Sel sonrası Zafer Köyü kaderine bırakıldı!

Bartın’da geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan sel felaketinden çok etkilenen Zafer Köyünde, afetin üzerinden tam 6 ay geçmesine rağmen selin izlerinin silinmemesi dikkat çekti. Köyün büyük bir bölümünde selin ardından kalan çamur ve taş hafriyatı ile selde devrilen elektrik direkleri ve kopan kabloların kaldırılmadığı görülürken köylünün su sayaçları ise hala açıkta bulunuyor. Köyün ulaşımı ise aradan geçen 6 aya rağmen hala selde yıkılan köprünün yerine yapılan geçici menfez köprü ile sağlanıyor. Köylüler, dere ıslah çalışmalarının ise sık sık arızalan araçlar nedeniyle günlerce yapılmadığını söylerken “Bizim sahibimiz yok, mağduruz” diye tepkisini dile getirdi.
Bu haber 2022-02-28 11:02:08 eklenmiş ve 211 kez görüntülenmiştir.

 

“Bizim sahibimiz yok, mağduruz”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın, geçtiğimiz yıl 11 Ağustos’ta Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt’la birlikte sel afetini yaşamıştı.

 

 

Kumluca Beldesine bağlı Zafer Köyü de selden en çok etkilenen bölge olmuştu. 1 kişinin hayatını kaybettiği afet sonrasında ise bölgede hasar tespit çalışmaları yapılırken bölgeye birçok bakan gelerek incelemelerde bulunmuştu.

 

 

Ancak selin üstünden 6 ay geçmesine rağmen Zafer Köyü’nde ve bölgede selin izleri halen silinebilmiş değil.

 

 

Selden sonra olduğu gibi yine çamur deryası içinde olan Zafer Köyü’nün birçok bölgesinde taş, çamur, ağaç gibi sel hafriyatı kaldırılmamış.

 

 

Üstelik selde yıkılan elektrik direkleri ve kopan kablolar da yıkıldığı yerde duruyor. Köylünün toplu haldeki su sayaçları ve vanaları da açıkta bulunurken köyün ulaşımı da halen selde yıkılan köprünün yerine yapılan geçici menfez köprünün üstünden sağlanıyor.

 

 

Selden zarar gören bahçelerde de sel temizliği yapılmazken Zafer sokaklarındaki görüntü “Zafer selden sonra kaderine mi terk edildi?” sorusunu akıllara getiriyor.

 

 

Köylüler isyan etti!

 

 

Köy sakinleri selden sonra köyde yapılan dere ıslah çalışmalarının da yavaş ilerlediğini söylüyor. Köylülerin ifadelerine göre; ekipler çalışmak için geliyor ancak araçlar sık sık arıza yapıyor. Araçlar arızalanınca ise çalışmalar duruyor ve ekipler günlerce köye gelmiyor. Köylü ise “Bizim sahibimiz yok” diye isyan ediyor. 

 

 

“Sahipsiz kaldık”

 

 

Zafer Köyünde yaşayan 83 yaşındaki Cemal Özsoy, sel felaketinde bölgeye birçok Bakan’ın geldiğini ve şimdilerde ise hiçbirinin köyün son durumunu kontrol etmediklerini belirterek tepkisini şöyle dile getirdi:

 

 

“Bize bakan hiç yok. Benim bahçem gitti, bağım gitti. Bize para vereceklerdi, saman vereceklerdi, samanım gitti. Seralarım gitti, çapa makinem gitti, bahçemin duvarları yıkıldı bana sadece 6 bin TL yardımda bulundular. Bakanlığa bile yazdım, bana Bakanlıktan boş kâğıt geldi. Bizim sahibimiz yok. Yalnız oy zamanı, oy gelsin, vergi alınsın o kadar. Köy muhtarının ilgilenmiyor ki bunlarla. Biz sahipsiz kaldık bu derede. Zafer Köyü birinciydi, camimizde ateş bile yanmadı, kuran kurumsuz muhtarlığa geçmiş müftülük bakmıyor. Nereye gideceğimizi sapıttık. Biz sahipsiz kaldık bu derede. Bakanlar geldi buraya, gördüler bu hali hiç sormuyorlar burası yapıldı mı, bitti mi diye. 6 aydır köprü yapılmadı. Bütün köylüler oradan geçiyor. Ormancısı, memuru, jandarması bu köprüden geçiyor, o köprü daha yapılmadı. Biz nereye gidelim.”

 

 

“Bana bir hak bile tanımadılar”

 

 

Özsoy, sel felaketinin yaşanmasından hemen sonra bölgeye ulaştırılan yardım kolilerinin de selzedelere verilmediğini iddia ederken “Ben 83 yaşındayım, böyle iş de görmedim, böyle afet de görmedim. Benim bahçem orada çitlerini yapamıyorum. Ben bir şey ekemeyecek miyim? Ben ne yiyeceğim. Bu sene bahçemden bir avuç bile bir şey almadım. Yardım geldi buraya, yardımlar ona buna peşkeş çekildi. Selden zarar görmeyenlere gitti, bize vermediler. Gittim baktım 3 koli ver dedim, amca bizi şikâyet ettiler biz bunu geri vereceğiz dediler. Gece arabalar ile evlerine çektiler” dedi.

 

 

Bahçesinde bulunan evi ile birlikte evinin altında bulunan yakacak odunlarının, saman ve kerestelerinin de sele kapıldığını ve bu zararının giderilmesi için yardım beklediğini söyleyen Özsoy,  “Biz hiçbir hak talep edemiyoruz. Neden attınız benim evimi buradan, evimin altında 10 ton odunum vardı, kerestem vardı, hepsi gitti. Hiç hak talep edemedim evimden. AFAD’a gittim evim kösnüymüş (eski). Niye attın sen benim evimi, ben atardım kendi evimi selden sonra yıkıldı benim evim.  İçine su dolmuş altı çakıl taştı selde yıkıldı. Buradan kepçe ile attılar benim malzememi. Bana bir hak bile tanımadılar. Biz mağduruz. Bize 6 bin lira para verdiler ister buraları yaptır ister yaptırma dediler, o para benim zararımı örtmedi” diye konuştu.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Kumluca Beldesi Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›