Kanserden Korunma yöntemleri anlatıldı

“Kanser Nedenleri, Korunma Yolları ve Kanser Taramaları” Konulu konferans düzenlendi. “Kanser nedenleri, korunma yolları ve kanser taramaları” konulu çevrimiçi konferansa katılan Vali Sinan Güner ve eşi Hanımefendi Uzm. Dr. Beyhan Güner erken teşhisin önemini vurguladı.
Bu haber 2022-02-09 15:08:43 eklenmiş ve 167 kez görüntülenmiştir.

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Vali Sinan Güner ve eşi Hanımefendi Uzm. Dr. Beyhan Güner’in takibinde Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) bünyesinde kurulan Oyuncak Kütüphanesi Projesi kapsamında “Kanser Nedenleri, Korunma Yolları ve Kanser Taramaları” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.

 

 

Bartın SYDV koordinesinde düzenlenen ve Bartın İl Sağlık Müdürlüğü personeli Uzm. Hemşire Derya Karakoyun tarafından çevrim içi verilen konferansa Hanımefendi Uzm. Dr. Beyhan Güner ve veliler katıldı.Kanser taramalarında erken teşhisin önemine vurgu yapan Hanımefendi Uzm. Dr. Beyhan Güner taramaların vatandaşlarımız için ücretsiz ve erişilebilir olduğunu ifade ederek eğitimi koordine eden ve veren personel ile velilere teşekkür etti.

 

 

-----KUTU-----

 

 

Kanserden Korunma Yöntemleri

 

 

Kanserin kısa tanımını yapacak olursak; Vücudumuzda kontrolsüz olarak büyüyen kötü huylu tümörlere kanser denir. Kanserler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki kısma ayrılır. Kötü huylu tümörler başka dokulara ve organlara yayılma (METASTAZ) özelliği gösterirler.

 

 

Kanserin sebeplerini merak edenler için, dengesiz ve yetersiz beslenme, sigara kullanımı, enfeksiyon hastalıkları, alkol, mesleki hastalıklar, çalışma ortamının bozukluğu ve gıda katkı maddelerinden kaynaklandığı öngörülmüştür.

 

 

Tüm hastalıklarda korunma yolları olduğu gibi kanserden de korunma yolları vardır. Sağlığa uygun beslenme, sağlık kaidelerine uyma, ruhen sağlıklı ve güçlü olma gibi sıralayabiliriz.

 

 

Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin hiçbirini kullanmamak

 

 

Sigara kullanımı akciğer kanserinin en sık görülen nedenidir (%90’dan fazla). Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal madde olup bunlardan en az 250'sinin zararlı olduğu ve 50'den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir.  Nargile, puro ve pipo da akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kansere ve başka hastalıklara yol açmaktadır.  Tütün içimi ile ilişkili olarak genel olarak başta akciğer kanseri olmak üzere, oral kavite (ağız boşluğu) ve larinks (gırtlak), mesane, özofagus (yemek borusu), karaciğer, pankreas, kemik, lösemi, mide, böbrek ve serviks (rahim ağzı) kanseri görülebilmektedir. Elektronik sigara da; zararsız olmayıp insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu bilinen maddeler ihtiva etmektedir.

 

 

Pasif içici olmama, dumansız alanlar oluşturma

 

 

Pasif içicilik; başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden -sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi- kaynaklanan dumanın solunmasıdır. Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. Tütün dumanına maruz kalmak, akciğer ve meme kanseri ile kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Bu nedenle dumansız hava sahaları oluşturmak toplumdaki sağlıklı bireylerin bu zararlı etkilerden korunması için oldukça önemlidir. Ülkemizde de bu amaçla kapalı alanlarda sigaranın içilmesi yasaklanmıştır. Bu nedenle bizlerin de toplumda yaşayan bir birey olarak evimiz dahil sosyal yaşantı alanlarında sigara içilmesine izin vermememiz oldukça önemlidir.

ETİKETLER : Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Bartın İl Sağlık Müdürlüğü
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›