Bartın Üniversitesi Ukrayna’daki öğrenciler için kılavuz yayınladı!

Ukrayna’da eğitim gören öğrenciler için Bartın Üniversitesi’ne yatay geçiş başvuruları, 15 Nisan’da sona erecek.
Bu haber 2022-04-12 15:00:01 eklenmiş ve 152 kez görüntülenmiştir.

 

Yatay geçiş başvuruları 15 Nisan’da sona erecek

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi Ukrayna’da eğitim gören öğrenciler için başvuru kılavuzu yayınladı.

 

 

Bartın Üniversitesi resmi internet sitesinde yayınlanan kılavuza göre; 11 Nisan (dün) Pazartesi günü itibariyle başlayan yatay geçiş başvuruları 15 Nisan Cuma günü sona erecek.

 

 

Bartın Üniversitesine geçişi şartlar belirliyor!

 

 

Ukrayna’da faaliyet gösteren ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bir Yükseköğretim kurumunda örgün (yüz yüze) eğitim veren bir diploma programında kayıtlı olan ve bu diploma programının hazırlık sınıfı, ara sınıfları veya son sınıfında bulunan öğrenciler, ÖSYS/YKS Kılavuzundaki şartlar çerçevesinde Bartın Üniversitesi’ne yatay geçiş yapabilecek.

 

 

2021-2022 eğitim ve öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar için yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking olacak.

 

 

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi ve önceki dönemlerde kayıt yaptırmış olan öğrenciler yatay geçiş başvurusu yapabilecek.

 

 

İlk binde olan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olunması gerekiyor

 

 

Başarı sıralaması şartı aranan programlara yatay geçiş için Ukrayna’daki programa kayıt yapılan yıldaki; ÖSYS/YKS’ ye girmiş ve kılavuzda yayımlanan başarı sırasına sahip olunması veya Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması, başarı sırası aranmayan programlar için ise Ukrayna’daki programa kayıt yapılan yıldaki; Türkiye’de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının ÖSYS/YKS sınavında en düşük taban puanına sahip olunması, özel yetenek programlarında ise ilgili yılın ÖSYS/YKS’de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olunması veya ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde ilk binde olan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olunması gerekiyor.

 

 

Taban puanı karşılama şartı!

 

 

Önlisans programları için, Ukrayna’daki bir programa başvurup o program için gerekli hazırlık sınıfında okuyanlar da dahil olmak üzere, ilgili yükseköğretim programına kayıt oldukları yıldaki YGS/TYT puanları ile meslek yüksekokul programlarımızın o yıldaki taban puanını karşılamak şartıyla önlisans programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunulabilecekler.

 

 

Asgari puan şartı sağlamaları şart!

 

 

Ortaöğretiminin tamamını yurt dışında örgün olarak okumuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile uluslararası öğrenciler de Ukrayna’daki diploma programına uluslararası sınav (SAT1, ACT, ABİTUR, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, Uluslararası Bakalorya (International Baccalauréat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) sonucu ile kayıt yaptırmış öğrencilerin yatay geçiş başvurusunda bulunacağı programlarımız için Bartın Üniversitesi’nin ilgili yılda kabul ettiği uluslararası sınav asgari puan şartını sağlamış olmaları gerekiyor.

 

 

Bu kapsamda Başarı sıralaması aranan programlar için, öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması, başarı sırası aranmayan programlarda ise ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde ilk binde yer alma şartı aranacak.

 

 

En yakın diploma programına yerleştirilebilecek!

 

 

Öğrencilerin Ukrayna’ da öğrenim gördüğü diploma programının Bartın Üniversitesinde eşdeğerinin bulunmaması halinde, ilgili programın ders kazanımları ve içerikleri Bartın Üniversitesi’nin mevzuatı çerçevesinde değerlendirilerek öğrencilerin talepleri doğrultusunda, ilgili birimin intibak komisyonlarının kararı ile en yakın diploma programına yerleştirilebilecek.

 

 

Diploma programları arasında yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılacak. Değerlendirmede ulusal ve uluslararası sınavlardaki puan üstünlüğü dikkate alınacak.

 

 

Başarı şartını taşıyan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjanın yarısı kadar yedek aday ilan edilecek. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılacak.

 

 

Kimler özel öğrenci olabilir?

 

 

Yatay geçiş hakkı elde edememiş ancak Ukrayna'daki bir yükseköğretim kurumunun örgün bir eğitim programında kayıtlı olan öğrenciler, Bartın Üniversitesi programlarında özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam edebilecekler.

 

 

Özel öğrencilik için başvurular ne zaman?

 

 

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi ve öncesinde Ukrayna’daki tanınan bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış ve yatay geçiş şartlarını sağlamayan öğrencilerin 11-15 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar not durum belgesi, öğrenci belgesi, ÖSYS/YKS puanını gösteren internet çıktısı veya uluslararası sınav sonuç belgesi, pasaport fotokopisi ile birlikte özel öğrencilikten yararlanmak istediği programın bağlı olduğu enstitü/fakülte/meslek yüksekokuluna şahsen başvuru yapması gerekiyor.

 

 

Yatay geçiş başvurusu yapan ancak yararlanamayan öğrencilerin ise 26-29 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar not durum belgesi, öğrenci belgesi, ÖSYS/YKS puanını gösteren internet çıktısı veya uluslararası sınav sonuç belgesi, pasaport fotokopisi ile birlikte özel özel öğrencilikten yararlanmak istediği programın bağlı olduğu enstitü/ fakülte/meslek yüksekokuluna şahsen başvuru yapması gerekiyor.

 

 

Ayrıca kılavuzda Bartın Üniversitesi’ndeki kontenjanlara da yer verildi.

 

ETİKETLER : Bartın Üniversitesi başvuru kılavuzu Ukrayna
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›