Bartın Kadın Platformu Amasra’dan çağrı yaptı

Amasra’da toplanan Bartın Kadın Platformu, “Savaş mağduriyetinin üstüne bu şekilde incitilen tüm kadınların yanındayız. Barış için, kadınlar ve çocuklar için Karadeniz kıyısından, Amasra'dan barış çığlığımızı yükseltiyoruz. Savaşa yol açan ataerkinin, patriyarkanın ve erkek iktidarın tam karşısında dimdik duruyoruz ve tekrarlıyoruz; savaş değil barış istiyoruz, hemen şimdi istiyoruz” diyerek barış çağrısı yaptı.
Bu haber 2022-04-07 10:50:23 eklenmiş ve 134 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Barış istiyoruz, hemen şimdi istiyoruz”

Kübra Nur AK

 

Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken Bartın Kadın Platformu Üyeleri, Amasra’da toplanarak bir basın açıklaması yaptı.

Savaşa “hayır”, barışa “evet” diyen Bartın Kadın Platformu Üyeleri, kendi hazırladıkları “BARIŞ” yazılı bez afişi de açarken barış için, kadınlar ve çocuklar için Karadeniz kıyısı Amasra’dan barış çığlıklarını yükseltti.

Ukrayna’da ve dünyanın her yerinde barış istediklerini belirten Kadın Platformu adına açıklamayı Yonca Alemdar yaptı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki bu yakıcı savaşın hemen durmasını istediklerinin altını çizen Alemdar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Karadeniz’in karşı kıyısına bombalar düşüyor, savaş devam ediyor ve savaşın korkunç yıkımları sürüyor. Bartın Kadın Platformu olarak bu yakıcı savaşın hemen durmasını istiyoruz.

Bugün üzerimizde dünya dillerinde barış sözümüzle buradayız. Türkçe, Lazca, İngilizce, Hemşince, Ermenice, Almanca, Kürtçe, Arapça, İtalyanca, Zazaca, Rusça, Ukraynaca, Fransızca, Yunanca ve İspanyolca sözcüklerle Amasra’dan barış çığlığımızı yükseltiyoruz. Savaş değil, barış istiyoruz.

Karadeniz’in kıyıları; Türklerin, Rumların, Ermenilerin, Çerkezlerin, Romanyalı Yahudilerin, Abhaz, Abazin, Çeçen nice halkların kıyımlarına, sürgün edilişlerine, göçe zorlanarak savaş koşullarında ana vatanlarından kopartılmasına şahitlik etmiştir. Karadeniz halkları savaşları, mübadeleleri, sürgünleri bildiğinden barış der hep…  Biz kadınlar barış istiyoruz, hemen şimdi istiyoruz.

 

“Savaşı değil barışı istiyoruz” 

 

Barış bizim için sadece bir sözcük değil, halkların barış içinde eşit, özgür, mutluluk ve refah içinde yaşamasıdır. Karadeniz’den Yunanistan’a göç etmek zorunda bırakılan Pontus Rumlarının ‘katastrofi’, Karadeniz kıyılarınca sürgün edilen Çerkeslerin ‘vahşi katliam’ olarak tanımladığı savaşı değil barışı istiyoruz.

Emperyalistlerin paylaşım kavgaları Afganistan, Filistin, Irak, Suriye ve Kuzey Afrika'dan sonra Rusya ve Ukrayna üzerinden yürüyor. Savaştan en çok kadınlar etkileniyor. Savaşlar, erkek egemen dünyada şiddetin meşru hale gelmesine, kadınların ganimet olarak görülmesine, şiddetin artmasına, göçlere ve kadınların temel haklarına ulaşamamasına neden oluyor. Tam da bu yüzden Ukrayna’da ve dünyanın her yerinde barış istiyoruz.

 

“Amasra’dan barış çığlığımızı yükseltiyoruz”

 

Savaş fırsat bilinerek Ukraynalı kadınlar hakkında yapılan eril şakaları, mizahı ve cinsiyetçi yorumları şiddetle kınıyoruz. Savaş koşullarına sığınarak cinsel şiddeti meşrulaştıran bu eril zihniyeti tanıyoruz. Hiç kimse savaş üzerinden mizah yapamaz, cinsel şiddeti meşrulaştıramaz. Müsaade etmiyoruz.

Savaş mağduriyetinin üstüne bu şekilde incitilen tüm kadınların yanındayız. Barış için, kadınlar ve çocuklar için Karadeniz kıyısından, Amasra’dan barış çığlığımızı yükseltiyoruz. Savaşa yol açan ataerkinin, patriyarkanın ve erkek iktidarın tam karşısında dimdik duruyoruz ve tekrarlıyoruz; savaş değil barış istiyoruz, hemen şimdi istiyoruz.”

Açıklamanın ardından kadınlar, barış sloganları da atarak “barış” çağrılarını bir kez daha yineledi.

 

ETİKETLER : Bartın Amasra Rusya Ukrayna Bartın Kadın Platformu savaş barış
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›