“ELEKTRİKTEKİ ZAMLAR GERİ ALINMALI”

Esnafın elektrik faturalarının altından kalkamadığını vurgulayan Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, “Esnafımız en az 800 kilovatsaat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kws’ye çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı” dedi.
Bu haber 2022-02-09 14:37:30 eklenmiş ve 135 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan HIZOĞLU

 

 

Esnaf, son zamla ikiye katlanan elektrik faturaları için esnafa özel bir tarife uygulanmasını bekliyor. Duruma ilişkin sıkıntıyı dile getiren ve esnafın derdine sözcülük edenlerden biri de Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı oldu. Esnafın elektrik faturalarının altından kalkamadığını vurgulayan Amasralı, “Esnafımız en az 800 kilovatsaat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kws’ye çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı. Akaryakıta gelen zamlar başta olmak üzere birçok kalemde yaşanan artışlar esnafımızı zaten zorlarken kiradan çok gelen elektrik faturaları ödenemez hale geldi. Biriken borçlar nedeniyle de yapılandırması bozulan esnafımız zor zamanlardan geçiyor. Bu nedenle elektrikteki zamlar geri alınmalı. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı. En azından belli bir süre bu zamların sübvanse edilmesi gerçekten esnafımızın en büyük beklentisi haline geldi” dedi.

 

 

Elektrikten tasarruf mümkün mü?

 

 

Peki, çağımızın vazgeçilmez ihtiyacı olan elektrikten basit birkaç önlem ile tasarruf etmek mümkün mü? Elbette mümkün. Uzmanlar aşağıda sıralanan tedbirlere dikkat edilmesi durumunda evlerimizdeki elektrik faturalarında ciddi miktarda tasarruf yapılabileceğini belirtiyorlar.

 

 

Araştırmalar; beyaz eşyaların evde tüketilen elektrik enerjisinin ortalama yüzde 61,8’ini kullandığını ortaya koyuyor. Buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 7,5 ile televizyon, yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Elektrik tüketiminde pay sahibi diğer kullanım türleri ise yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma geliyor.

 

 

İşte o tasarruf ettirecek tavsiyeler

 

 

* Boya yanan ampuller söndürmeli. Klasik ampuller yerine yüzde 80 daha tasarruflu olan LED ampuller tercih edilmeli

* Su ısıtıcısı, televizyon, telefon şarj adaptörü gibi aletler kapalıyken prizde tutulmamalı.

* Buzdolapları, kapasitesinin üzerinde dolu olmamalı. Buzdolabı ve derin dondurucuların güneş görmeyen yerlerde olmasına dikkat edilmeli. Bunların kapakları sık sık açılıp kapatılmamalı ve uzun süre açık bırakılmamalı.

* Yemek pişirirken fırınlarınızın kapağını sık sık açıp kapatmayın.

* Yemek pişirirken tencerelerinizin ocaklarda hızlı pişmeyi sağlayacak uygun gözlere koymaya dikkat edin.

* Klimalarınız bakımlarını ihmal etmeyin. Bakımı gecikmiş ya da filitresi tıkalı klimalar daha fazla elektrik harcar. Klima kullanımında derece ayarlarına dikkat edin.

* Elektrikli kettle, çay ve kahve makinalarını az kullanın, kullanıyorsanız kireç ve tortu oluşmamasına dikkat edin. Çünkü bunlar elektrik kullanımını artırıyor.

* Çamaşırlarınızı biraz nemli iken ütülemeniz ütü süresini kısaltacak tasarruf sağlayacaktır.

* Ütü kullanırken kumaş cinsine uygun ayar kullanın.

* Banyo sonrası saç kuruturken önce havlu kullanarak saç kurutma makinası kullanım süresini kısaltabilirsiniz.

ETİKETLER : Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Bartın
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›