“Ayağı yere basan bütçeler yaptık”

6. Dönem Meclisi olarak ayağı yere basan bütçeler yaptıklarını belirten Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, “Yaptğımız bütçelerle kurumumuza olan güveni hep yüksek tuttuk. Her söylediğimiz anayasa gibi oldu ve her zaman sözlerimizin arkasında durduk. 6. Dönem Meclisi olarak ayağı yere basan bütçeler yaptık. Geçmiş 4 bütçenin de tecrübesi bizim için çok önemli. Bartın İl Özel İdaresi olarak Türkiye’deki 51 İl Özel İdaresi’nin önüne geçtik, yenliklere ilk adımları bizler attık. Hep daha iyinin peşinde koştuk ve Türkiye’de hep ses getirdik. Üzerimize düşeni layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. İnşallah 2019 yılında da daha güzellerini yapacağız.” dedi.
Bu haber 2018-11-02 13:46:53 eklenmiş ve 259 kez görüntülenmiştir.

 

6. Dönem Meclisi son bütçesini yapacak

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın İl Genel Meclisi’nin 20 gün sürecek olan Kasım Ayı maratonu başladı. İl Genel Meclisi, Kasım Ayı toplantılarının ilk oturumunu geçtiğimiz gün İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında, İl Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve birim müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

 

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, 20 gün sürecek olan ve 2019 Mali Yılı Bütçesi, 2019 Mali Yılı Performans Planı, 2019 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı, 2019-2023 Mali Yıllarını kapsayan 5 Yıllık Stratejik Planın güncellenmesi gibi önemli gündem maddelerinin yer aldığı Kasım Ayı Toplantıları’na ilişkin bir değerlendirmede bulunarak “5302 Sayılı Özel İdare Yasası Gereği Kasım Ayı Meclis Toplantılarında görüşülmesi zorunlu olan 2019 Mali Yılı Performans Planı, 2019 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 47 milyon olarak belirlenen 2019 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin yapılacak olması nedeniyle toplantılar 20 gün sürecek. Yine birlik ve beraberlik içerisinde yapacağımız çalışmalarımızla Meclisimizin gündeminde bulunan 2019-2023 yıllarını kapsayan İl Özel İdaremizin 5 yıllık stratejik planını genel görüşmelerle belirlenecek. Yani bizleri 20 gün sürecek olan yoğun bir mesai bekliyor. Meclis ve komisyon çalışmalarında fedakarca çalışacağımız Meclis Üyelerimize, İl Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 

 

“Başarılı bütçe çalışmaları yapıldı”

 

2019 Mali Yılı Bütçesi’nin 6. Dönem Meclisi’nin son bütçesi olduğuna dikkat çekerek başarılı bütçelere imza attıklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, geride kalan 4 bütçe dönemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak şöyle konuştu:

“30 Mart 2014 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 6. Dönem Meclisi, 4 bütçe dönemini geride bıraktı, şimdi 5’inci bütçeyi gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılı bütçelerini büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Özellikle 30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesinde yüzde 100 bir gerçekleşme yaşadık. 6. Dönem Meclisinin ilk bütçe çalışması, açık vermeden yılı kapatması ve 2005 yılından bugüne tüm bütçe çalışmaları göz önüne alındığında ‘En Başarılı Bütçe Çalışması’ olarak tarihe geçmiştir. İlk bütçesini böylesine önemli bir başarıyla gerçekleştiren Meclisimiz her ayın ilk haftasında gerçekleştirdiği çalışmalarla çok sayıda ilklere de başarıyla imza atmıştır. Yine aynı anlayışla 34 milyon olarak belirlediğimiz 2016 bütçesinde de yüzde 98’lere ulaşan bir gelir gerçekleşmesinin yaşandı. 2017 bütçesinde ise 1 milyon fazla vererek bir ilki yaşadık. 2018 bütçesinde de artık son 2 aya girildi ve burada da aynı başarıyı yakalayacaklarından şüphe duymuyoruz. Biliyorsunuz ki bütçelerimizi öngörü çerçevesinde tahmini gelirlerin hesaplanmasıyla oluşturuyoruz.

