112 Acil Çağrı Merkezi, 2021 yılında 258 bin 989 çağrı karşıladı

Bartın’da 112 Acil Çağrı Merkezi, 2021 yılında 258 bin 989 çağrı aldı. Bu çağrıların 92 bin 885’i vakaya dönüşen çağrı yani asıllı çağrılar olurken 166 bin 104 adeti ise vakaya dönüşmeyen çağrılar oldu. Bu veriler oransal olarak karşılaştırıldığında; vakaya dönüşmeyen çağrıların oranının yüzde 64 olduğu görüldü. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Enver Çayır, Çağrı Merkezi’nin işleyişi ile ilgili bilgiler verirken Batı Karadeniz Grup Komutanlığı’nın Amasra’da olması dolayısıyla Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerinden “158 Sahil Güvenlik” hattına düşen çağrıların da Bartın 112 Acil Çağrı Merkezi’nce karşılandığını söyledi. 2019 yılında faaliyete geçirilen “Engelsiz 112” uygulamasıyla ilgili de bilgiler veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Çayır, engelli vatandaşların ücretsiz olarak telefonlarına, tabletlerine, indirdikleri uygulamayla görüntülü görüşme yaparak çağrı alıcılarla görüşebildiğini aktarırken Yeni Nesil 112 Yazılımı ile Türkiye genelinden gerçekleşen e-Çağrıların da (e-CALL), Acil Çağrı Merkezi üzerinden karşılandığı bilgisini verdi. Asılsız çağrılarla 112 Acil Çağrı Merkezi’nin meşgul edilmemesi konusunda da toplumsal bir çağrıda bulunan Çayır, bu kapsamda 2022 yılında iki tane para cezası uygulandığını söyledi.
Bu haber 2022-04-11 11:36:17 eklenmiş ve 185 kez görüntülenmiştir.

Gereksiz arama yapan 2 kişiye yaptırım uygulandı!

 

 

Kübra Nur AK- ÖZEL HABER

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın ‘yeni nesil çağrı merkezi’ olan tek numarada acil çağrıları karşılama projesi ‘112 Acil Çağrı Merkezi’ sistemine Bartın’da 2019 yılında dahil oldu.

 

 

Bu proje kapsamında 112 Acil Çağrı Merkezi kurumuna hizmet veren, Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne ait çağrı birimleri olan 110 İtfaiye, 112 Acil Sağlık, 122 AFAD, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 177 Orman Yangın, ve 158 Sahil Güvenlik acil çağrı numaraları ile aynı çatı altında toplandı.

 

 

Bartın 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Enver Çayır, “158 Sahil Güvenlik” numarasının da “112 Acil Çağrı Merkezi”ne entegre edilmesiyle Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerinden bu hatta gelen çağrıların Bartın 112 Acil Çağrı Merkezi’nce karşılandığını dile getirirken “Acil Çağrı Merkezi”nin işleyişiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

 

 

Adres ve konum bilgileri alınıyor

 

 

Ayrı ayrı kayıt oluşturulmadan, vakit kaybı olmadan vakaya daha çabuk müdahale edildiğini kaydeden Çayır, “İlk çağrımızı biz 110 ile Ocak 2019 yılında çağrı almaya başladık. Bu şekilde devam etti. 30 Ocak 2019 tarihinde ‘yangın ihbar’, 25 Eylül 2019’da ‘Sıhhi imdat’ ve ‘jandarma imdat’, 29 Ocak 2020 tarihinde ‘polis imdat’, 5 Şubat 2021 tarihinde ‘orman yangın ihbar’, 12 Mayıs 2021 tarihinde ‘sahil güvenlik’ ve 22 Haziran 2021 tarihinde ALO AFAD Çağrı Merkezimize alarak faaliyete geçmiştir. Bizim sistemimize Acil Çağrı Merkezi sisteminde numaraların gizlenmesi mümkün olmadığı gibi adres ve konum bilgileri alınmakta ve görüşmeler saklanmaktadır” dedi.

 

 

Vakit kaybını önlüyor!

