Bartın’da okullarda deprem tatbikatı yapıldı!

Afet ve Acil Durum (AFAD) Bartın İl Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Cumhuriyet Ortaokulu’nda gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirdi.
Bu haber 2022-03-04 14:53:11 eklenmiş ve 271 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

AFAD Bartın İl Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Bartın Cumhuriyet Ortaokulu’nda gerçeği aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirdi.

 

 

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Türkiye'deki tüm okullarda "Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı" yapıldı.'2022 Afet Tatbikatı Yılı' kapsamında gerçekleştirilen 'Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatında' öğrencilere deprem anında ve deprem sonrası tahliye sırasında ne yapılması gerektiğini uygulamalı olarak gösterildi.

 

 

Deprem senaryosu gereği, 11.30 sıralarında Adıyaman'da deprem meydana geldi. Senaryo gereği yapılan deprem sırasında okulda bulunan Bartın Valisi Sinan Güner, Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Balık, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Teber, İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, AFAD İl Müdürü Ahmet Yıldız ve kurum müdürleri ile öğrenciler kendilerine gösterildiği gibi çök-kapan-tutun tekniğini uyguladı.

 

 

Tatbikat gereği çalınan sirenle Cumhuriyet Ortaokulu’ndaki öğrenciler ve öğretmenler hızlı ve güvenli bir şekilde okulu tahliye ettiler.

 

 

Sarsıntının geçmesinin ardından öğrenciler ve il protokolü kendilerine gösterildiği şekilde okulu terk ederek, toplanma alanında bir araya gelirken okul bahçesinde güvenli alana giden öğretmen ve öğrencileri, başarılı tahliye tatbikatı nedeniyle Vali Güner, tebrik etti.

 

 

Vali Güner: “Başarılı  bir tatbikat oldu”

 

 

Bartın’daki okullarda deprem tatbikatının yapıldığını söyleyen Vali Güner, afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğinin altını çizerken şunları kaydetti:

 

 

“Biraz önce bütün Türkiye’de aynı saatte bir deprem ve tahliye tatbikatı yapıldı. Biz de ilimizde bunu Cumhuriyet Ortaokulunda yaptık. Genel olarak gördüğüm kadarıyla başarılı bir tatbikat oldu. Süreler ve davranış biçimleri, depremde gösterilmesi gereken, eğitimlerde gösterilen davranış biçimlerinin gerçekleştirildiğini, süreler içerisinde tahliyenin yapıldığını, toplanma alanına gelindiğini gördüm.

 

 

Şunu söylemek istiyorum geçen sene ‘afet eğitim yılı’ydı bu sene de ‘afet tatbikat yılı’. Bu tür tatbikatları yapmamızdaki amacımız öğrendiklerimizi eksiksiz olarak ve otomatikleşmiş bir davranış olarak hemen böyle bir vakayla karşılaştığımızda ne yapacağımızı ezberlemiş bir vaziyette doğru bir zamanda, doğru sırayla, doğru sürelerde, doğru yöntemlerde yapmanızı ve bunu hayatınızın bir parçası bir davranış biçimi olarak hep tekrarlamanızı sağlamak istiyoruz.

 

 

Malum geçen sene ilimizde bir sel afeti yaşadık. Bir heyelan afeti yaşıyoruz. Deprem hayatımızın her alanında, biliyorsunuz gündemimizde sık sık depremler oluyor. Bize düşen hazırlıklı olmaktır, bize düşen depreme ve diğer afetlere karşı her türlü önlemi zamanında almak ve buna rağmen bizim kontrol edemeyeceğimiz bir hadise olduğu için afetler bu hazırlığın bir parçası olarak bir afet meydana geldiğinde afetin türüne göre yapmamız gereken davranışları, tedbirleri öğrenmemiz icap ediyor. Hayat devam ediyor. Afet de hayatın içerisinde… Biz bu süreci mümkün oldukça yönetmek için hazırlıklı olmalıyız.

 

 

“Sürekli uyanık ve hazırlıklı olmanızı bekliyorum”

 

 

Ben bütün öğretmenlerimizden, yöneticilerimizden ve sizlerden hazırlıklı olmanızı bu konuyu gerçekten önemsemenizi ve evde eğer herkese ulaşamadıysak da sizler evde birer afet görevlisi olarak, birer temsilcisi olarak, bir afet eğitim temsilcisi olarak büyüklerinize, küçüklerinize, çevrenize katkı sağlayarak bu gördüklerinize, bildiklerinizi de yayarak bütün toplumun, okul çünkü bir eğitim kurumudur. Bu sadece okuma yazmayı değil bazı derslerin eğitildiği yer değil, hayatın içindeki bütün eğitimlerin verildiği bir yerdir. Bu sebeple bunu da bir eğitim olarak görmenizi ve etrafınızda birer afet gönüllüsü olarak davranmanızı, sürekli uyanık olmanızı ve hazırlıklı olmanızı bekliyorum.”

 

 

“Afetler hayatımızın bir gerçeği”

 

 

Bartın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Yıldız da yapılan tatbikatla ilgili bilgi verdi. Yıldız, “Türkiye'nin tamamında hem AFAD il müdürlüklerimizce hem de diğer kamu ve kuruluşlarımızca pek çok alanda toplumun afet farkındalığını yükseltmek amacıyla etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler içerisinde belki de en önemlisi Türkiye genelinde tüm okullarımızda eş zamanlı olarak gerçekleşen deprem anı ve tahliye tatbikatı. Bununla ilgili okullarımızda okul yönetimlerimiz bilgilendirilmiş olup eş zamanlı olarak gerçekleştirdik. Bunun şöyle bir faydası olacak. Ülke genelinde tüm öğrencilerimle aynı anda bir kolektif bilincin afet farkındalığının oluşmasına katkı sağlayacak. Afetler hayatımızın bir gerçeği” diye konuştu.

 

 

Tatbikat esnasında AFAD ekipleri, sağlık ekipleri, itfaiye ekipleri, jandarma ve polis ekipleri, Kızılay, İHH ve UMKE de okul bahçesinde hazır bulundu.

ETİKETLER : AFAD Deprem Haftası Cumhuriyet Ortaokulu Sinan Güner Ahmet Yıldız Bartın
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›