“İnşallah yasayı da iptal ettireceğiz”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu(TESK) Çalıştayı’na katılan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, “Toplantıda bakkal ve bayilerimizi önemle ilgilendiren sigara ve tütün mamülleri üzerinde Meclis’e bir yasa teklifi verildi. Verilen yasa teklifiyle artık sigara raflarda olmayacak. Hepsi siyah paket olacak. Tezgah altı satışına dair yasa teklifi de Meclis’e sunuldu. Bakkal ve bayilerimizi çok büyük sıkıntı yaşatacak yasa teklifini iptali için bir çalışma yapıldı. İnşallah yasayı da iptal ettireceğiz.” dedi.
Bu haber 2018-11-01 14:39:19 eklenmiş ve 309 kez görüntülenmiştir.

 

“Kanun teklifinin iptali için çalışma yapıldı”

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen 4. TESK Çalıştayı’na katıldı.

Bazı milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan Kanun Teklifinde yer alan “kara paket” ve “kapalı dolap” uygulamalarının zor günler geçiren esnafı bitireceğini anlatan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu(TESK) Çalıştayı’nda bakkal ve bayilere çok büyük sıkıntı yaşatacak yasa teklifinin iptali için bir çalışma yapıldığını söyledi.

 

“Kaçak sigarayı yeniden hortlatacak”

 

TBMM’ye gönderilen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili açıklamalarda bulunan Özkan, açıklamasında şunları dile getirdi: 

“Kaçak sigara ticaretinin esnafımıza yıllardır verdiği zarar ortadadır. Yıllardır kaçak sigara ile devlet-esnaf elele mücadele ediyoruz. Bundan birkaç yıl önce yüzde 20’lere kadar dayanmış kaçak sigara ticareti; devletimizin kapsamlı ve kararlı mücadelesi neticesinde, son araştırmalara göre yüzde 8 seviyesine kadar gerilemiştir. Ne yazık ki, bazı milletvekillerinin imzasıyla Meclisimize sevk edilen kara paket ve kapalı dolap gibi uygulama teklifleri, kaçak sigarayı yeniden hortlatacaktır. Olan yine esnafımıza ve yaşanacak vergi kayıpları nedeniyle devletimize, milletimize olacaktır. Devlet zarara uğrarken, kaçakçılıktan beslenen terör örgütlerinin ekmeğine de yağ sürülecektir. Kara paket, kaçakçıların arayıp da bulamadığı fırsattır. Devletimiz terörle çok önemli bir mücadele yürütürken, terörün parasal açıdan besleyecek böylesi bir uygulamadan vazgeçmeliyiz.”

 

“Esnaf bu kadar masrafın altından kalkamaz”

 

Kara paket uygulamasıyla birlikte Kanun Teklifinde yer alan tütün ürünlerinin satış noktalarındaki görünürlüğünün yasaklanmasına da değinen Özkan, söz konusu uygulamanın esnafa getireceği ek maliyete dikkat çekerek, “Esnafımızın gelirinin yaklaşık yüzde 60'ı yasal sigara satışından gelmektedir. Bu ciddi bir orandır. Kaçaktaki artışın esnafımızı etkileyeceği muhakkaktır. Hele de böyle sıkıntılı dönemde geliri düşen esnaf zincir mağazalar ile rekabet edemez hale gelecek ve  dükkânına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bir de sigaraların kapalı dolaplarda satılması konusu. Böylesine bir uygulama esnafımıza bir darbe daha demektir. Bu düzenleme nedeniyle, esnafın öncelikle dükkânına kapalı bir dolap alması gerekecektir. Bugün küçük bir dolabın fiyatı 2 ila 4 bin 500 lira arasında değişmektedir. Esnafımız bu kadar masrafın altından esnaf kalkamaz. Kanun teklifi hazırlayan vekillerimize esnaflarımız adına sesleniyorum. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortamda, esnafımızı zora sokacak, vergi kaybını artıracak uygulamaların Kanun teklifinden çıkarılması hem esnafımız adına hem de devletimiz adına olumlu bir karar olacaktır.” dedi.  

 

ETİKETLER : Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›