Muhtarlar bilgilendirildi

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce düzenlenen toplantıyla kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen 6292 sayılı Kanuna yönelik yapılan çalışmalar hakkında muhtarlara bilgiler verildi. Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, başvuru süresinin bitimine 25 günden az bir zaman kaldığını hatırlatırken başvuruların belirtilen sürede yapılmaması halinde vatandaşların doğrudan satın alma haklarını yitireceklerini söyledi.
Bu haber 2018-11-08 09:14:19 eklenmiş ve 236 kez görüntülenmiştir.

 

 

Aydın Geçgen

 

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce tarımsal amaçlı kullanılan 2/B taşınmaz satışlarıyla ilgili olarak köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Muhtarların yoğun katılım gösterdiği toplantıda bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

“Bilindiği üzere 2/B Kanunu (6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun) 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanundan daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesini sağlamak için, süresi içinde başvurmayanların, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlerin, taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlerin, başvuru ve ödeme süresi 30 Kasım 2018 tarihine kadar uzatılmıştır. Bugün itibariyle başvuru süresinin bitimine 25 gün yani bir aydan az günümüz kalmıştır. Bu Kanunla, 2/B alanlarında; vatandaş ile devlet arasında uzun yıllardır süren hukuki ihtilafların çözümlenmesi, vatandaşlarımızın kullandıkları taşınmazların tapularını edinebilmesi, bu alanlardaki çarpık kentleşme sorununun giderilmesi amaçlanmıştır. 

 

Kaygı duyacak bir durum yok!

 

Bu çerçevede, İlimizde çalışmalar halen devam etmektedir. 2/B uygulama sürecinde vatandaşlarımızı en çok ilgilendiren taşınmazların rayiç bedellerinin tespit edilmesidir. Bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini duyuyoruz. Bu tür yanlış bilgilendirmeler vatandaşlarımızın menfaatine olmadığı gibi haklarını kaybetmelerine de yol açabilecektir.  Belirlenen rayiç bedellerin tutarlılık ve doğruluk yönünden kontrolleri titizlikle devam etmektedir. Kanun gereği idarece belirlenen bedeli itiraz ve dava edemeyecekleri dikkate alınarak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gerekli hassasiyet gösterilmekte olup, kaygı duymalarını gerektirecek bir durumun olmadığını belirtmek istiyorum.

 

25 günden az bir zaman kaldı

 

Kontrol çalışmalarında, taşınmazların; mahallinde parsel bazında fiili tespitleri, imar durumları, alt yapı yatırımlarından yararlanıp yararlanmadığı, jeolojik yapısı, eğimi, toprağın verimliliği, tarımsal faaliyetten elde edilen yıllık gelir, konumu ve emsal satışlar dikkate alınmaktadır. Ayrıca; Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar ile Tarım ve Orman Müdürlüğü görüşlerinin alınmış olmasına özellikle dikkat edilmektedir. Böylelikle rayiç bedel tespiti kontrol çalışmalarında taşınmazın bulunduğu bölgenin şartlarını bilen kişilerden görüş sorularak geniş kapsamlı bir araştırma yapılmış ve doğrulukları büyük oranda test edilmiş olacaktır. Başvuru süresinin bitimine 25 gün kaldığını tekrar önemle hatırlatmak istiyorum. Belirtilen bu sürede başvurulmaması halinde vatandaşlarımız doğrudan satın alma haklarını yitireceklerdir. ” 

 

Özcan’ın konuşmasının ardından da Milli Emlak Müdürü Vekili Ayhan Ay ile Müdür Yardımcısı Vekili Burçin Zurnacı, muhtarlardan gelen soruları yanıtladı.

 

ETİKETLER : Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2/B yasası
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›