 

 

112 Acil Çağrı Merkezi’nin vakaya müdahalede de vakit kaybını önlediğini dile getiren Çayır, şunları söyledi:

 

 

“Acil çağrı numaraları tek çatı altında toplanmadan önce çok çok fazla numara olduğu için kafa karıştırıyordu ‘155’ aranıp ‘112’ isteniyordu ya da polis olay yerine vardığında burada yaralı varmış deyip acilen sağlıktan ambulans isteniyordu bu da vakit kaybı oluyordu. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan kişinin numarası ve bulunduğu yer ekranda otomatik verildiğinden artık adres almada kolaylıklar oluyor. Bu da vakit kaybını önlüyor bir olaya ait birçok arayan kişi olabiliyor ya da aynı kişi birden fazla arayabiliyor vaka tekrarı olarak ayrı ayrı bir kayıt oluşturulmadığından olaya müdahale ekipleri, olağan işlerini daha rahat yapabiliyor.”

 

 

Gereksiz çağrılarda ısrarcı olanlara idari para cezası!

 

 

Saha ekiplerinin sadece gerçek çağrılara yönlendirildiğine dikkat çeken 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Çayır, gereksiz aramalarda ısrar eden kişilere de idari yaptırım uygulandığını hatırlatarak Bir olaya ait birden çok aramanın olayın başlangıcından bitişine kadar ses kaydı olarak kaydediyor. Ayrıca olaya giden ekiplerimizin müdahalesi vaka formu olarak kayıt altına alınıyor. Bu da orada olayda gecikme olup olmadığının kontrol edilebilmesini sağlıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi’nde düşen aramalarda gereksiz aramalar çağrı alıcılar ile en kısa zamanda kapatılmaya çalışılıyor, bu da sahada görev yapan ekiplere iletilen çağrılarda önemli ölçüde kolaylık sağlıyor. Yani gerçek çağrılar sadece saha ekiplerine yönlendiriliyor. Gereksiz aramalarda ısrar eden kişilere de idari yaptırım uygulamaları ile idari para cezası alması sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“Afet Acil Mobil Uygulaması” da 112’ye entegre edildi

 

 

Afet Acil Mobil uygulamasının da 112 Acil Çağrı Merkezi’ne entegre edildiğini belirten Çayır, “Ayrıca Afet Acil Mobil uygulaması 112 Acil Çağrı Merkezine entegre edilmiştir. Afet bölgelerinde AFAD acil kullanıcıları tek tuşla 112 acil çağrı merkezine ulaşarak durumlarını bildirebilmekte ve yardım taleplerini iletebilmektedirler. Ayrıca afet anında sesli görüşme imkanı olmayan vatandaşlar ise uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak mesaj yoluyla da iletişim kurabilmektedirler” dedi.

 

 

“Engelsiz 112” ile erişim kolaylığı!

 

 

2019 yılında faaliyete geçirilen “Engelsiz 112” uygulamasıyla ilgili de bilgiler veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Çayır, engelli vatandaşların ücretsiz olarak telefonlarına, tabletlerine, indirdikleri uygulamayla görüntülü görüşme yaparak çağrı alıcılarla görüşebildiğini aktararak “Engelsiz 112 uygulaması, engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda ihtiyaç duydukları ilgili 112 birimine hızlıca bağlanmalarını ve yaşadıkları, gördükleri acil durumu kolayca ilgililere bildirmelerini sağlamak üzere geliştirilmiştir. Engelli vatandaşlarımız ücretsiz olarak kişisel telefonlarına indirecekleri mobil uygulama aracılığıyla 112 Acil Çağrı Merkezine anında bildirimde bulunabilir, yetkin 112 personeli ile görüntülü konuşma başlatabilir ya da anlık mesajlaşma ile yine uygulama üzerinden yaşadığı (sağlık, güvenlik, yangın vb.) sorunları bildirebilir. Engelli vatandaşlarımız dilerse uygulama üzerinden hâlihazırda var olan sağlık problemlerini kayıt edebilir, acil durumda ulaşılacak yakınlarının iletişim bilgilerini sisteme girerek 112 personelinin ‘Acil Çağrı’ anında bu bilgileri görmesini sağlayabilir. Böylece süreçte daha etkin ve hızlı hizmet verilmiş olacaktır. Engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda yazılı ve görüntülü olarak çağrı merkezine ulaşabilirler. Özellikle konuşma engeli olan vatandaşlarımızın acil çağrı merkezine hızla erişmeleri amaçlanmıştır” diye konuştu.