 

 

“Her söylediğimiz anayasa gibi oldu”

 

Geçmiş 4 yılın başarılarla dolu bu tecrübeleri bizler için çok önemli. Bizler ayağı yere basan ve kimseyi boş umut vaat etmeyen gerçekçi bütçeler hazırladık. Kurumumuza olan güveni de hep yüksek tuttuk. Her söylediğimiz anayasa gibi oldu. Her zaman sözlerimizin arkasında durduk. Bunun yanı sıra yine son 4 yılın ortalama yatırım giderlerine bakıldığında bütçe içerisindeki oranının yüzde 44’lerde olması başarıyı kaçınılmaz kılmıştır. O nedenle Bartın’ın tüm kesimlerini kucaklayan bu çalışmalara katkı sağlayan tüm Meclis Üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum. Geçmişteki başarılarımızdan aldığımız tecrübeyle ve 20 gün sürecek çalışmalarımızla 47 milyon olarak belirlediğimiz 2019 bütçemizin Performans ve Çalışma Yatırım Programlarını da hazırlayarak yine Bartın’ın özellikle kırsal alanında yaşayan hemşerilerimizin yol ve ulaşımda hayatlarını kolaylaştıracak tüm çalışmalar başta olmak üzere içme suyu ve alt yapı çalışmaları da her zaman olduğu gibi programlarda yer alacak.

 

“Türkiye’de ses getirdik”

 

Bartın İl Özel İdaresi olarak her zaman diğer 51 İl Özel İdare’nin önüne geçtik. Tüm değişim ve yeniliklere adım atan ilk Özel İdareyiz. Tüm Türkiye’ye örnek olduk ve özellikle Beton Yol ve Kilit Parke Taşı Üretim Tesisi’yle ses getirdik. Bizler her zaman daha iyinin peşinden koştuk. Bundan dolayı büyük bir onur ve gurur duyuruyoruz.”

 

Öncelik ulaşım ve eğitimde

 

Tüm Çalışma ve Yatırım Programları’nda yol ve ulaşım ile eğitime büyük önem verdiklerini ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Dursun, 2019 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı’nda da öncelik sırlamasının yine aynı olacağını belirtti.

 

“Başarı tesadüf değil”

 

30 milyona varan ödeneklerle yol ve ulaşımda hedeflere yaklaşıldığını kaydeden Dursun, diğer çalışmalar hakkında da detaylı bilgiler vererek şunları söyledi:

“2018 yılı KÖYDES ve özel idare programları içerisinde il genelinde yapılacak çalışmalarla; 98.65 kilometre sıcak asfalt ve kuru beton, 11,5 km birinci kat sathi kaplama, 24 kilometre kilitli parke taşı ile yol düzenleme, 16 kilometre tabii malzemeli stabilize, 6 kilometre stabilize yol yapımı, 12.53 kilometre ıslak beton ile köy aralarında düzenleme işiyle 15 kilometre fillerli bakım ve onarım işleri tamamlanacak. Toplamda 177.70 kilometrede çalışmalar gerçekleştirilecek. İçme sularında da 59 proje devam ediyor. Kanalizasyon altyapı çalışmalarında da 7 proje tamamlanacak. 2018 yılı programlarının tamamlanmasıyla birlikte kırsal alandaki 1950 kilometrelik yol ağının 1750 kilometresinde hedefe ulaşılmış olacak. 12 yıl önce yüzde 23’lerde olan asfalt oranının bugün yüzde 90’lara çıkmış olması tesadüf değildir. Her şeyden önce KÖYDES ödeneklerinin ilimize aktarılmasında yine çok büyük katkıları olan Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Sayın Valimiz Nusret Dirim’e ve Bakanlığımıza çok teşekkür ediyor alanda uygulamada çalışan tüm personellerimize de kolaylıklar diliyoruz.

