Düzenli taramalar ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları!

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir açıklamada bulunarak rahim ağzı kanserinin düzenli tarama testleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla önlenebileceğini belirterek “Rahim ağzı kanserinden korunmak için; 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli olarak yaptıralım. Güvenli cinsel ilişkin konusunda eğitim alalım. Tütün ve ürünlerini kullanmayalım. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenelim” dedi.
Bu haber 2022-01-31 10:45:16 eklenmiş ve 164 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Ocak ayı, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı… Sağlık Bakanlığı toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayını “Rahim Ağzı (Serviks)  Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirledi.

 

 

Sağlıksız beslenme, tütün kullanımı, 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı, özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün…

 

 

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir açıklamada yaparak önemli uyarılarda bulundu. rahim ağzı kanserinin düzenli tarama testleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla önlenebileceğini belirterek “Rahim ağzı kanserinden korunmak için; 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli olarak yaptıralım. Güvenli cinsel ilişkin konusunda eğitim alalım. Tütün ve ürünlerini kullanmayalım. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenelim” dedi.

 

 

Yeşil balonlar uçuruldu

 

 

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi’nce “Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, kanserde erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla Bartın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) farkındalık etkinliği düzenlendi.

 

 

Kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e başvuran kadınlara yönelik eğitimin düzenlendiği etkinlikte, broşür dağıtımı yapılmış ardından serviks kanserine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için gökyüzüne yeşil balonlar uçuruldu.

 

 

Taramalar ücretsiz

 

 

İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi görevlileri son olarak ülkemizde ve ilimizde rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapıldığını hatırlatarak, sağlıklı bir gelecek için Bartın halkını da taramalara davet etti.

 

 

Önlenebilen tek kanser!

 

 

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yapılan etkinliklerde kanser taramalarının önemi anlatılırken önemli uyarılar ve önerilerde bulunularak şu bilgiler aktarıldı:

 

 

“Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.

 

 

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri

 

 

Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır), yüksek doğurganlık sayısı, düşük sosyoekonomik düzey, özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı rahim ağzı kanseri için risk faktörleridir.

 

 

Rahim ağzı kanseri belirtileri

 

 

HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu belirtilere veya hastalığa neden olmaz ve kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar rahim ağzı kanserine ilerleyebilir, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar almaktadır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Rahim ağzı kanserinde düzensiz, mens (adet) dönemleri arasında veya cinsel ilişkiden sonrasında anormal vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı, vajinal rahatsızlık veya kokulu akıntı, tek bir bacakta şişkinlik ve idrar yaparken ağrı gibi belirtiler görülebilir.

 

 

Düzenli tarama yaptırmak önemli!

 

 

Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Bugün rahim ağzı kanserinin yüzde 99.9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV’nin tespiti erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir. Pap smear testi dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

 

 

Rahim ağzı kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

 

 

Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek  rahim ağzı kanserinden korunmak için önemlidir.

 

 

Yüzde 100 tedavi edilebilir!

 

 

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir. Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.”

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Sağlık Müdürlüğü
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›