 

 

Araç içi acil çağrı sistemi!

 

 

Yeni Nesil 112 Yazılımı ile Türkiye genelinden gerçekleşen e-Çağrıların da (e-CALL), Acil Çağrı Merkezi üzerinden karşılandığının bilgisini veren Çayır, kaza anında 112 Acil Çağrı Merkezinin otomatik olarak aranmasıyla kazazede bilinçsiz olsa dahi, kaza yerinin coğrafi koordinatlarının ve ilgili diğer bilgilerin çağrı merkezine iletildiğini belirterek “Aracınızdaki e-Call cihazı, kaza anında ciddi bir darbe ikazı alır almaz en yakın 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak kaza yerinin coğrafi koordinatlarını ve ilgili diğer bilgileri çağrı merkezine iletebilmektedir. Araç içerisindekiler bilinçlerini kaybetseler dahi, kurtarma ekiplerine kazanın olduğu yerin bilgisini ve araçtaki hasar miktarını verebilmektedir. Sistemin devreye girmesi ile birlikte araç içerisindeki konuşmalar olay anında 112 acil çağrı merkezindeki görevliler tarafından dinlenebilmektedir. Ekipler dakikalar içerisinde olay yerine intikal ederek olaylara müdahale edebilmektedir” dedi.

 

 

Yabancı dil desteği!

 

 

Yabancı vatandaşlar için de yabancı dil desteği sağlandığını söyleyen 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Enver Çayır, Bir de bunun yanında özellikle yabancı dil desteği, örneğin herhangi bir çağrı merkezine yabancı dilde bir çağrı düştüğünde alınan çağrı Ankara Acil Çağrı Merkezine yeni nesil 112 sayesinde yönlendirilmekte ve 112’yi arayan kişi yabancı olarak İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dilinde taleplerini konferans yoluyla Ankara 112 Acil Çağrı Merkezine yabancı dil havuzu operatörlerine iletebilmekte ve acil çağrı hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Bunun yanında tabi daha başka yabancı diller olmaz mı? Olur. Bizim havuzumuzda olmayan Ankara’dan başka yabancı dil desteğini istiyoruz veya bulamadık. Olmuyorsa da en azından kontuarla irtibata geçerek yabancı dil desteği almaya çalışıyoruz. Arayan kişiye burada mutlaka dönüş yapılır” ifadelerini kullandı.

 

 

“Mutlaka geri dönüş sağlıyoruz”

 

 

112 Acil Çağrı Merkezi’ne düşen tüm çağrılara mutlaka geri dönüş sağlandığını da vurgulayan Çayır, şunları söyledi:

 

 