 

Eğitime daha yüksek pay ayrılacak

 

2019 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapıları son derece önemli ve bu kapsamda il genelinde tüm okulların modernize çalışmaları programlarda yer alacak. 2017 yılında İl Özel İdare öz kaynağıyla programa aldığımız Şiremirtabaklar Ortaokulu ile Abdipaşa İmam Hatip Ortaokulu projeleri tamamlanarak eğitim öğretime açıldı. Bu vesileyle Öğretmen Lisesi öğrencileri de özlemini duydukları modern eğitim yuvalarına kavuşturduk. 2017 yatırım programında yer alan Abdipaşa İmam Hatip Ortaokulu, uygulama sürecinde elde olmayan nedenlerden dolayı yıl içerisinde yapılamadı. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarla projedeki eksiklikler giderildi, Abdipaşa Lisesi ve Kapalı Spor Salonu’nun hemen yanında gerçekleşecek olan bu projeyi de Meclis olarak son derece önemsedik. Abdipaşa İmam Hatip Ortaokulu’nun artık inşaat işlerinde sona gelindi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yeni binada eğitim öğretime geçilecek. Yine 2018 Yatırım Programında olan ve tamamı İl Özel İdaremizin öz kaynaklarıyla yapılacak olan Kurucaşile ile Kozcağız Anaokullarının da yapım ihaleleri gerçekleştirildi. Günümüz eğitim sistemine uygun olarak ihtiyaç duyulan ilçe ve beldelerimizde bu okullarımızı da modern bir şekilde yapmaya devam edeceğiz.

 

Büyük projeler kazandırıldı

 

2003 yılından bugüne baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığınca ilimize 41’in üzerinde oku planlanarak yapıldı. Bu kapsamda yine 2017 yılı içerisinde 19 milyon gibi yüksek bir maliyeti olan Merkez Endüstri Meslek Lisesi inşaatının ihalesini gerçekleştirildi, yapım sürecinin de hızla devam ediyor. Merkez Tıyırtı mevkiinde modern bir eğitim yuvası daha öğrencilerle buluşturulacak.  Son dönemde Üniversitemiz başta olmak üzere okullaşma yönünde büyük bir yatırıma sahne olan Bartın’ımıza bu büyük projelerin kazandırılmasında çok önemli katkısı olan Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç başta olmak üzere Valimiz Sayın Nusret Dirim’e ve Bakanlık yetkililerine de teşekkürü bir borç biliyoruz.

 

“Aynı anlayışla devam” 

 

Bakanlık eliyle yapılan eğitim yatırımlarının yerelden de desteklenmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Meclis olarak bu anlayış ile yürütmüş olduğumuz çalışmalarla yıllar itibarıyla Özel İdare bütçesi ve Meclis kararlarıyla Bartın’a eğitim yuvaları kazandırdık. 2009 yılında başlattığımız bu çalışmalarla Fen Lisesi ve ona bağlı olan Yurt Binasını Bartın’a kazandırdık, sonraki yıllarda yapılan çalışmalarla özel okul niteliğindeki eğitim yuvaları arasında sırasıyla Atatürk İlköğretim Okulu , Ağdacı İlköğretim Okulu, Çaydüzü Ortaokulu, Hasankadı İmam Hatip Ortaokulu, Şiremirtabaklar Ortaokulu ile Abdipaşa İmam hatip Ortaokulu’nu günümüz eğitim sistemine uygun modern bir şekilde inşa edildi. Böylesine modern eğitim yuvalarını Bartın’a kazandırmış olmanın gurunu yaşıyoruz, aynı anlayış ile bütçe imkanları ölçüsünde eğitim yatırımlarına devam edeceğiz.”

