinin Bartınspor’umuzun şampiyonluğunun kutlamalarına ve 3. lige çıkma mücadelesine kilitlendiği bir süreçte, halkın temsilcisi siyasetçilerle, seçilmiş belediye başkanı ile aynı karede görüntü verme çabalarını, Bartınspor’umuzun forması ile birlikte yerel yöneticilerle görüntü vererek yöre halkı üzerindeki olumsuz imajını giderme çabalarının boşuna olduğunu da hatırlatmak isteriz. Halkın üzerinde yaratmış olduğu kötü izlenimin, bölge halkına yaşattığı kabusun hafızalardan silinebilmesi, ancak termik santral konusunun bir daha açılmamak üzere kapanması ile mümkün olacaktır.

 

 

Bakanlık tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen Lavar ÇED’ine baktığımızda, 2045 yılına kadar 56 milyon ton işletilebilir tüvenan rezervin çıkarılacağı ve yıkama işleminden sonra 43.5 milyon ton satılabilir kömür elde edileceği düşünülen lavvar tesisinin ömrünün  projede sadece 1 yıl olarak veriliyor olması bile başlı başına hileli başvuru olduğunun kanıtıdır.

 

 

“Rödovans Sözleşmesi devlet tarafından derhal sona erdirilmeli”

 

 

Termikçi Hattat 17 yıl boyunca, Amasra B sahasındaki taş kömüründen 1 kg bile çıkarmamıştır. Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığı açık ve net olarak ortadadır. Bu süre içinde de Türkiye Taşkömürü Kurumuna ödemesi gereken yüklü miktardaki tazminatı ödemekten kaçınan Hattat Holding’le yapılmış olan Rödovans Sözleşmesi devlet tarafından derhal sona erdirilmeli, saha TTK’ya devredilerek gençlerimize iş sahası açılmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.

 

 

“Yalanlarını duymaktan bıktık usandık”

 

 

Hattat’ın Amasra B sahasından taşkömürü çıkaracağı, AKP iktidarı ve küçük ortağı MHP’nin yereldeki temsilcileri aracılığı ile ocağa 2 bin işçi alınacağı yalanlarını duymaktan bıktık usandık. Geçtiğimiz aylarda yaptıkları gibi yine aynı yalanlarla   köylerimizde gençlerimizi işe alım vaatleri ile partilerine yani AKP ve MHP’ye üye yapmaya çalışacaklar ama şunu iyi bilsinler ki Bartın halkının artık bu yalanlara karnı tok. Boş  vaatlerle halkı oyalamayın eğer istihdamı artıracaksanız 600 - 650 kişi ile üretim yapmaya çalışan Amasra Taşkömürü İşletmesine bin- bin 500 işçiyi hemen alın, hem istihdamı hem de kömür üretimini kısa vade de artırın. Dünyada yaşanan enerji krizinin ülkemizdeki etkilerini bizzat yaşayarak öğreniyoruz. Artan kömür  ve enerji fiyatlarının toplumun geniş kesimlerini nasıl etkilediğini, yakın çevremizdeki fabrikaların bile durma noktasına geldiğini görüyor biliyoruz.   

 

 

“Bu sevdanızdan vazgeçin”

 

 

Ülkemizi yönettiğiniz 20 yıldan bu yana emekliliği gelenler emekli ederek yerine yeni işçi almayarak kapanma noktasına getirdiğiniz Amasra Taşkömürü İşletmesini kapanma noktasına getirdiğinizi biliyoruz.

 

 

Hattat’ın kömür çıkaracağı, çıkarmış olduğu kömürü de lavvar işleminden geçirdikten sonra çevredeki termik santrallere satacağı yalanları ile halkı kandırmaya çalışmayın. Yatırım yapmayarak işçi almayarak İçini boşalttığınız Amasra Taşkömürü İşletmesini özelleştirmeyi aklınızın köşesinden bile geçirmeyin. Yalan üzerine kurulu bir termik santral sevdasını hala sürdüren Hattat ile birlikte karşılıklı çıkar ilişkisine girmeyi, koruyup kollamayı düşünen yöneticiler, siyasetçiler bu sevdanızdan vazgeçin. Bu halk yaşananları ve yaşatılanlara unutmaz, yeri ve zamanı geldiğinde de bunun hesabını sandıkta sorar.”

ETİKETLER : CHP Selim Karakaş 2021 Yılı Faaliyet Raporu Bartın Belediye Meclisi
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›