“Bizim mesela çağrı yoğunluğu olduğu zamanlar olur o çağrı yoğunluğu olduğu zamanlarda çağrı kuyruğa düşer veya kişi talebinden vazgeçer ve kapatır biz bunlara mutlaka dönüş sağlarız bu geri dönüşü neden yaparız, kişi belki bayıldı veya telefonun sonunu getiremedi veya gerçekten tehlikeli bir durumda kaldı kapattı yani olabilir. Bizim ekranlarımızda kişinin olay yeri gözüktüğü için ya da telefon numarası gözüktüğü için biz bunu emniyet vasıtasıyla, jandarma vasıtasıyla tespit ederek direk olaya genelde müdahale sağlayabiliyoruz. Konum bilgisi tespit edilebilir zaten bizim otomatik ekranlara düşüyor. Bizim amacımız; çağrı alıcıların ekranı önündeki adresi ona sorarak teyit ettirmektir. Bizim çağrı alıcımız ekranda herhangi bir şey göremezse direk olarak adresi sorar. Yani isminden ziyade ya da kimliğinden ziyade bizim çağrı alıcımızın görevi adresi sormaktır. Çünkü adresi biz alırsak oraya en yakın ekibi en yakın zamanda yönlendirmiş olacağız. Bizim sistemimiz otomatik olarak ilk çağrının alındığından son çağrının ya da olay bölgesindeki müdahalenin sonuna kadar her şeyimiz sistemde kayıt altındadır. Bu da örneğin emniyet olay yerine gitti, sağlık olay yerine gitti, itfaiye olay yerine gitti, itfaiye diyor ki ‘ben yangını söndürdüm olay yerinden ayrılıyorum’, sağlık dedi ki, ‘ben hastayı aldım ambulansta hastaneye yetiştirdim olay yerinden ayrılıyorum’, emniyet der ki ‘ben asayişi sağladım olay yerinden ayrılıyorum’ der ve vaka kapanır.”

 

 

2021 yılında 258 bin 989 çağrı!

 

 

2021 yılı istatistiklerinden de bahseden Çayır, Bartın’da 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 258 bin 989 çağrı geldiğini bilgisini paylaşarak “2021 yılında Çağrı Merkezimize 258 bin 989 çağrı gelmiştir. Bunun yanında direk kurumsal bazlı olarak mesela doktor ararsa direk sağlığı arayabiliyor. Bu da bizim sisteme girer fakat çağrı alıcı olarak düşmez. Ama toplam çağrıda gözükür. Bu çağrıların 92 bin 885 adeti vakaya dönüşen çağrı yani asıllı çağrı bunun 166 bin 104 adeti ise vakaya dönüşmeyen çağrıdır ama buradaki 166 yani bunu orana vurursak yaklaşık olarak yüzde 36’ya yüzde 64 yani 36 gerçek çağrı 64 asılsız çağrı ama biz her şeye asılsız, gereksiz, çağrı diyemiyoruz. Vatandaş gerçekten bir şey sormak için aramıştır yolu kaybetmiştir, bu da gereksiz çağrı değildir” dedi.

 

 

Okullarda eğitimleri veriliyor!

 

 

Toplumsal bilinci ve farkındalığı artırmak amacıyla okullarda eğitim faaliyetleri sürdürüldüğünü söyleyen 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Çayır, söz konusu eğitimlerle tüm ilköğretim okullarına ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederken “Biz okullarda eğitimle farkındalığı arttırarak gereksiz çağrı ve arama sorununu çözmeye çalışıyoruz. Çünkü; bir gereksiz çağrının ardından gelen ikinci gerekli bir çağrının saniyelerle bile olsa zaman kaybında kişiye ulaşmada ya da onun talebini almakta gecikme olduğunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Yani bizim amacımız herkesin anında telefonuna cevap verebilmek” dedi.

 

 

Vefa çağrıları alınmaya devam ediyor

 

 

Pandemi dolayısıyla oluşturulan Vefa Grupları için de çağrıların 112 Acil Çağrı Merkezi’nce karşılandığını hatırlatan Çayır, “2021 yılında özellikle vefa gruplarımız vardı pandemi döneminde, bunlara gelen çağrılar da bizim burada sistem üzerinden geldi. 65 yaş üstü vatandaşlarımız kronik akciğer hastası, böbrek, KOAH, hipertansiyon vs. karşılanması amacıyla alınan vefa çağrıları 112 hattı üzerinden alınmaya devam edilmiştir. Buna göre de 2021 yılında vefa talepleri olarak 112 üzerinden 505 adet talep gelmiş bunları biz yönlendirmişiz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Kabahatler Kanununa göre asılsız çağrıdan dolayı cezai işlem uygulandığına dikkat çeken Çayır, 2022 yılında Bartın’da 2 tane para cezası uygulandığını söyledi.

ETİKETLER : 112 Acil Çağrı Merkezi Enver Çayır Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›