İl Genel Meclisi’nde Şubat Ayı Toplantıları sona erdi

Bartın İl Genel Meclisi’nde Şubat Ayı Toplantıları, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında sona erdi. Bartın İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak alınan kararlar ve yapılan çalışmalardan bahseden Meclis Başkanı Dursun, “Yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu haber 2022-02-09 14:31:19 eklenmiş ve 87 kez görüntülenmiştir.

 

 

KÜBRA NUR AK

 

 

01 Şubat Salı günü 10 gündem maddesiyle başlayan ve 5 gün süren toplantı döneminde il genel meclisi üyeleri tarafından yürütülen çalışmalar ile 9 gündem maddesine karar verilirken yine ihtisas komisyonlarında görüşülmek üzere 7 dosyanın havaleleri gerçekleştirildi.

 

 

Havalesi gerçekleştirilen dosyaların Şubat ayı sonuna kadar ilgili komisyonlarca değerlendirilerek komisyonların hazırlayacağı raporların Mart ayında kadar karar aşamasına getirilecek.

 

 

Değerlendirmelerde bulanan İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, “Şubat ayı boyunca meclis toplantılarında il genel meclisimizce alınan tüm kararların İlimize ve İdaremize hayırlı olmasını dileyerek meclis çalışmalarına katkı sağlayan İdaremiz yöneticilerine ve tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

“Kararlı adımlarla yola devam ediyoruz”

 

 

Dursun, Şubat ayı toplantılarında alınacak kararların İdaremize ve Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz. 7. dönem meclisimizin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırladığı 2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı Bütçesinin 85 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 41 gibi önemli bir oranının  yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ediyoruz” dedi.

 

 

“Gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız”

 

 

Bartın’ın gündeminde yer alan Filyos Projesi’yle ilgili de çok önemli değerlendirmelerde bulunurken Bartın İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak alınan kararlar ve yapılan çalışmalardan da bahseden Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

 

 

“Ülkemizin  son dönemde gerçekleştirdiği önemli projelerinden birisi olan Filyos Vadisi projesinin ilimize olan yakınlığı tüm Bartın’ı olduğu gibi elbette bizleride  heyecanlandırmaktadır.O nedenledirki ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken baştaFilyos Vadisine en yakın turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanının   doğru planlanması büyük bir önem kazandı.

 

 

Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanlarına giren Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada ve Güzelcehisar sahillerinde yaklaşık 10 yıldır İl Genel Meclisimizin kararlarıyla hazırlanan uygulama imar planları, Filyos Projesinin gelişme potansiyeli  öngörüsüyle yürütüldü. Yine Özel İdare, imar konusundaki çalışmalarını ilimizin gelişme alanlarına öncelik vererek geniş bir alanda sürdürdü. Özellikle uygulama imar planları tamamlanan deniz sahillerimizi kapsayan  planların olmazsa olmazı olan 18. madde uygulamalarının tamamlanmış olması da bu süreçte  önemli bir kazanım oldu. Bu çerçevede yapılan çalışmalarla sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan bu sahilleri,Filyos Projesine odaklı geliştirerek gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız.

 

 

Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder pey devam edecek. 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj düzenleme çalışmaları,Bakanlığın hibe destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile görüşerek uygulanacak projemize ilave 1 milyon daha destek sağlamasıyla projeye en kısa sürede başlamasının da önünü açılacak.

 

 

Aynı kapsamda Mugada sahilimizde de Bakanlık desteğiyle ‘Yeşil Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesi’ de hayata geçirilecek. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. 10 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.

 

 

“Teşekkür ediyoruz”

 

 

Geçmiş dönemde özellikle sahillerimizde Özel İdaremiz eliyle yürüttüğümüz planlı dönüşüm çalışmalarımızda bazı kesimlerin protestolara varan söylem ve eylemleriyle karşılaştık. Amabugüne geldiğimizde yapılan çalışmaların nekadar doğru bir zeminde yapıldığının tüm kesimlerce tescillenmiş olması,ilimizin gelişmesi  açısından önemli bir gelişme oldu.Bu kapsamda yürütülen çalışmalarımıza her zaman bizleri destekleyen başta TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere yine ilimizde süreç içerisinde görev yapan tüm Valilerimize, İl Genel Meclis Üyelerimize ve Özel İdaremize teşekkür ediyoruz.”

 

 

25 köyün su işletmesi devralındı!

 

 

Köylerin içme sularının ücret tarifelerinin belirlenmesiyle ilgili gündem hakkında konuşan Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi: 

 

 

“Bartın İl Özel İdaresi içme suları işletmeciliğine adım atarak 51 Özel İdare arasında bir ilki gerçekleştirdi.İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre idaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük grup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesi gerekiyor. Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışlarımız oldu.

 

 

İl Özel İdaresi Kanununda içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yoktu. Bunun yanında mevcut köy kanununun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif etmiyordu. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idareleri arasında ilki gerçekleştirerek İçme Suları İşletme Yönetmeliğini 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı.

 

 

Yeni ücret tarifeleri belirlenecek

 

 

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek arttı. Buradaki amaç; İdareye getireceği gelir önceliğideğildir. Bazı köylerimizde terfi sistemlerin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetlerini artırdı, bazı köylerimizde de tesislerin işletilemez hale geldi. Bu nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü eliyle yürütülmeye başlandı. Amacımız; içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmaktır.

 

 

Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 3 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin fiyat artışı yapmadan İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 2,5 TL artı KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 1 TL artı KDV olarak 3 yıldır sürdürülüyor. Şimdi Şubat Ayı Meclis Toplantılarında oluşturulacak yeni tarifede İl Genel Meclisimizde belirlenecek.Amacımız bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini peyder pey devralmaya devam etmektir.

 

 

Ayrıca sözlerinin devamında köylerimizde bu hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın faturalarına ilave olarak ekstra bir komisyon veya masraf ödememeleri ve ödemelerini evlerinden kolaylıkla yapabilmelerinin sağlanması açısından İdaremiz ile Ziraat Bankası arasında protokol yapıldı. Bu protokol sayesinde abonelerimize büyük bir kolaylık sağlandı.”

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›