 

“Çalışmalara imar planları damga vurdu”

 

2015, 2016, 2017 ve 2018 yılı çalışmalarına imar planlarının damga vurduğunu ifade eden Meclis Başkanı Dursun, son olarak da şunları söyledi:


“İmar konusundaki çalışmalar geniş bir alanda sürdürülüyor. Bu kapsamda Arıt Revize İmar Planları onaylandı, sahil köylerimizden Mugada içerisindeki 33 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları tamamlandı. Yine aynı alan içerisinde 18 uygulamaları da yapılarak tüm parsel sahiplerine yeni tapular verildi. Bölgede yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulamasıyla birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada’yı gelecek nesillere gönül rahatlığıyla bırakacağız. Ayrıca Büyükkızılkum Köyünde planı yapılmayan 15 hektarlık alanda gerçekleştirilen nazım ve uygulama imar planları onaylanmış olup, sahillerin kıyı kenar çizgisine bağlı olarak planlı gelişmesinin önünü açtık. Bu bölgede de 18. Madde uygulamaları tamamlandı ve tapu tescil işlemleri bitirilerek mülk sahiplerine teslim edildi. Ayrıca 2017 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla Güzelcehisar Plajı koruma amaçlı imar planı onaylandı. Koruma amaçlı plana bağlı olarak yürütülen Güzelcehisar’da lav sütunlarına deniz üzerinden ziyaretçilerin ulaşımını sağlayacak yürüyüş yolu ve seyir terasıyla diğer düzenlemeler 2018 yılı ek çalışma ve yatırım programına alındı ve 1. Etabı tamamlandı. Bu kapsamda altyapı çalışmaları da süratle devam etti. Büyükkızılkum ve Hatipler Plajlarını içerisine alan sahilleri de planlı bir şekilde geliştirmeye kararlıyız.

 

“Mugada ayrı bir görünüm kazandı”

 

Mugada sahilinde özel bir proje olarak gerçekleştirilen Karavan Park ve Bungalov Evler ile Mugada, ilgi odağı haline geldi. Proje Mugada’ya büyük prestij kattı ilave etti. Meclis olarak büyük önem verdiğimiz bu çalışmanın Batı Karadeniz'de bir ilk olması bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlayacak. Bu ve buna benzer yenilikleri planlı olarak Bartın’ a kazandırmayı önemsiyoruz.

 

Sahiller artık daha güvenli

 

Can kurtaranlık hizmetimizle sahillerimizi çok daha güvenli hale getirdik. İl Özel İdaresi’nin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jet ski, 2 adet jet botlarla 19 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Özellikle Mugada sahilinde yapılan düzenlemelerle yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşandı ve bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler ve Güzelcehisar plajları da büyük ilgi gördü. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz’in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakaları bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 4 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren 769 vatandaşımıza müdahale edilerek canlarının kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vaka ölümle sonuçlanırken 2017-2018 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı da önemsiyoruz ve proje 2019 yılında da geliştirilerek devam ettirilecek.

 

“Çocuklar mutlu olsun diye”

 

Bunların yanında 2009 yılında başlatılan ‘Tüm çocuklar mutlu olsun' projesiyle 9 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla 2018 yılı programları dahilinde 218 köye kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedeflerimiz 265 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını sağlamak. Yine aynı kapsamda 480 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu, bu projeyle köylerin tüm mahallelerine ulaşmayı hedefledik. Yürütülen bu ve buna benzer tüm çalışmalar yine bütçe imkanları doğrultusunda sürecek. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz.”

 

Bütçe komisyona havale edildi

 

Yapılan açıklamaların ardından İl Özel İdaresi’nin 2019 Mali Yılı Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programı konulu dosyaları oy birliği ile tüm ihtisas komisyonlarına havale edilirken, 2019 Mali Yılı Bütçe Tasarısı konulu dosyası da Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

 

İl Genel Meclis Başkanı Dursun, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Plan ve Bütçe Komisyonu Oluşturulması ve Çalışma Usulü” başlıklı 28. Maddesi gereğince Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Bütçe Tasarısı Raporu’nu 5 iş günü sonunda Meclis Başkanlığı’na sunması gerektiğini ve bundan sonra da Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programlarının genel görüşmelere açılarak görüşüleceğini söyledi.

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›